Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Οι «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» από τα Αγγελιανά έφτασαν στο θησαυρό του Περάματος | ΦΩΤΟ
Το παιχνίδι πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου και οργανώθηκε από την ομάδα «Κίτρα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Οργανισμού Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος».
Το σενάριο του φετινού κυνηγιού έβαλε τις ομάδες σε μια αγωνιώδη αλλά κεφάτη διαδρομή, προκειμένου να βρουν το βασικό υλικό που έλειπε από ένα παλιό συνταγολόγιο ιατροφιλοσοφίας. Η ιστορία ήθελε, όπως η πρακτική γιατρός του Μυλοποτάμου από το Φαράτσι, η «Ρία Μακαρία – Τέως Εμπειρία», που ακολουθούσε τις παλιές συνταγές και τα γιατροσόφια των προγόνων της με επιτυχία, να έχει φύγει από την ζωή, αλλά οι κληρονόμοι της, δηλαδή, οι οκτώ επιστήθιες φίλες της, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν καμία συνταγή με επιτυχία. Η μία αποτυχία ακολουθούσε την άλλη. Θάνατοι και αρρώστιες απειλούσαν όσους «έπεφταν» στα χέρια των οκτώ γυναικών, που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος … των ασθενών, οι οποίοι έλπιζαν σε ένα θαύμα! Έλειπε το βασικό υλικό. Έτσι κλήθηκαν όλες οι ομάδες του Μυλοποτάμου να το βρουν για να συμπληρωθεί το παλιό συνταγολόγιο, με τις δόσεις των φαρμάκων, τα κατάλληλα υλικά, τα ξόρκια και τις γητειές.
Συνταγές και συμβουλές ιατροφιλοσόφων σε συνδυασμό με ιατρικά υλικά και «ισχυρή δόση» από χιούμορ, οδήγησαν τις ομάδες από σημείο σε σημείο. Η διαδρομή ξεκίνησε έξω από το σπίτι της αείμνηστης Μαριάννας Πολυμίλη, ως τιμητική αναφορά στην μνήμη της, καθώς ήταν η υπεύθυνη πολιτισμού του πρώην Δήμου Γεροποτάμου, όταν ξεκίνησε ο θεσμός αυτός. Συνέπεσε, μάλιστα, η απόδοση της οφειλόμενης τιμής από την ομάδα «Κίτρα» με το ετήσιο μνημόσυνο της αγαπημένης Μαριάννας και όλες οι ομάδες πέρασαν, πριν πάρουν τον γρίφο τους, από την εκκλησία του Αχλαδέ και άναψαν κεράκι στην μνήμη της. Ακολούθως οι ομάδες γρίφο – γρίφο πέρασαν: 1) από το παλιό Δημοτικό Σχολείο Πασαλιτών, όπου πριν πολλές δεκαετίας φιλοξενούνταν παιδικές κατασκηνώσεις, 2) από την πρωτοποριακή επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου και προϊόντων ελαιολάδου Cretanthos στα Αγγελιανά, 3) το Κειμηλιαρχείο Μελιδονίου, 4) τον Ι.Ν. Αγίου Γερασίμου του Περδικάρη στο Χουμέρι, 5) την Βίλλα Ακόντιο του Ολυμπιονίκη Μύρωνα Ανυφαντάκη στο Πάνορμο, 6) το Βαρύ Πηγάδι ή Πηγάδι του Βαρή στον Ορθέ, 7) το υπαίθριο έργο τέχνης «Εν τούτων Νίκα» στον Άγιο Σίλα, 8) το παλιό εστιατόριο του Σπαλαράκη στο Πέραμα, 9) το Μνημείο Ηρώων του Εξάντη, 10) την Βρύση των Μαργαριτών, 11) από την Καλανδαρέ, στην οποία ζούσε ο Πασάς Μουλάς Σκοτούλιος, 12) από την παλιά λαϊκή αγορά του Περάματος και το παλιό βενζινάδικο Δασκαλάκη, 13) από τον Ι.Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πάνορμο που είχαν χτίσει οι Σκουλάδες του Γαράζου, 14) τον Ι.Ν. Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας στην Αγιά, 15) από το σπήλαιο με τους φυσικούς σχηματισμούς «Γκουρ» στα Κεραμωτά, 16) το παλιό σχολείο των Πλευριανών όπου φοίτησε ο Πλευριανός λόγιος και θεατρικός συγγραφέας Νίκος Ορφανός και 17) από την προτομή του ήρωα Δεληδάκη στο Άνω Τριπόδο. Στην συνέχεια οι ομάδες λάμβαναν μια ομπρέλα με πολύχρωμα πανάκια και αριθμούς σχηματισμένους με αστέρια. Έπρεπε ουσιαστικά να μελετήσουν ένα έναστρο θόλο και να βρουν το σύνθημα που θα τους βοηθούσε για την εύρεση του θησαυρού. Η λύση ήταν «Αστεροειδής Πανάκεια» που έχει τον αύξοντα αριθμό 2878, ο οποίος σχηματίζονταν από τα αστέρια. Να σημειωθεί, ότι η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας και ειδικά της βοτανοθεραπείας επί πάσας νόσου. Προς τούτο και σε όλα τα σημεία που προηγήθηκαν, οι ομάδες εύρισκαν ονόματα βοτάνων που σχετίζονται με τις θεραπείες των παλαιών βιβλίων ιατροφιλοσοφίας που χρησιμοποίησαν οι οργανωτές για το παιχνίδι. Ειδικά για το Βαρύ Πηγάδι του Ορθέ, αξίζει να σημειωθεί πως είχε γίνει χρήση ατόφιου εδαφίου από το «Γεωπονικόν» του Αγάπιου Μοναχού του Κρητός, που γράφτηκε το 1600.
Ο τελικός γρίφος ήταν ένα ρολόι το οποίο έκανε χρήση της ώρα «Ζούλου», η οποία αποτελεί παγκόσμια στρατιωτική ώρα και έχει αντικαταστήσει την ώρα Γκρίνουιτς. Ο τελικός γρίφος με την μορφή πάζλ είχε δοθεί στις ομάδες αρκετές ημέρες νωρίτερα και συμπληρώθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του τελικού παιχνιδιού. Ο σωστός υπολογισμός των ωρών και η μετατροπή τους σε γράμματα, οδηγούσε, εφόσον γινόταν ορθός αναγραμματισμός, στο Υποθηκοφυλακείο Περάματος. Εκεί η ηρωίδα του παιχνιδιού «Ρία Μακαρία – Τέως Εμπειρία», είχε προστατεύσει την σελίδα του βιβλίου της με το βασικό υλικό για την επιτυχία των συνταγών της. Το υλικό ήταν το κίτρο! Το ανακάλυψαν, κερδίζοντας το παιχνίδι οι «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» από τα Αγγελιανά, που πανηγυρίζουν την 4η νίκη τους σε αυτό το θεσμό. Το έπαθλο, ένα συλλεκτικό έργο τέχνης που απεικονίζει το «χρυσό μήλο των Εσπερίδων», το κίτρο, φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες της ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΑΔΕΡΙ από το Ρέθυμνο.
Χρυσός χορηγός του φετινού παιχνιδιού ήταν ο Γεώργιος Ι. Σιγανός από το Φαράτσι, επιχειρηματίας στις Η.Π.Α. και μεγάλος χορηγός ο Γιάννης Αλεξάκης των φροντιστηρίων City Languages στο Πέραμα. Οι δύο επιχειρηματίες παρευρέθηκαν στο μεγάλο παιχνίδι και οι οργανωτές τους απευθύνουν θερμές ευχαριστίες, όπως και σε όλους όσοι έμπρακτα στήριξαν την μεγάλη διοργάνωση που διήρκεσε ένα ολόκληρο μήνα.
Οι οργανωτές απευθύνουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σκιτσογράφο ΑΡΚΑ, που έδωσε το κεντρικό σχέδιο της φετινής αφίσας του κυνηγιού, καθώς και στην Πρέσβειρα Κρητικού Πολιτισμού, ηθοποιό, κ. Μαρία Τζομπανάκη που «ενσάρκωσε» το πνεύμα της «Ρίας Μακαρίας – Τέως Εμπειρίας» στον χορό των ομάδων, δίδοντας το έναυσμα για το μεγάλο παιχνίδι που ακολούθησε με τον γενικό τίτλο «Citron Anatomy».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑ – «ΦΩΤΟ ΑΣΤΟΡΙΑ» & ΑΡΧΕΙΟ ΟΜΑΔΑΣ «ΚΙΤΡΑ»
Πηγή: goodnet.gr
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Μαζί με τα σουβλάκια, μου ζήτησαν να τους πάω… ζάρια στις 4 τα ξημερώματα» – Ιστορίες ενός ντελιβερά στο Ρέθυμνο
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Κρήτη: 6 χρόνια από την τραγωδία στο Γεροπόταμο – «Όταν βρέχει, η Εμμανουέλα ζητά να κλείσουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου…»
-
XANIA2 ημέρες πριν
Κρήτη: Στο πένθος Δημοτικό Σχολείο – Έφυγε νωρίς από τη ζωή αγαπητή εκπαιδευτικός
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Δολοφονική κακοτεχνία στο Ρέθυμνο – Θα έχουμε νεκρούς και θα ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε…