ΚΡΉΤΗ
Κρητική συνταγή: Παραδοσιακά ανεβατά καλιτσούνια Σητείας
Τα καλιτσούνια είναι το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα στην πόλη της Σητείας. Πλέον μπορείς να το βρεις σε όλη την Κρήτη με διαφορετικές συνταγές, σχήματα και υλικά και όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι το γλυκό που θα σου ζητήσουν να κρατάς όταν πας ταξίδι στην Κρήτη.
Το γλυκό που θα βρεις σε όλους τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία του νησιού. Αυτό που μόλις το δοκιμάσεις θα πεις «Μμμμμμμ… Νόστιμο». Αρέσει σε όλους!
Υλικά
3 ποτήρια ελαιόλαδο
4 αυγά
3 ποτήρια ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας (ή προζύμι)
1 ½ ποτήρι νερό
Για τη γέμιση:
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Διαλύομε τη μαγιά σε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό, προσθέτομε λίγο αλεύρι να γίνει πηχτός χυλός και αφήνομε το προζύμι να ανέβει. Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά και το αφήνουμε να ανέβει.
Την τρίτη φορά προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά, τα ζυμώνομε όλα μαζί και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.
Για την γέμιση ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.
Για να φτιάξουμε τα καλιτσούνια ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Στη μέση κάθε φύλλου βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Για να τα φτιάξουμε τετράγωνα διπλώνουμε το φύλλο από τις δύο αντίθετες πλευρές προς τα μέσα και κάνουμε το ίδιο με τις δύο άλλες αντίθετες πλευρές. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (περίπου 2 ώρες), τα αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, τα πασπαλίζουμε με σησάμι και τα ψήνουμε.
Πηγή: www.incrediblecrete.gr
-
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ2 ημέρες πριν
10 λόγοι που το Πάσχα στο χωριό είναι Ο-ΝΕΙ-ΡΟ!
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Καλοκαίρι στο νότο της Κρήτης: ατελείωτες βουτιές στον Κομμό και σεργιάνι στα γραφικά Πιτσίδια
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Πνίγηκε τουρίστας στην παραλία του Ρεθύμνου
-
ΛΑΣΙΘΙ3 ημέρες πριν
Προφυλακίστηκαν ο 50χρονος και η 40χρονη που συνελήφθησαν με τα 10,5 κιλά χασίς