ΤΑΞΙΔΙ
Ο 70χρονος Σαλονικός που έχει πάει σε όλα τα ελληνικά νησιά – Του μένουν ακόμα δύο
Πολλοί από εμάς θεωρούμε στόχο το να επισκεφτούμε όλα τα ελληνικά νησιά, ωστόσο ο Γιώργος Πολύζος έχει βάλει τικ σε αυτόν τον στόχο ήδη. Ο 70χρονος Θεσσαλονικιός έχει επισκεφτεί σχεδόν όλα τα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας και μίλησε στο ΑΠΕ για αυτό του το ταξιδιωτικό επίτευγμα.
Ο Γιώργος Πολύζος τα έχει δει όλα. Από τα Διαπόντια νησιά, πάνω από την Κέρκυρα, μέχρι το Καστελόριζο και από τη Γαύδο μέχρι τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Μικρά, μεγάλα, δημοφιλή και λιγότερο γνωστά, ο συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει σε όλη του τη ζωή σε ελληνικά νησιά. Και του μένουν άλλα δύο για να ολοκληρώσει την «αποστολή» του.
«Απομένει η Τέλενδος, που βρίσκεται δίπλα στην Κάλυμνο και η Ψέριμος πάνω από την Κω για να ολοκληρώσω αυτόν τον κύκλο και να πετύχω το στόχο που έθεσα πολλά χρόνια πριν: Να επισκεφθώ όλα τα κατοικημένα νησιά της Ελλάδας, που είναι περίπου εκατό», δήλωσε.
Στόχος του; Να γνωρίσει τις πιο κρυφές γωνίες του εκάστοτε νησιού, να δει τα μουσεία του, τις εκκλησίες, τις μονές, να γευτεί την τοπική κουζίνα και να γνωρίσει τους ντόπιους. Κυρίως αυτό το τελευταίο. «Όταν πάω κάπου, δεν κάνω απλώς ένα μπάνιο σε μια όμορφη παραλία. Αυτό που μ’ αρέσει κι αυτό που με συγκινεί, είναι να έρθω σε επαφή με τους ντόπιους. Επιπλέον, σε κάθε μου ταξίδι επιδιώκω να εξερευνώ τον προορισμό μου και ευτυχώς που, τόσο σε μένα όσο και στη σύζυγό μου, αρέσει πολύ το περπάτημα», είπε χαρακτηριστικά.
Το πρώτο νησί
Η πρώτη του επίσκεψη σε νησί έγινε σε μικρή ηλικία, όταν πήγε με τους γονείς του στη Θάσο. Το επόμενο οικογενειακό ταξίδι ήταν στο νησάκι της Παμβώτιδας στα Ιωάννινα. «Μεγαλώνοντας, ως μαθητής και φοιτητής, οι πρώτες επιθυμίες ήταν να πάω με την παρέα μου σ’ εκείνα που προσέλκυαν κόσμο, όπως στη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σκιάθο, τη μαγευτική Σαντορίνη. Στην πορεία όμως χόρτασα από αυτά και άρχισαν να προγραμματίζω ταξίδια, πέρα από τους προορισμούς που επιλέγει όλος ο κόσμος και σε μικρότερα νησιά», δήλωσε.
Μετά ήρθε η ενηλικίωση, με τους όρους που τη γνωρίζουμε και εμείς. Άρχισε να εργάζεται και δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για τα ταξίδια του. Σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες που εργάστηκε είχε διευθυντικές θέσεις, καθώς είναι απόφοιτος του οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και έκανε δύο μεταπτυχιακά στον Καναδά στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων. «Το 2012 που βγήκα στη σύνταξη, αποφάσισα να βάλω σε προτεραιότητα τα χόμπι μου κι έτσι άρχισα να ταξιδεύω περισσότερο», εξήγησε.
Ο 70χρονος πατέρας και παππούς πλέον, τα περισσότερα ταξίδια τα έχει πραγματοποιήσει με την παρέα της συζύγου του. Όταν εκείνη δεν ακολουθεί, ταξιδεύει μόνος. Πριν λίγες μέρες επέστρεψαν από το πιο πρόσφατο ταξίδι τους, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες. «Επρόκειτο για μια περιήγηση σε εννέα νησιά. Εκτός από τη Σάμο, πήγαμε στην Ικαρία και την Πάτμο, αλλά και σε κάποια μικρότερα, όπως στους Φούρνους, τη Θύμαινα, τους Λειψούς, το Μαράθι, τους Αρκιούς και στο όμορφο Αγαθονήσι, που βρίσκεται πολύ κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε.
Τα απρόοπτα και τα μαθήματα
«Χωρίς να θέλω να αδικήσω την αγαπημένη μου Κρήτη, όπου συνάντησα αγνούς και ωραίους ανθρώπους, πιστεύω ότι στα μικρά νησιά βρίσκεις ανθρώπους πιο αυθεντικούς, που δεν τους έχει αλλάξει το τουριστικό κύμα και το κυνήγι του χρήματος. Ανθρώπους, που η μεγαλύτερη χαρά τους είναι απλώς να τους επισκεφθείς», δήλωσε.
Ανέφερε μια ιστορία από το ταξίδι του στην Κέρκυρα, από όπου επισκέφτηκε την Ερείκουσα, τους Οθωνούς. Το καράβι δεν βόλευε για το Μαθράκι και κάπως έτσι βρέθηκε στο ταχύπλοο ενός αγνώστου που σταμάτησε για πληροφορίες στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου στη βόρεια Κέρκυρα. Ο άνθρωπος του πρότεινε να τον πάει εκείνος και να τον γυρίσει στο τέλος της μέρας. «Υπέθεσα ότι κάνει τη διαδρομή επ’ αμοιβή. Όταν ρώτησα τι χρωστάω μου είπε ότι τον προσβάλλω, γιατί του αρκεί που έρχομαι από τη Θεσσαλονίκη και θέλω να δω τον τόπο του», διηγήθηκε.
Στη συνέχεια έμαθε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ο ιδιοκτήτης της μοναδικής ταβέρνας που υπήρχε τότε στο νησί, στην οποία γευμάτισε με τη σύζυγό του, αφού απόλαυσαν το μπάνιο τους. Όταν ολοκλήρωσαν το γεύμα τους- κι ενώ σε λίγες ώρες θα επέστρεφαν- αναρωτιούνταν πώς θα έκαναν τη βόλτα τους για να ανακαλύψουν το νησί.
Εκείνη τη στιγμή «προσγειώθηκαν» στο τραπέζι τα κλειδιά ενός μικρού μπλε αυτοκινήτου, του μοναδικού που ήταν έξω από την ταβέρνα και με χαμόγελο ο ιδιοκτήτης τους παρότρυνε να το πάρουν και να πάνε όπου θέλουν.Κάτι ανάλογο του συνέβη όταν ήθελε να επισκεφθεί τον Καστό, ένα νησάκι κάτω από τη Λευκάδα, το οποίο έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση ορισμένες μέρες της εβδομάδας με το λιμανάκι του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. «Ενώ κάναμε κράτηση για τρία βράδια σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, χάσαμε το καραβάκι και τηλεφώνησα στην ιδιοκτήτρια να την ενημερώσω. Μου είπε να μη στεναχωριόμαστε και ότι θα στείλει το σύζυγό της να μας παραλάβει. Εκτός του ότι δεν μας πήρε χρήματα για τη μεταφορά με το καΐκι του, η σύζυγός του μας υποδέχτηκε με γλυκά, με πίτες, με αγκαλιές και με φιλιά…», περιέγραψε ο κ. Πολύζος.
Μιλώντας για τον Καστό, με μελαγχολία θυμήθηκε ότι όταν πήγε εκεί έμαθε ότι τότε οι μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα ήταν μόλις 17, όλοι τους ηλικιωμένοι. Κάθε μέρα μαζεύονταν στο καφενείο και μετριούνταν. «Αν συνειδητοποιούσαν ότι κάποιος λείπει, θα πήγαιναν στο σπίτι του να δουν αν έπαθε ή αν χρειάζεται κάτι», εξήγησε.
Στις εμπειρίες του κρατάει, μεταξύ άλλων, φιλόξενους νησιώτες και ανθρώπους που προσφέρθηκαν να του μαγειρέψουν τοπικά εδέσματα, παρόλο που ήταν εκτός μενού. Επίσης και τη διαμονή του σε ένα μοναστήρι στο Παλιό Τρικέρι, ένα νησάκι του Παγασητικού, που του πρότεινε να μείνει σε ένα από τα κελιά, μαζί με τη γυναίκα του. «Ήταν παράξενο να μένει ένα ζευγάρι στο ίδιο μοναστηριακό κελί, το οποίο ήταν πανέμορφο, πολύ περιποιημένο και πεντακάθαρο, από κυρίες που πήγαιναν εκεί θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν στην Παναγία στην οποία είναι αφιερωμένη η μονή. Είχε δύο μονά χτιστά κρεβάτια, τα οποία χώριζε ένα τζάκι και ήταν στολισμένο με όμορφα χειροποίητα κεντήματα. Για τη συγκεκριμένη διανυκτέρευση δεν μας χρέωσαν κάτι, αφού οι επισκέπτες αν θέλουν, δίνουν ό,τι θέλουν», διηγήθηκε.
Eπόμενοι στόχοι
Ήδη, μιας και τα νησιά «τελειώνουν», έχει θέσει τον επόμενο στόχο του, που είναι να επισκεφτεί όλες τις τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, αλλά και να ολοκληρώσει τις επισκέψεις του σε κράτη της Ευρώπης που έχουν κάτω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lifo
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
7 χωριά της Κρήτης που σίγουρα θα «αγγίξουν» την ψυχή σου
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Πένθος στο Ηράκλειο για τον θάνατο της 28χρονης Μαρίας – Το τροχαίο ατύχημα και η τραγική ειρωνεία
-
XANIA2 ημέρες πριν
Ήρθαν στην Κρήτη κι έδειξαν το κακό παράδειγμα – Σίγουρα κάποιοι θα τους μιμηθούν | ΒΙΝΤΕΟ
-
XANIA3 ημέρες πριν
Γάμος στην Κρήτη: Πήγε με κόκκινο νυφικό στην εκκλησία και έκλεψε τις εντυπώσεις!