Ρέθυμνο: Μειωμένες οι αφίξεις τουριστών

Shares

Αγωνία από τους τουριστικούς παράγοντες

Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι αρχικές προβλέψεις για πτώση της τουριστικής κίνησης φέτος στο Ρέθυμνο, όπως άλλωστε φαίνεται να συμβαίνει και στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς. Οι ξενοδόχοι φοβούνται για μείωση των διανυκτερεύσεων που μπορεί να φτάσει και στο 10% σε σχέση με πέρσι ενώ οι πράκτορες ελπίζουν να μείνουν σε μονοψήφιο νούμερο οι μειώσεις στις αφίξεις. Πάντως ήδη αποδείχθηκε «χαμένος» ο Απρίλιος, ο Μάιος κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς που διαφαίνεται να συνεχίζονται έως τα μέσα Ιουνίου. Κλασικά αναμένονται καλά νούμερα επισκεπτών από τα μέσα Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο με τις ελπίδες για κάτι παραπάνω να επαφίενται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στα πακέτα προσφορών των τοπικών ξενοδόχων.

«Δεν πάνε καλά τα πράγματα» σχολίασε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος σημείωσε, ότι «από το 2017 είχα πει για αυτές τις εξελίξεις.  Από το 2017 είχα προαναγγείλει τη σημερινή κατάσταση, είχα πει ότι το 2018 θα είναι η πιο μεγάλη αύξηση, το 2019 θα έχουμε αισθητή πτώση και το 2020 θα πέσουν ακόμα πιο κάτω. Πιστεύω, ότι  από το 2021 και μετά θα αρχίσουμε να σταθεροποιούμαστε.»

Αιτιολογώντας αυτή την κατάσταση ο κ. Τσακαλάκης δήλωσε, ότι «αυτό συμβαίνει, τα benefits που είχαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν από τον κλειστό ανταγωνισμό. Οι αυξήσεις που είχαμε προέρχονταν λόγω κλειστού ανταγωνισμού. Ο ανταγωνισμός άνοιξε, εμείς τον υπολογίζαμε ότι ήταν για φέτος, τελικά άνοιξε από πέρυσι τον Μάη και από ό,τι είδαμε, μας επηρέασε στην υψηλή περίοδο και προς το τέλος της σεζόν. Φέτος είναι λογικό ότι επηρεάζει ακόμα περισσότερο, έχουμε ανοιχτό ανταγωνισμό με πολύ ελκυστικότερες τιμές και ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι πανάκριβο, λόγω φορολογίας, λόγω όλων αυτών που γνωρίζουμε. Για αυτό το λόγο οι πελάτες στρέφονται σε άλλες αγορές, σε Τουρκία, Αίγυπτό, Μαρόκο, Τυνησία, γενικά στις γύρω από εμάς Μεσογειακές αγορές.»

Ο κ. Τσκακαλάκης ερωτώμενος για το μέγεθος της πτώσης, προέβη σε εκτιμήσεις, λέγοντας, ότι «Αυτή τη στιγμή η καθίζηση είναι μεγάλη και ειδικά μέχρι τα μέσα Ιουνίου έχουμε μεγάλες απώλειες. Χάσαμε τον Απρίλιο, χάσαμε το Μάιο, χάνουμε και τον μισό Ιούνιο. Προσωπική άποψη είναι ότι η μείωση θα κινηθεί σε μονοψήφιο νούμερο όσον αφορά τα άτομα, αλλά σε διψήφιο νούμερο όσον αφορά τα έσοδα, αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πλέον. Μπορεί να είναι τουλάχιστόν 10% σε άτομα και πάνω από 10% σε τζίρο.»

Ο ίδιος τόνισε, «θα έχουμε αύξηση τουρισμού Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Παραδοσιακά αυτοί οι μήνες έχουν πάντα δείξει και στο παρελθόν όποτε ήταν ανάλογες περιπτώσεις καθίζησης, έχουν δείξει μία αντίσταση. Πιστεύω ότι πάλι θα έχουμε μία καλή πληρότητα εκεί πέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με δύο μηνών δουλειά μπορούμε να καλύψουμε 7 μήνες.»

 

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

Από πλευράς των τουριστικών πρακτόρων δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία, καθώς όπως τόνισε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στάθης Μπερέτης « Δεν έχουμε ακόμα τα πλήρη στοιχεία. Όμως, οι εκτιμήσεις  από τα πρώτα δείγματα για Απρίλη και Μάη ότι είναι ότι έχουμε πτώση στις διεθνείς αφίξεις. Ξέρουμε με βεβαιότητα, ότι από  την Σκανδιναβική αγορά, ο προγραμματισμός είναι πιο κάτω για φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τις θέσεις. Αυτό το ξέρουμε με βεβαιότητα γιατί το έχουν παρουσιάσει. Η Γερμανική αγορά σε κάποια περίπτωση εμφανίζει σταθερότητα άλλα έχουμε μείωση μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε μια εξισορροπητική χρονιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε συνέχεια αύξηση και ευελπιστούμε η μείωση να είναι μονοψήφια σε σχέση με πέρυσι.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση καλυτερεύει από 17 Μαΐου και μετά ενώ συμφωνεί, ότι από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα έχουμε ως τον Σεπτέμβριο τους κλασσικούς καλούς τουριστικούς μήνες.

Και φέτος θα έχουμε αφίξεις από τις κλασικές Ευρωπαϊκές αγορές  ενώ όσο αφορά τους Ρώσους, αυτή την περίοδο καταγράφεται 10% μείωση αλλά σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη, τα ποσοστά αφίξεων θα μείνουν στα περσινά επίπεδα.

Πηγή:rethemnosnews.gr

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *