ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ
Η συνταγή της ημέρας: Μαρμελάδα κάστανο
Μια υπέροχη μαρμελάδα που μπορείτε να απολαύσετε είτε αλειμμένη στο ψωμί σας ή να την προσθέσετε σε γλυκά, δίνοντας τους την ξεχωριστή γεύση αυτού του χειμωνιάτικου καρπού.
Υλικά
- 1.500γρ. κάστανα (με το καθάρισμα θα μείνουν περίπου 1.200γρ.)
- 800γρ. ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
- 300ml νερό
- 200ml ρούμι ή κονιάκ
Διαδικασία
Χαράζετε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα. Αφαιρείτε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Προσοχή όμως μην κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Ξεφλουδίζετε τα κάστανα αφαιρώντας και την εξωτερική φλούδα αλλά και το εσωτερικό χνούδι τους. Τα πολτοποιείτε λίγα λίγα σε πρες πουρέ ή με το ραβδομπλέντερ.
Χαράζετε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα σποράκια.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου, τα σποράκια βανίλιας και τον ανοιγμένο λοβό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σας κολλήσει.
Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζετε γυάλινα βάζα που έχετε πρώτα αποστειρώσει.
Πηγή: olivemagazine
-
XANIA3 ώρες πριν
Δροσουλίτες: Ένας μύθος που ζωντανεύει στην Κρήτη κάθε χρόνο τέτοια εποχή
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Κρήτη: Πάγωσαν οι 1.500 καλεσμένοι στο γάμο – Του έσωσαν τη ζωή την τελευταία στιγμή!
-
LIFESTYLE2 ημέρες πριν
«Μαμά.. ε μαμά.. μ ακούς;» – Ράγισε καρδιές η Μαρία Τζομπανάκη
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν
Μητσοτάκης: «Προκλητική και παράνομη η στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας»