Βρειτε μας στα Social Media
 

Ρέθυμνο

Ένας ξεχωριστός Ρεθυμνιώτης έφτιαξε πατέντα για τις ελιές και κάνει… θραύση! | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
1 Share

Μεράκι, πάθος, ταλέντο, αφοσίωση… Δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να πετύχεις σε οποιονδήποτε τομέα και αν ρωτήσετε όλους εκείνους που γνωρίζουν την περίπτωση του Κώστα Τσουντάνη, θα σου επιβεβαιώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη πως ο 39χρονος Ρεθυμνιώτης έχει μπόλικο περίσσευμα από τα τέσσερα αυτά στοιχεία.

Δεν προκαλεί, επομένως, έκπληξη που ο πολυμήχανος Κώστας, για τον οποίο λέγεται πως «ό,τι δουν τα μάτια του, το φτιάχνουν τα χέρια του», κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολυεργαλείο-πολυμηχάνημα το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, όχι μονάχα στο νησί αλλά και έξω από αυτό. Δεν είναι λίγοι δε, εκείνοι που επικοινωνούν μαζί του δείχνοντας ενδιαφέρον για την πατέντα του ακόμη και από το εξωτερικό.

 

Ποιος είναι ο Κώστας Τσουντάνης;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμπελάκι Ρεθύμνου, εκεί όπου σε καθημερινή βάση μονοπωλούσαν τον χρόνο του οι αγροτικές εργασίες κάθε είδους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούσε από μικρή ηλικία να κάνει τη ζωή του εύκολη και συχνά-πυκνά σκαρφιζόταν πρωτότυπα εργαλεία και μηχανισμούς για να πετύχει τον σκοπό του.

Με τα χρόνια εξέλιξε την ικανότητά του να δημιουργεί κατασκευές και αποφοιτώντας από την τεχνική σχολή ως συγκολλητής, αρχίζει να κάνει την πρακτική του σε μεγάλο μηχανουργείο του Ρεθύμνου.

Τα πρώτα του επιτεύγματα είχαν να κάνουν με βοηθητικά εργαλεία που πολλές φορές συμπλήρωναν μια έλλειψη ενός γεωργικού μηχανήματος. Δεν έλειψαν όμως και οι δικές του κατασκευές που εξυπηρετούσαν κάτι συγκεκριμένο: π.χ. το φύτεμα ή το βγάλσιμο της πατάτας. Οι δημιουργίες του σε σιδηροκατασκευές χωρίς μηχανικά μέρη διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο αυτό δεν του ήταν αρκετό…

 

Κι εγένετο πολυμηχάνημα!

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, εστίασε την προσοχή του στην κατασκευή ενός πολυμηχανήματος που θα έλυνε μια και καλή το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα κλαδιά από τις ελιές μετά το κλάδεμα. Παλαιότερα τα έκαιγαν, γεγονός που μόνο κόπο και στάχτη στο χωράφι απέφεραν. Αυτό έβαλε σε σκέψεις τον Κώστα και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα θρυμματιστή για τα κλαδιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έβγαινε διπλά κερδισμένος καθώς όλοι γνωρίζουν πως με τα θρύμματα των κλαδιών θα έβρισκε μια εξαιρετική λίπανση και για την ίδια την ελιά.

Ας πάψουν τα λόγια και ας αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει…

 

Το μηχάνημα έχει υψηλές απαιτήσεις σε γνώσεις και πέρασε πολλά στάδια κατασκευής και δοκιμών για να ταιριάξουν όλα και να συνδυαστούν σε μικρό όγκο. Συνδυάζει θρυμματιστή για τα κλαδιά, κλαδοτεμαχιστή για τα κλωνάρια και κώνο σχισίματος για κορμούς και πιο χοντρά ξύλα. Τέλος, προστέθηκε μια μπίλια κοτσαδούρας, που θα ευνοεί την σύνδεση με τρέιλερ για την φόρτωση των ξύλων.

Η τελευταία του έκδοση, μάλιστα, φέρει τη σήμανση CE και πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ έχει κατοχυρωθεί σαν πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

 

Η συνέντευξη…

Το Daynight.gr, επισκέφθηκε τον Κώστα Τσουντάνη στους Αρμένους Ρεθύμνου, στο κατάστημα του Φραγκούλη Γεωργίου, με τον οποίο έχει αποκλειστική συνεργασία για τη διάθεση του πολυμηχανήματος. Ευθύς, στιβαρός και μετρημένος, μάς έδειξε από την πρώτη στιγμή πόσο πολύ πιστεύει το δημιούργημά του. «Είναι παιδί μου αυτό το δημιούργημα!» μας είπε χαρακτηριστικά. «Ο χρόνος και η μελέτη που ξόδεψα γι’αυτό, με έκανε να το αγαπήσω!»

 

Πόσο καιρό χρειάστηκες για να φτάσεις το πολυμηχάνημα στην τελική του μορφή;

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι συνδυάζει διάφορες λειτουργίες, έπρεπε να δοκιμάζεται κάθε μια ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί για να πετύχει. Επομένως, τα 4-5 χρόνια που χρειάστηκαν για να το φτιάξω, δεν τα θεωρώ πολλά.»

 

Όπως πολλοί άλλοι, έτσι κι εμείς σε μάθαμε φέτος το χειμώνα μέσα από το βίντεο που ανέβασες στο YouTube (βλ. παραπάνω) το οποίο έχει ξεπεράσει τις 200.000 προβολές…

«Ναι, είναι κατάλληλη η εποχή για τις ελιές και πήγε καλά. Έχουμε σχόλια και ερωτήσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αλλά να ξέρεις πως δεν είναι μονάχα το YouTube. To αντίστοιχο βίντεο στο Facebook έχει συγκεντρώσει περίπου 140.000 προβολές και πέρασε τα 1.600 likes ενώ τα σχόλια και οι ερωτήσεις κι εκεί είναι πάρα πολλά!»

 

Δείτε τις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του Daynight.gr κατά την επίσκεψή του στους Αρμένους (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα):

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”425″ gal_title=”Κώστας Τσουντάνης”]

 

Τι πιστεύεις ότι κάνει τον κόσμο να δείχνει τόσο έντονο ενδιαφέρον για το μηχάνημα σου; 
«Σίγουρα το ότι είναι πολυμηχάνημα, δηλαδή συνδυάζει πολλές λειτουργίες μαζί και σου λύνει τα χέρια σε μια σειρά από αγροτικές εργασίες που απαιτούν πολύ κόπο. Επίσης το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθάει ο μικρός του όγκος».

 

Το κόστος απόκτησης του είναι δελεαστικό για το μέσο αγρότη;
«Εννοείται όταν φτιάχνεις κάτι που συνδυάζει πολλά μαζί, πέφτει το κόστος αρκετά και αυτό από μόνο του είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το ενδιαφέρον του κόσμου. Ακόμα και για έναν μικρό αγρότη, με λίγες ελιές, είναι εύκολο να το αποκτήσει. Αν οποιοσδήποτε χρειάζεται πληροφορίες σε τεχνικό κομμάτι, μη διστάσει να με πάρει τηλέφωνο στο 6946588901. Ωστόσο για την τιμή διάθεσης και τα μεταφορικά, μπορεί να επικοινωνήσει μόνο στο 2831023201 που έχει την αποκλειστική διάθεση του μηχανήματος.»

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Μάς ετοιμάζεις κάτι άλλο;

«Προς το παρών τροποποιώ το μηχάνημα ώστε να δουλεύει και με έναν απλό κινητήρα, χωρίς τρακτέρ δηλαδή και μετά έχω κάποια σχέδια για τα οποία όμως δεν θα ήθελα να μιλήσω ακόμα…»

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την «μίνι» παρουσίαση που έκανε ο Κώστας Τσουντάνης στον φακό του Daynight.gr:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap