γεροντάκια

Ο Στεφανής και ο Πλατύρραχος: Δύο Κρητικά φιλαράκια 96 χρονών και η απίθανη ιστορία τους!

Shares

Οι ωραίες και ενδιαφέρουσες ιστορίες βρίσκονται παντού δίπλα μας. Βιώματα και καταστάσεις που αξίζουν να ειπωθούν αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα αυτιά στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τις ακούσουν.

Κι αυτό συνέβη στην περίπτωση δύο 96χρονων Κρητικών από τις Κουρούτες Αμαρίου, του Στεφανή και του Πλατύραχου, οι οποίοι πίνοντας το καφεδάκι τους στον καφενέ του χωριού, είχαν την ευκαιρία να αφηγηθούν τα της ζωής τους σε έναν από τους διαχειριστές της καταπληκτικής φεϊσμπουκικής σελίδας Κρητικού ενδιαφέροντος που ακούει στο όνομα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά (αξίζει να την ακολουθήσετε).

Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε… spoilers, ας περάσουμε κατευθείαν στο… ζουμί!

 

Διαβάστε την ιστορία τους:

«Πλατύρραχος και Στεφανής : Γεννηθήκαμε τον ίδιο χρόνο και υπηρετήσαμε 45 μήνες μαζί φαντάροι από τους οποίους τους 35 είχαμε πόλεμο!

Κοντεύουν ένα αιώνα ζωής κι όμως θυμούνται τότε που ήταν φαντάροι σαν να ήταν χθες!
Ο λόγος για τους 96χρονους συγχωριανούς Πλατύρραχο και Στεφανή Στεφανάκη που συναντήσαμε σήμερα βράδυ στο καφενείο του χωριού να πίνουν τον καφέ τους.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πότε πέρασαν τα χρόνια . Ήταν σαν να κοιμήθηκα και ξύπνησα ένα πρωΐ γέρος…Πολυγεράσαμε καλά μας είναι μπλιό να φεύγουμε.
Η γυναίκα μου έφυγε πρίν τρεις μήνες …» μας ανέφερε ο μπάρμπα Πλατύρραχος , όπως είναι το επίθετο του από τις Κουρούτες, αμέσως μετά την γνωριμία μας στο Καφενείο του χωριού.

Μια γνωριμία που έμελε να ξεκινήσει από το μοναδικό «κέρασε τους» που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς σε πολλά ακόμα χωριά της Κρήτης. Και είναι πράγματι καταπληκτικό να μπαίνεις σε ένα καφενείο και να ακούς το «κέρασε τους» από ένα άγνωστο ως εκείνη τη στιγμή πρόσωπο.
Πόσο αλήθεια μεγαλείο ψυχής και καρδιάς δεν κρύβει αυτή η λέξη!

Ένας Κρητίκαρος 97 χρονών μάς άνοιξε το σπίτι και την καρδιά του! | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Συνεχίζοντας την κουβέντα μας ο κ. Πλατύρραχος μας ανέφερε για τα χρόνια της κατοχής και τον ανταρτοπόλεμο που ακολούθησε. Μας είπε για τους 45 μήνες που υπηρέτησε φαντάρους από τους οποίους οι 35 ήταν σε πόλεμο. Την ίδια στιγμή μπήκε στο καφενείο ο συνομήλικος του Στεφανής. » Με τον Στεφανή υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή μαζί. Γεννηθήκαμε το 1923 με δύο περίπου μήνες διαφορά. Περάσαμε πολλά εκείνη την εποχή»

Στην συζήτηση παρενέβη και ο κ. Στεφανής ο οποίος τα είχε με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας . » Ας όψεται ο Τσόρτσιλ που τον πιστέψαμε. Αυτός αν έλλειπε δεν θα γινόταν ο εμφύλιος πόλεμος. Μας έτασσε ότι θα κάνει την Ελλάδα 3η δύναμη στην Ευρώπη. Μας έλεγε ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες και άλλα πολλά … για να πολεμάμε «…  Δεν υπήρχε πιο μεγάλος εχθρός της Ελλάδας. Περάσαμε δύσκολες εποχές αλλά δεν πειράζει!»

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *