Πώς ήταν το νησί της Σαντορίνης πριν 100 χρόνια; | ΦΩΤΟ

Shares

100 χρόνια μετά και ακόμα χαζεύουμε με ενδιαφέρον τις φωτογραφίες της σπουδαίας Ελληνίδας Νέλλης Σουγιουλτζόγλου- Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly’s. Είτε αυτές οι φωτογραφίες είναι τα πρωτοποριακά γυμνά της σε αρχαιολογικούς χώρους, είτε στην Κρήτη, είτε στα χωριά της Ελλάδας. Μοναδικές και οι φωτογραφίες της από την Σαντορίνη που μοιάζουν με ποίημα. Οία, Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Πύργος, Καμάρι,  Περίσσα.

Σύμφωνα με το nikosonline, η ίδια η Νέλλη λέει σε κάποιο σημείωμα της:

“ Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄20 και ερχόμασταν στην Σαντορίνη μετά από ένα ταξίδι στην Κρήτη. Πρέπει να ήταν πολύ πρωί, γύρω στις 5:30 και βγήκε στο κατάστρωμα. Ήθελα να δω το νησί από κάποια απόσταση και να βγάλω μερικές φωτογραφίες λίγο πριν χαράξει. Αυτό που αντίκρυσα ήταν κάτι μαγικό. Ο όγκος του νησιού ήταν σαν ένα πελώριο κομμάτι κέικ και ο ήλιος που άρχισε να βγαίνει έριχνε πάνω του ένα ροζ χρώμα, σαν καραμελωμένη ζάχαρη”.

Το νησί την αποζημίωσε με το παραπάνω. Τα ταξίδια της από το 1925 ως το 1930 μας χάρισαν ιδιαίτερες φωτογραφίες που έμοιαζαν με έργα τέχνης. Απολαύστε τα:

 

Οι φωτογραφίες της Nellys κυκλοφόρησαν και σε βιβλίο, το οποίο επανεκδόθηκε με συμπληρωματικές φωτογραφίες, με κείμενα των Γιάννη Τσαρούχη, Δημήτρη Τσίτουρα, Αλκη Ξανθάκη και σχολιασμό φωτογραφιών από την Καδιώ Κούμβα.

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *