Βρειτε μας στα Social Media

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μιλήσαμε με έναν ζωντανό θρύλο της Κρήτης, τον Κυριάκο Σπινθουράκη! | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS
75 Shares

Για τη συνέντευξη αυτή χρειάστηκε να κάνουμε κάμποσα χιλιόμετρα και να βρεθούμε σχεδόν στην καρδιά του Αμαρίου, στον αγέρωχο Οψιγιά, με την πιο όμορφη θέα στον Ψηλορείτη.

Λίγο πριν το τέλος του Αυγούστου δώσαμε ραντεβού με ένα πρόσωπο που αποτελεί κομμάτι σημαντικό για την Κρητική παράδοση και συγκεκριμένα για τον χορό. Όταν μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο, σίγουρα δεν περίμενα να δω έναν αγέρωχο, ψηλό άνδρα. Ελάτε να μάθουμε την ιστορία του Ρεθυμνιώτη πρωτοχορευτή Κυριάκου Σπινθουράκη…

Συνέντευξη: Μαριάννα Τζιράκη
Φωτογραφίες: Μιχαέλα Τζιράκη

Το όνομα και την φήμη του ως δεινού χορευτή τα γνώριζα από ιστορίες, βιβλία, λευκώματα μα και από ανθρώπους που τον έχουν ζήσει και ξέρουν την πορεία του. Από την ηλικία των 20 χρόνων, ο Κυριάκος Σπινθουράκης άρχισε την πιστή και παθιασμένη σχέση του με τον Κρητικό χορό, η οποία τον οδήγησε στο να γίνει μέλος ξακουστών χορευτικών συγκροτημάτων που εκπροσωπούσαν το νησί της Κρήτης σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τις ιστορίες και τις φωτογραφίες, μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη απόσταση και εγώ είχα μπροστά μου ένα ζωντανό θρύλο, έναν “καθαρόαιμο” Κρητικό χορευτή.

Μας υποδέχθηκε μαζί με την σύζυγό του, την κυρία Πίτσα. Εκείνη δεν κατάγεται από την Κρήτη. Μάλιστα είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Σπινθουράκης έμεινε μακριά από το νησί του και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους. Για τέτοια αγάπη μιλάμε!

Στήσαμε κάμερες, καθίσαμε στο σαλόνι του σπιτιού και ο κύριος Κυριάκος, με το φωτογραφικό άλμπουμ στο χέρι, ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο παρελθόν.

 

Κύριε Κυριάκο, πάμε εκεί που όλα άρχισαν. Εδώ γεννηθήκατε;
Ναι, εδώ στον Οψιγιά Αμαρίου. Είναι ένα μικρό χωριουδάκι, φιλόξενο όμως και ωραίο.

 

Αδέρφια;
Τρία αγόρια στην οικογένεια.

 

Πότε γεννηθήκατε;
Το 1941.

 

Πώς ήταν τα χρόνια εκείνα;
Θυμάμαι τις βεγγέρες τότε. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να περάσει η ώρα. Εδικά το βράδυ, μετά το φαγητό. Υπήρχαν τρία σημεία στο χωριό που κάθε καλοκαίρι μαζευόταν ο κόσμος, τα λεγόμενα «στέκια». Το χειμώνα βέβαια καθόμασταν σπίτι, γύρω από το τζάκι.

 

Πότε φύγατε από εδώ;
Μέχρι το γυμνάσιο έμεινα στο χωριό. Μετά πήγαμε στο Ρέθυμνο. Ο πατέρας μου ήταν ταχυδρόμος και πήρε μετάθεση. Μέχρι τα 32 μου χρόνια έμεινα εκεί. Αφού παντρεύτηκα μετακόμισα στην Αθήνα. Δυστυχώς άφησα το Ρέθυμνο. Πήγα το ’76. Δεν μου άρεσε η πολυκοσμία. Μετά από δύο χρόνια, έκανα αίτηση να ξαναγυρίσω. Η ψυχή μου, η καρδιά μου ήταν στο Ρέθυμνο.

 

Δεν είχατε παρέες εκεί;
Έκανα παρέα μόνο με τους Κρητικούς. Υπήρχε έντονο το στοιχείο επάνω. Συγκροτήματα, χοροί, πολλά πράγματα, αλλά δεν ήταν σαν την Κρήτη.

 

Σας έλειπαν τα γλέντια;  Περιγράψτε μου πώς ήταν τα γλέντια όταν ήσασταν νεώτερος…
Πολύ διαφορετικά. Ο κόσμος διασκέδαζε αθώα. Δεν υπήρχαν συμφέροντα. Τα γλέντια τα διοργάνωναν τα καφενεία. Χορεύανε παρέες παρέες. Τους καμάρωνες, ειδικά αν ήταν καλοί χορευτές. Σηκωνόταν ο κόσμος απο τις καρέκλες τους για να τους δει. Δεν λέω, καλό είναι και αυτό που γίνεται τώρα. Βλέπω ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν σε συλλόγους και μαθαίνουν Κρητικούς χορούς. Δεν θυμάμαι ονόματα αλλά ακόμη ξεχωρίζω καλούς χορευτές.

 

Σε τι ηλικία ξεκινήσατε να χορεύετε;
Ήμουν στα 17 με 18, στο γυμνάσιο, όταν  ξεκίνησα. Στο Ρέθυμνο διαλέγανε μαθητές και μαθήτριες για τα Αρκάδεια. Μας διάλεξε λοιπόν ο γυμναστής και χορέψαμε στο γήπεδο. Από τότε με είδανε και μετά με πέρνανε οι πιο μεγάλοι στους χορούς, στα γλέντια και μετά στους συλλόγους. Αφού απολύθηκα από τον στρατό, πήγα στην χορευτική ομάδα της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύμνου. Παράλληλα ήμουν και στην ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου και μετά στον Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων, στα Χανιά με άλλους σημαντικούς χορευτές, τον Παρασκευά Μενιουδάκη, τον Σπυριδάκη τον Μανώλη και τον Τάσο Θεοδωράκη. 4 ήμασταν από το Ρέθυμνο. Ήταν ένα από τα καλυτερα συγκροτήματα στην Ελλάδα. Μας είχε στείλει το Υπουργείο Πολιτισμού σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Είχαμε κάνει και εμφάνιση στην κινηματογραφική επιτυχία “Η νεράιδα και το Παλικάρι” με την Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ το 1969 αλλά και στην ταινία “Η χαραυγή της Νίκης”, με τον Λάκη Κομνηνό και την Μπέττυ Αρβανίτη, το 1971. Όλα αυτά με τον Παγκρήτιο.

 

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζατε στους συγχορευτές σας;  Έφτανε να είναι μόνο καλοί χορευτές;
Όχι βέβαια. Παίζει ρόλο η ανθρωπιά. Εμείς τότε χορεύαμε σαν σύνολο. Όχι ατομικά. Δεν ήθελε κανένας να επιδειχθεί. Ακόμα και το ντύσιμο μας ήταν αψεγάδιαστο. Εκπροσωπούσαμε την Κρήτη, ήταν πολύ σημαντικό.

 

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένας Κρητικός χορευτής;
Την λεβεντιά. Οι Κρητικοί χοροί είναι λεβέντικοι! Δεν μπορείς να είσαι κατσούφης. Πρέπει να καμαρώνεις, να χαμογελάς και να το περνάς αυτό σε όποιον σε βλέπει. Όχι μόνος σου βέβαια. Όλη η ομάδα. Ποτέ ατομικά!

 

Κύριε Κυριάκο, θα σας λέω λέξεις και θέλω να μου απαντάτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό  σαν σκέψη.
Εντάξει.


Παράδοση.
Το παν. Για έναν τόπο, αν δεν διατηρεί την παράδοσή του, θα ξεχάσει ποιος είναι.


Χορός.
Δεν μπορώ να το αποδώσω. Με συγκινεί. Είναι η προσωπική μου κατάθεση ψυχής.


Είχατε κάποιο σκοπό που να προτιμούσατε λίγο παραπάνω από τους υπόλοιπους;
Ναι! Μου άρεσε ο σκοπός του Ροδινού. Μερακλίδικος. Και βέβαια ο Πρώτος Συρτός, ο Χανιώτικος.


Είχατε κάνει φιλίες με τους οργανοπαίχτες; Έρχονταν εδώ στο χωριό πολλοί;
Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Σκορδαλό αλλά και με τον Σηφογιωργάκη και με πολλούς άλλους. Από εδώ προέρχεται ο  αείμνηστος Ροδάμανθος Ανδρουλάκης. Εκείνα τα χρόνια το Αμάρι έβγαζε ξακουστούς χορευτές. Ο Κλάδος ο Μανώλης, ο Γεωργιουδάκης ο Μανώλης, ο Καλομενόπουλος Αντώνης, ο Νίκος Κούνουπας ή “Παπλωματάς”. Έρχονταν βέβαια και οι καλύτεροι λυράρηδες της εποχής. Ο Σκορδαλός, ο Μουντάκης, ο Σηφογιώργης, ο Κλάδος, ο Σταματογιαννάκης, ο Σκουλάς. Ήξεραν ότι θα διασκεδάσουν όμορφα στο Αμάρι και έρχονταν.


Ποιους παλιούς χορευτές από το Ρέθυμνο ξεχωρίζατε;
Ο πρώτος ήταν ο Σταμάτης ο Παπαδάκης, από το Σπήλι. Γεννημένος χορευτής! Μέχρι και οι τρίχες από το κεφάλι του χόρευαν μαζί του. Μετά, τον Παρασκευά τον Μενιουδάκη, από το Κάτω Βαλσαμόνερο. Ένας σοβαρός άνθρωπος, μερακλής. Ο λόγος του ήταν συμβόλαιο. Κρητικός με όλη την σημασία της λέξεως. Όλοι τον αγαπούσαν.


Κύριε Κυριάκο, χορεύετε ακόμη;
Δεν μπορώ παιδί μου. Εχω την διάθεση αλλά όχι την μπόρεση. Πήρα κιλά, έχω και θέματα υγείας. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πάω σε γλέντι και να μην σηκωθώ να κάνω έστω μια στροφή. Είναι σαν να μην πήγα καθόλου στο γλέντι!


Έχετε δίκιο κύριε Κυριάκο. Δεν μου είπατε, ποια είναι η αγαπημένη σας μαντινάδα;
Μόνο εκείνος π’ αγαπά μπορεί να το πιστέψει / Πως της αγάπης ο καημός, τη σταματά την σκέψη. Γνωστή μαντινάδα του Σκορδαλού, μα αληθινή.

 

Με τον κύριο Κυριάκο πήγαμε μια βόλτα στο χωριό του, να δούμε καλύτερα τον Ψηλορείτη. “Εδώ είναι πάντα δροσερά. Πλέον κατεβαίνω σπάνια στο Ρέθυμνο. Έχει πολλή ζέστη εκεί”. Βραδιαστήκαμε. Χαρήκαμε τις κουβέντες και τις ιστορίες που μας έλεγε το ζευγάρι.  Λίγο πριν φύγουμε η κυρία Πίτσα μας είπε πως όταν γνωρίστηκε με τον κύριο Κυριάκο, εκείνος τις έριχνε έντονες ματιές στον χορό. “Σαν να μου έλεγε ο νεαρός, στον αφιερώνω τον χορό και είμαι εδώ για σένα. Όχι ότι είναι ο άνδρας μου, αλλά όταν χορεύει, μιλάει η ψυχή του. Όπως ακριβώς το λέει ο Καβάφης”.

Πήραμε τον δρόμο για την επιστροφή γεμάτες. Ίσως γιατί τα λόγια, οι αναμνήσεις και οι εικόνες που πήραμε μας έδωσαν δύναμη. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, αν και ζούσαν με τα λίγα, ήταν ευτυχισμένοι.  Ποιο να είναι το μυστικό; Ίσως γιατί οι άνθρωποι τότε πίστευαν στο σύνολο, στους όμορφους τρόπους. Ίσως. Πάντως χαρήκαμε διπλά όχι μόνο γιατί γνωρίσαμε ένα ζωντανό πρωτοχορευτή του τότε αλλά γιατί, όπως μας είπε ο κύριος Κυριάκος “γέμισε η ψυχή μου σήμερο που ήρθατε!”.

*Μέρος των φωτογραφιών προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Κυριάκου Σπινθουράκη & του Μανώλη Τζιράκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

23χρονος προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας ποντικοφάρμακο

Δημοσιεύτηκε

στις

ασθενοφόρο
Φωτογραφία αρχείου
1 Share

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή σώθηκε η ζωή ενός νεαρού άνδρα στην Κρήτη, το μεσημέρι της Δευτέρας (17/5).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti πρόκειται για έναν 23χρονο στο Ρέθυμνο ο οποίος προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή καταναλώνοντας ποντικοφάρμακο!

Εντοπίστηκε άμεσα από τους οικείους του και διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου οι γιατροί προχώρησαν σε πλύση στομάχου στο νεαρό άνδρα με αποτέλεσμα να προλάβουν τα χειρότερα.

Η αστυνομία από την πλευρά της διερευνά τα αίτια που οδήγησαν τον 23χρονο σε αυτή την κίνηση.

ασθενοφόρο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ζευγάρι μπούκαρε σε επιχείρηση και «τσίμπησε» ηλεκτρονικές συσκευές

Δημοσιεύτηκε

στις

ελας
7 Shares

Συνελήφθησαν, άμεσα σήμερα (17.05.2021) το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνης, δύο αλλοδαποί (άντρας και γυναίκα) κατηγορούμενοι για κλοπή.

Ειδικότερα σήμερα (17.05.2021) το μεσημέρι, οι ανωτέρω αλλοδαποί αφαίρεσαν από επιχείρηση ιδιοκτησίας ημεδαπού ηλεκτρονικές συσκευές (σκληρούς δίσκους, θήκες εξωτερικού δίσκου).

Από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας αναζητήθηκαν, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, σε έλεγχο που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή τους οι αφαιρεθέντες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες και αποδόθηκαν στον παθόντα.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνης.

 

ελας
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ξηλώνονται» περίπτερα στο Ρέθυμνο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

περίπτερα
13 Shares

Ολοκληρώθηκαν σήμερα από συνεργείο της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Ρεθύμνης οι εργασίες απομάκρυνσης του περιπτέρου που βρίσκονταν στην αρχή της οδού Αρκαδίου (ΒΑ της Πλατείας Αγνώστου Στρατιώτη).

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθεί το πλακόστρωτο που υπέστη αναπόφευκτες φθορές λόγω των εργασιών καθαίρεσης της ξύλινης κατασκευής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας κ. Θωμά Κρεβετζάκη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες απομάκρυνσης όλων των περιπτέρων για τα οποία έχει ληφθεί σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, θα αποσυρθούν προσεχώς, περίπτερα είτε λόγω λήξης του συμβολαίου μίσθωσής τους είτε λόγω της δυσλειτουργικής τους θέσης που καθιστά δύσκολη την προσβασιμότητα και την ασφαλή μετακίνηση των πεζών. Στόχος, η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, η καλαισθησία και η ασφάλεια δημοτών κι επισκεπτών.

περίπτερα
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Δωρεάν rapid tests στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Δημοσιεύτηκε

στις

πλατεία Αγίου Γεωργίου Ρέθυμνο
Φωτογραφία: Πάμε Ρέθυμνο (facebook)
23 Shares

Σας ανακοινώνουμε ότι η Κινητή Ομάδα του ΕΟΔΥ της Π.Ε. Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ρεθύμνου και την πολύτιμη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, θα διενεργήσουν δωρεάν Rapid Tests για την ανίχνευση του COVID-19 των πολιτών.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί:

– Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα, από τις 09:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Οι προσερχόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ ή τον αριθμό της Αστυνομικής τους ταυτότητας τους καθώς και το νούμερο του κινητού τους, στο οποίο θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του Rapid Test μέσα σε λίγες ώρες από την λήψη του.

Η συμμετοχή και παρουσία των πολιτών του δήμου Ρεθύμνου κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστικής σημασίας για την προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Παράκληση να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας) και αποφυγής του συνωστισμού.

πλατεία Αγίου Γεωργίου Ρέθυμνο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Τούμπαρε όχημα στην εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου | Στο νοσοκομείο ο οδηγός

Δημοσιεύτηκε

στις

τούμπαρε
Φωτογραφία αρχείου
37 Shares

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ένας άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη.

Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε επί του ΒΟΑΚ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στις στροφές, στο ύψος των Σισσών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ekriti, ο άνδρας δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τροχαίο ατύχημα.

τούμπαρε
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρεθυμνιώτης αστυνομικός κατάφερε να σώσει δύο ζωές

Δημοσιεύτηκε

στις

αστυνομικός
349 Shares

Νεαρός Ρεθεμνιώτης Αστυνομικός, της τελευταίας σειράς των Ειδικών Φρουρών ανάμεσα στους Αστυνομικούς που κατάφεραν με αυτοθυσία να σώσουν από βέβαιο πνιγμό δύο άνδρες που βρέθηκαν στη θάλασσα της Πειραϊκής και μάλιστα βραδινές ώρες.

Συγκεκριμένα την 22:00 ώρα της 30 Αυγούστου 2020, δύο άντρες μεγάλοι σε ηλικία αποφάσισαν να μεταφέρουν διά θαλάσσης μία βάρκα με μηχανική βλάβη, από την Μαρίνα Ζέας στον σταυρό της Πειραϊκής.

Στα μέσα της διαδρομής και ενώ βρίσκονταν τουλάχιστον 200 m από την ακτή, η βάρκα με την μηχανική βλάβη πάνω στην οποία ήταν ο ιδιοκτήτης της άρχισε να μπάζει νερά και να βυθίζεται.

Ο ιδιοκτήτης της, μέσα στον πανικό του και θέλοντας να μην αφήσει την περιουσία του να χαθεί, αντί να σώσει τον εαυτό του πίστεψε ότι μπορεί να κρατήσει τη βάρκα από το να πάει στο βυθό κρατώντας την από το σκοινί.

Όπως όμως ήταν αναμενόμενο η δίνη της θάλασσας ήταν τόσο μεγάλη και όχι μόνο δεν μπόρεσε να την κρατήσει αλλά τράβηξε και την άλλη βάρκα προς το βυθό με αποτέλεσμα και οι δύο άντρες εμφανώς κουρασμένοι και μέσα στο σκοτάδι να βρεθούν στη θάλασσα 200 m από την ακτή της Πειραϊκής φωνάζοντας βοήθεια.

Οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν πότε λόγω της απόστασης και ένας εκ των δύο ηλικιωμένων πήρε την απόφαση να κολυμπήσει μέχρι την ακτή για να ζητήσει βοήθεια. Πριν φτάσει στην ακτή κάποιος περαστικός κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά βλέποντας μες στο σκοτάδι έναν άντρα να κολυμπάει και αμέσως κάλεσε το Λιμενικό και την Αστυνομία.

Η ομάδα Δίας του Πειραιά και συγκεκριμένα η 402-1 , μόλις έλαβε το σήμα άμεσα μετέβη στο σημείο για να συνδράμει όπως μπορεί.

Μόλις έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας κατάλαβαν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και άμεσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, δύο εξ’ αυτών έβγαλαν τον εξοπλισμό τους και βούτηξαν στη θάλασσα.

Από τους άλλους δύο, ο ένας έμεινε με τον εξοπλισμό των αστυνομικών και προσπαθούσε με φακό να εντοπίσει μέσα στο σκοτάδι τους δύο άντρες που βρισκόταν στη θάλασσα.

Ο τελευταίος είχε μείνει πάνω στο δρόμο, σε περίπτωση που προσεγγίσει το ασθενοφόρο να ενημερώσει για το συμβάν.

Οι δύο άντρες που έπεσαν στην θάλασσα, αμέσως χωρίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς τους ναυαγούς που ζητούσαν βοήθεια.

Ο Ρεθεμνιώτης αστυνομικός με καταγωγή από το Γερακάρι Δήμου Αμαρίου και εκπαιδευμένος στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, προσέγγισε αυτόν που είχε φτάσει πιο κοντά στην ακτή άμεσα τον έβγαλε έξω στην ακτή και τον παρέδωσε στον συνάδελφο του που φύλαγε τον εξοπλισμό και ξανά έπεσε στη θάλασσα για να βοηθήσει το συνάδελφο του που προσέγγιζε τον ηλικιωμένο που βρίσκονταν 200 m περίπου από την ακτή.

Ακόμα και όταν τον προσέγγισαν στο σημείο οι αστυνομικοί και του είπαν να ηρεμήσει εκείνος μέσα στον πανικό του φώναζε ότι δεν ήθελε να αφήσει την περιουσία του, ενώ τα ρούχα του που τον βάραιναν και η εμφανής ταλαιπωρία του, τον τραβούσαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Με ψυχραιμία οι αστυνομικοί και ο ένας βοηθώντας τον άλλον, κατάφεραν να τον φέρουν μέχρι την ακτή όπου είχε φτάσει εκείνη την ώρα και το ασθενοφόρο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Λόγω της ηλικίας των παθόντων αλλά και της μηδενικής ορατότητας που επικρατούσε επειδή ήταν 10 η ώρα το βράδυ, ήταν βέβαιο πως αν δεν εμφανιζόντουσαν οι αστυνομικοί της ομάδας Δίας το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να έχει μετατραπεί σε μοιρολόγια.

αστυνομικός
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap