Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Η εκκλησία στα Ανώγεια όπου θα δεις τους Ήρωες του 1821 δίπλα σε Αγίους

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανώγεια
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
445 Shares

Στα Ανώγεια βρέθηκε τις μέρες του Πάσχα το zarpanews και ξεναγήθηκε από τον παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη στον περίφημο, ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Βρίσκεται στην καρδιά των Ανωγείων, στην κεντρική πλατεία του Μεϊντανίου και πρόκειται για έναν από τους λίγους ναούς στην Κρήτη που χτίστηκαν στην εποχή της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1700.

Εδώ και 22 χρόνια ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, γέννημα θρέμμα των Ανωγείων, λειτουργεί στον Άγιο Γεώργιο, τον μοναδικό ναό στην Ελλάδα που μαζί με τους Αγίους τιμά και του ήρωες του 1821, καθώς ανάμεσα στις αγιογραφίες, θα δει κανείς τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Παπαφλέσσα, τον Μακρυγιάννη, τον Δασκαλογιάννη και την Μπουμπουλίνα.

Ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης μας ξεναγεί στον Άγιο Γεώργιο το «γαλατοκτισμένο» τον «καπετάνιο μου» όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, καθώς όπως λέει, η εκκλησία είναι κτισμένη με γάλα αντί για νερό.

Δείτε το βίντεο:

Ο παπά Ανδρέας μας εξηγεί: «Δε μπορεί να σταθεί πατρίδα αν δεν υπάρχει πειθώ μέσα μας και τον όρο αυτό τον ορίζουν δύο λέξεις «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», η θέση τους λοιπόν είναι εκεί.

Με πρωτοβουλία των γυναικών για πρώτη φορά φέτος έφτιαξαν τον Σταυρό της Μεγάλης Πέμπτης με την ιδιαίτερη τακτική που χαρακτηρίζει την περιοχή το ξομπλιαστό κουλούρι και «ξόμπλι ξόμπλι έφτιαξαν το Σταυρό» ο οποίος θα μείνει στην εκκλησία όσο αντέξει, ελπίζει ένα μήνα πριν το επόμενο Πάσχα όπου τότε θα κατέβει.

Ιδιαίτερο στολισμό βέβαια είχε και ο επιτάφιος με τα προικιά της καθεμιάς, όπου με ευχές και προσευχές τα προσέφεραν οι γονείς στα ζευγάρια για το νέο τους ξεκίνημα.

Πηγή: zarpanews

Ανώγεια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap