Βρειτε μας στα Social Media
 

ΤΑΞΙΔΙ

Το ελληνικό νησί όπου ο χρόνος… σταματά! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

ικαρία
carnerdevoyage.gr/Σπύρος Τσακίρης
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Εκεί όπου ο χρόνος …σταματά και οι κάτοικοι έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Άγρια τοπία, γαλήνια νερά, παραθαλάσσια χωριά και ορεινοί οικισμοί, μέσα στη βλάστηση. Όμως την Ικαρία, για να την γνωρίσεις, πρέπει να τη ζήσεις, όπως ο Σπύρος Τσακίρης που παρουσιάζει μερικά από τα μυστικά της.

Στην Ελλάδα παντού και πάντα υπάρχει κάποιος μύθος…Την Ικαριά την ξέρω από τα νεανικά μου χρόνια. Πρώτα από της αφηγήσεις του παππού. Στην εξορία… Μετά στο σχολείο, εσχατιά της Ελλάδας κάποτε…Κατοπινά, έ αφού η Τζαμάικα έπεφτε μακριά…‘Eτσι γνωρίστηκα και προσωπικά μαζί της.

Και δεν ξέρω γιατί, μα πάντα όταν αναφέρομαι στην Ικαριά, είναι σαν να αναφέρομαι σε κοπέλα. Έτσι την βλέπω. Μια λεπτοκαμωμένη αέρινη, όμορφη κοπέλα. Να ο πρώτος μύθος λοιπόν. Ο δεύτερος για την ακρίβεια, αφού πρώτα ανέφερα τα της Τζαμάικα.

Άνθρωποι «στεγνοί» οι Ικαριώτες, λες και δεν υπάρχει νερό μέσα τους. Φιλόξενοι, ήσυχοι, πρόσχαροι. Με μια ευγένεια που τους κάνει ξεχωριστούς κι άμα τους το πεις, σου λένε, οι εξόριστοι εμάς μας κάνανε ανθρώπους, μας μάθανε γράμματα, είχαμε γιατρούς, τους αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Έτσι έγινε. Στην Ικαρία οι εξόριστοι κομουνιστές έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Το σύστημα έχασε εκεί, ακόμα και σήμερα η Ικαρία έχει μεγάλα ποσοστά στην ευρύτερη αριστερά.

Στην Ικαρία, ένα πρωινό, περνώντας τις Ράχες και πηγαίνοντας προς το Καρκινάγρι, στο πουθενά, σε ένα μποστάνι, λίγο χώμα ανάμεσα στα κοτρόνια, ο Δημήτρης στο ένα χέρι την αξίνα στο άλλο τον Ελύτη !

Κι άμα του είπα, έτσι για να τον δοκιμάσω,

-E, μάστορα, να κόψω μια ντομάτα;

Mου απάντησε, χωρίς να σηκώσει τα μάτια από το βιβλίο,

-Mάστορας είσαι του λόγου σου κι όλο σου το σόι και οι ντομάτες είναι της γης, κόψε σα θες…

Xαμογέλασα και κατέβηκα από τη μηχανή.

-Nα κόψω, του λέω, μα να βάλω το πιοτί και έβγαλα από το σακίδιο, ένα μικρό μπουκαλάκι με ρακί Κρητικιά άλφα άλφα.

– Tώρα, μου λέει, μιλάς σωστότερα, μηχαλάσω την παρέα…

Με το Δημήτρη γίναμε φίλοι και όποτε κατέβω στο νησί θα του πάω την ρακί του. Όχι πως την έχει ανάγκη, μα…για να μην χαλάσει η παρέα !

Από τον Δημήτρη έμαθα για τα Ανεμοτάφεια, θα σας πω παρακάτω για αυτά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο carnetdevoyage

ικαρία
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap