Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Η συνταγή για να φτιάξεις τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με την απόλυτη κρούστα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-της μεγάλης γιορτής της Ορθόδοξης εκκλησίας, την 25η Ματρίου, είθισται παραδοσιακά να τρώμε μπακαλιάρο.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους μας, γιατί σε αντίθεση με όσους ζούσαν κοντά στη θάλασσα που είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα ήταν δύσκολο να προμηθευτούν φρέσκα ψάρια. Παράλληλα, δεν υπήρχαν τα ψυγεία που έχουμε σήμερα.

Οπότε ο μόνος τρόπος να να συντηρήσουν τον μπακαριάρο ήταν με το πάστωμα. Επίσης όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες, οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα πιο μικρά μπακάλικα.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περίπου στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό, παραδοσιακό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη, νόστιμη και παράλληλα οικονομική επιλογή για ένα έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

μπακαριαρος σκορδαλια

Ο μπακαλιάρος ταίριαξε απόλυτα με την ελληνική σκορδαλιά και δημιούργησαν το απόλυτο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου

Η συνταγή για να φτιάξεις τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με την απόλυτη κρούστα

Υλικά για τον μπακαλιάρο:

1.2 φιλέτα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
2.ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
3.Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Υλικά για το κουρκούτι μπύρας:

1.260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

2.2 κ.γ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ

7. 2 παγάκια

Εκτέλεση της συνταγής

μπακαριαρος σκορδαλια

1.Για αυτή τη συνταγή, πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία και να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο.

2.Αφού ξαλμυρίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο, τον ξεπλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και το στραγγίζουμε.

3.Στεγνώνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στρωθεί σωστά το κουρκούτι μας.

4.Κόβουμε το στεγνό ψάρι σε κομμάτια (μερίδες) και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.

5Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε αλεύρι και μετά να τα βουτήξουμε στο κουρκούτι.

6.Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο μέχρι τη μέση του.

7.Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.

8.Βάζουμε τα κομμάτια στεγνού μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι. Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει στον μπακαλιάρο και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι πάνω στην κάθε μερίδα.

9.Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.

10.Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο.

11.Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.

12.Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό στο τηγάνισμα και δεν θα τραβήξει λάδια.

13.Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.

14.Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο να τηγανιστεί και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.

15.Όσο τηγανίζεται ο μπακαλιάρος, το κουρκούτι κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον τρυφερό μπακαλιάρο.

16.Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Για το κουρκούτι:

1.Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα.

2.Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια.

3.Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό.

Τηγάνισμα μπακαλιάρου:

1.Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο. Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι.

2.Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό.

3.Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

4.Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

5.Σερβίρουμε παραδοσιακά με σκορδαλιά.

 

Πηγή: theissue

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ