ΡΕΘΥΜΝΟ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που ομορφαίνει την πόλη μας με τα έργα τέχνης του! | ΦΩΤΟ

Shares

* Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr

Το Ρέθυμνο, πόλη φημισμένη για τις καλλιτεχνικές της ανησυχίες, καθημερινά μας ξεδιπλώνει όμορφα δημιουργήματα σε διάφορα σημεία της πόλης, που συχνά περνάμε από δίπλα τους κι αναρωτιόμαστε από πού προήλθαν αλλά εν τέλει αμελούμε να μάθουμε. Σκέφτηκα πως κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό…

Συνάντησα, λοιπόν, έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη του Ρεθύμνου με αφορμή τα εκθέματα που έχει σε δημόσιους χώρους της πόλης αλλά και με τεράστια πρωτότυπη και μοναδική δημιουργική εργασία που αξίζει να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Μανώλης Σκευάκης είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα εκθέματα που καθημερινά συναντάμε στην πλατεία 25ης Μαρτίου, στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων αλλά και στον Δημοτικό Κήπο.

 

Παραδοσιακές βρύσες που πάντοτε εξυπηρετούν και δείχνουν όμορφες σε πλατείες, αλλά και μια αναπαράσταση του παλιού ρολογιού του Ρεθύμνου που στολίζει την πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων.

Η πρώτη του εργασία σε δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου το 1982

 

Η τελευταία του εργασία σε δημόσιο χώρο του Ρεθύμνου το 2008

Ο Σκευάκης είναι ένας καλλιτέχνης με πολυάριθμες δημιουργικές εργασίες χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει κάποια ταμπέλα σε αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Το μοναδικό που μπορεί να σχολιαστεί είναι η πρωτοποριακή εργασία του, που δείχνει να τον έχει απορροφήσει πλήρως για να καταφέρνει να ξεπερνά΄μέσα από τα έργα του τον ίδιος του τον  εαυτό.

Ένας καλλιτέχνης που έχει προσφέρει έργα του στην Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Βέλγιο). Έχει δημιουργήσει απίθανες σιδεροκατασκευές, στο εσωτερικό των οποίων έχει τοποθετήσει φωτιστικά διαφόρων θεμάτων αλλά και προσωπογραφίες διασήμων, κατασκευές από πέτρα, γλυπτά, αμέτρητα άρματα καρναβαλιού, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί την σκηνογραφία σε 20 θεατρικές παραστάσεις.


Ο Μανώλης Σκευάκης, μόλις 60 ετών με 34 χρόνια πλήρους αφοσίωσης στο αντικείμενό του, έχει καταφέρει να εκπλήξει με τη δουλειά του ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κατασκευάσει στο εξωτερικό από τζάκια μέχρι και.. τάφους, ενώ στα έργα του συμπεριλαμβάνονται ακόμη και πατώματα σε Μοναστήρια ή διάφορων ειδών κατασκευές σε μεγάλα ή και μικρότερα ξενοδοχεία.

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *