Βρειτε μας στα Social Media

ΡΕΘΥΜΝΟ

Επισκεφθήκαμε τον θρυλικό φούρνο Μυστράκη στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου! | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

φούρνος Μυστράκη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για αυτήν την ιστορία έψαχνα για καιρό έναν ιδιαίτερο πρόλογο. Κάτι που να μπορέσει να δώσει εικόνες, να έχει μυρωδιά και να μεταφέρει γεύση. Μετά σκέφτηκα πως την απλότητα όσων βίωσα εκείνο το απόγευμα δεν την αποδίδουν οι λέξεις γιατί κάπως “χάνεται” το νόημα.

Γι’ αυτό σας παρουσιάζω τον πιο απλό φούρνο του κόσμου, σε μια αυλή στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε για να “υπηρετήσει” μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχω γνωρίσει, με σκληρά χέρια και βελούδινη καρδιά. Καλώς ορίσατε στο φούρνο της οικογένειας Μυστράκη! Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή….

Συνέντευξη: Μαριάννα Τζιράκη
Φωτογραφίες: Χαριτωμένη Κοντού

Το 1974, η κυρία Βαγγελιώ φέρνει έναν μάστορα και χτίζει έναν φούρνο στο μικρό δωμάτιο της αυλής του σπιτιού της. Μαζί με τον σύζυγό της, τον κύριο Γιάννη ξεκινάνε την συστηματική παραγωγή ψωμιού, του οποίου η χάρη έφτανε μέχρι το Ρέθυμνο. Τα χρόνια πέρασαν και μέσα σε αυτό το δωμάτιο, με την ίδια τεχνική, την ίδια συνταγή που πήρε εφτά ολόκληρους μήνες να τελειοποιήσει η κυρία Βαγγελιώ (η αρχική συνταγή ανήκε στην “προκάτοχο”, την πεθερά της) και τα ίδια σχεδόν εργαλεία φτάνουμε στο 2020. Από τότε, η κυρία Βαγγελιώ μεγάλωσε 5 αγόρια, με αγάπη και αγώνα, τρία εξ αυτών ανέλαβαν την επέκταση και εδραίωση των προϊόντων “Μυστράκης“, αποκτά 12 εγγόνια της και πλέον φυτεύει βαμπάκι και βασιλικούς στον κήπο της, όπως μας είπε με καμάρι. Ταξιδεύει όποτε μπορεί εντός Ελλάδας και λατρεύει να διαβάζει. Εκείνη όμως θα σας τα πει πολύ καλύτερα:

 

Κυρία Βαγγελιώ, θα μου πείτε πώς ξεκινά η ιστορία σας;
Ο φούρνος είναι από το 1974. Όταν ξεκίνησα το έκανα για βιοποριστικούς λόγους. Τρεις η ώρα βάζαμε φωτιά. Ο άντρας μου μετά έπαιρνε τα ψωμιά και τα πούλαγε στο Ρέθυμνο. Παλιά τα έκανε η πεθερά μου. Μετά σταμάτησε και συνέχισα εγώ, όμως άλλαξα την συνταγή.

 

Την γνωρίζατε την τέχνη από πριν δηλαδή;
Πάντοτε είχα σχέση με το ψωμί γιατί από 14 χρόνων ζύμωνα και φούρνιζα. Η μητέρα μου είναι από την Λιβαδειά, ο πατέρας μου από την Μικρή Γωνιά, εδώ πιο πέρα, και ο παππούς μου βέβαια Μικρασιάτης. Έχω DNA από πολλές απόψεις αλλά δόξα τον Θεό. Από παιδί είχα μάθει την τέχνη της φωτιάς! Ήμασταν 2 κορίτσια στην οικογένειά μου, όλα τα άλλα άντρες. Εγώ έμεινα πίσω, η αδερφή μου σπούδασε, όμως με πολλή δουλειά τα κατάφερα. Θέλει σωματικό κόπο αλλά και μυαλό. Να ξέρεις τι έχει ζήτηση, τι θέλει η αγορά!

 

Δύσκολη δουλειά όμως, σωστά;
Είναι μια δύσκολη δουλειά, επίπονη. Ζυμώναμε με τα χέρια. Φρόντιζα να κοιμούνται τα μικρά το πρωί. 2μιση 3 ώρα τα χαράματα έπρεπε να σηκωθώ και να ανάψω φωτιά. Το νοικοκυριό το άφηνα λίγο, αναγκαστικά. Μετά που μεγάλωσαν τα παιδιά, μάθανε να κάνουν εκείνα τις δουλειές και τα είχα βάλει σε πρόγραμμα. Είχα 5 αγόρια, δεν γινόταν αλλιώς.

 

Πώς πήρατε την απόφαση σε τόσο μικρή ηλικία;
Ξεκίνησα 24 χρονών. Τότε είχα ένα αγόρι, μετά ήρθαν τα άλλα. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο τότε, έπρεπε και να δουλεύω και να προσέχω τα παιδιά μου. Ήταν ο μόνος τρόπος και βόλεψε. Και φυσικά να είμαι και αποδοτική στη δουλειά μου.

 

Περιγράψτε μου μια από εκείνες τις μέρες δουλειάς…
3 ώρα το πρωί κατέβαινα εδώ. Με αυτή τη κατσαρόλα – την βλέπεις; Από τότε την έχουμε, δεν την αλλάξαμε. Μόνο τα χερούλια. Λοιπόν, με αυτήν ζέσταινα το νερό. Σε αυτό το τραπέζι τα έπλαθα. Εδώ και τα τελάρα. Τα παιδιά όταν ξυπνούσαν έφτιαχναν το πρωινό μόνα τους. Ετοιμάζονταν για το σχολείο, μέχρι να τελειώσω εγώ με το φούρνισμα ήταν η ώρα για το σχολείο. Άλλα χρόνια τότε, δεν φοβόμουν.

 

Την ίδια κατσαρόλα! Και πώς γίνεται η διαδικασία;
Μόλις πλάσω τα κουλούρια τα βάζω κατευθείαν στη φωτιά. Τα ξύλα είναι από την προηγούμενη μέσα (με την κάπνα) ζεσταίνονται, και έτσι το πρωί κατευθείαν φουντώνουν με την πρώτη φλόγα. Χρειάζεται να είναι ζεστός ομοιόμορφα ο φούρνος. Μετά, έχω ένα σίδερο, τραβάω τα κάρβουνα, τα βάζω σε ένα τενεκέ και τα κλείνω για να μην με καίνε. Μετά έχω τον «πανιστή», ένα υγρό πανί με το οποίο καθαρίζω τον φούρνο και από εκεί και πέρα ξεκινάει το φούρνισμα. Είναι διαδικασία μίας ώρας από όταν βγουν τα ξύλα, μέχρι την στιγμή που θα αρχίσει το φούρνισμα.

Όσο μιλούσαμε, εκείνη είχε προλάβει να ανάψει τον φούρνο. Όταν έμαθε ότι θα την επισκεφθούμε ήθελε να μας δείξει την διαδικασία. Μπαίνοντας στο δωμάτιο η κάπνα μπήκε στα ρουθούνια μας. Έτσι θυμήθηκα και εγώ την δική μου γιαγιά. Η φλόγα μεγάλη και τα πρόσωπα καίγονταν. Γενναίες, δυναμικές κινήσεις από την κυρία Βαγγελιώ η οποία παράλληλα απαντούσε στις ερωτήσεις.

 

Σας κούρασα κυρία Βαγγελιώ, ανάψατε και τον φούρνο…
Δεν είναι κόπος παιδί μου και ούτε με κούρασες…

Έχετε όμορφο λέγειν και ανοιχτό βλέμμα. Ζήσατε όμως στην επαρχία. Πώς βρήκατε την χρυσή τομή;
Θα σου πω κάτι. Εγώ διαβάζω πολύ. Πάρα πολύ. Τα πάντα. Από εφημερίδα, μέχρι ό,τι βιβλίο πέσει στα χέρια μου. Αυτό σου ανοίγει ορίζοντες. Σε κάνει να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. Η τηλεόραση σε καθηλώνει  και σε καθοδηγεί, σε κατευθύνει , ενώ όταν διαβάζεις μαθαίνεις να βλέπεις πιο μακριά  και να σκέφτεσαι πιο πολύ. Όταν διαβάζεις δεν πρέπει να βιάζεσαι. Για να αφομοιώνεις αυτό που διαβάζεις. Εγώ πήγα μέχρι 6η δημοτικού.  Δεν υπήρχε δυνατότητα να συνεχίσω. Ήμασταν 6 αδέρφια.

 

Αν είχατε την δυνατότητα τι θα είχατε σπουδάσει;
Παιδαγωγός!

 

Με δώδεκα εγγόνια όμως, σίγουρα το ασκήσατε το επάγγελμα!
Δόξα τον Θεό! (γέλια)

 

Θα μου δώσετε μια συμβουλή;
Η κάθε δουλειά θέλει υπομονή, δύναμη και μυαλό. Τα έχεις αυτά; Θα πας μπροστά. Κάθε μέρα να σκέφτεσαι τι καλό μπορείς να κάνεις με τη δουλειά σου και να αντέχεις. Σε μια εποχή ταχύτητας, να έχεις υπομονή και να μην βιάζεσαι.

 

Έξω στην αυλή, μας περίμενε ο Νίκος, ένας εκ των 5 αγοριών. Εκείνος είναι ο καλλιτέχνης της οικογένειας. Ένας άνθρωπος που στην ζωή του άλλαξε πολλές δουλειές, όμως κάθε μία όπως μας παραδέχτηκε του έμαθε πολλά και σίγουρα τον βοήθησε να κατασταλάξει στον τομέα του marketing και των πωλήσεων πάνω στις οποίες εργάστηκε αρκετά χρόνια. Μία τυχαία cart postal που είδε από έναν φίλο του στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, του έβαλε το σαράκι να κάνει κάτι αντίστοιχο για τον φούρνο της “μάνας” του όπως όμορφα αποκαλεί την κυρία Βαγγελιώ.

 

Κύριε Νίκο, τι θυμάστε ως παιδί από τον φούρνο;
Τους θυμάμαι τους γονείς μου στην σκάφη και τον πατέρα μου να κρατάει δεματιά τα ξύλα, χειρωνακτικά. Να πάει στο ενδιάμεσο της δουλειάς του να κουβαλήσει. Μετά αυτό το αναλάβαμε εμείς. Πολύ ενεργά, πρωί καλοκαίρι. Μόνο πρωί Χριστουγέννων δεν πηγαίναμε. Τότε ήταν απλά μα και σκληρά χρόνια. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι οι γονείς δεν κάνανε τίποτα για τον εαυτό τους. Όλα για την εκπαίδευσή μας, να ανοίξουν οι ορίζοντές μας, για να επιβιώσουμε εμείς στην συνέχεια.


Πώς αποφασίσατε να μπείτε ενεργά στον χώρο του εμπορίου;
Όταν δούλευα  στο αρχαιολογικό μουσείο, ως φύλακας, είχα ώσμωση με τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές, οι οποίοι αγαπούν πολύ την Τέχνη. Είχα πάει βόλτα στις Μαργαρίτες, σε ένα φίλο μου εκεί, Αυτός ο φίλος είχε κάνει μία πολύ όμορφη cart postal για το εργαστήρι κεραμικής του και μου άρεσε σαν ιδέα. Από τις φωτογραφίες που είχα τραβήξει, όταν άρχισα να ασχολούμαι με την ζωγραφική, σκέφτηκα “να μια ωραία ιδέα να δείξω την δουλειά της μάνας μου” .

Όπου πήγαινα λοιπόν, άφηνα μια τέτοια κάρτα και όλοι μου έλεγαν θετικά σχόλια. Ο Λευτέρης, ο αδερφός μου, είναι μάγειρας και είναι μαχητικός στον τομέα του και γνωρίζοντας ότι μπορώ να συνεργαστώ μαζί του, του ζήτησα να έρθει και να προχωρήσουμε μαζί στο εγχείρημα αυτό. Όπως κι έγινε. Κάναμε μια όμορφη δουλειά και παλεύουμε σκληρά μέρα νύχτα για να είναι όλα όπως πρέπει. Όλοι είδαν το πάθος και την αφοσίωση που είχα. Είμαι εγώ, ο Λευτέρης και ο Κυριάκος στη δουλειά. Δεν φοβάμαι γιατί είμαι βέβαιος για αυτό που κάνουμε. Έχουμε συγκεκριμένες αξίες. Ακόμα και οι τιμές μας είναι χαμηλές, αν και η ποιότητα μας είναι η καλύτερη. Δουλειά, αγάπη και αξιοπρέπεια.

 

Στο ενδιάμεσο της κουβέντας, μας καλησπέρισε ο κύριος Γιάννης, ο πατέρας της οικογένειας. Εάν διαβάσει το κείμενο σίγουρα δεν θα θέλει να πω πολλά για εκείνον. Σεμνός, αξιοπρεπής αλλά τετραπέρατος. Δεν υπήρχε τίποτα από Ιστορία που να μην γνώριζε, τίποτα από την επικαιρότητα που να μην είχε άποψη, ενώ οι αναμνήσεις του από την Γερμανική κατοχή και τα σκληρά χρόνια που πέρασε, μας ταρακούνησαν. “Να είσαι μέσα σ’ όλα παιδί μου και να μην περιμένεις τίποτα έτοιμο. Έτσι μόνο θα επιζήσεις”.

Φύγαμε με καλούδια στα χέρια, συμβουλές στα αυτιά, μυρωδιές στα μαλλιά (αχ, αυτή η κάπνα!) και χορτάτη καρδιά <3

φούρνος Μυστράκη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Έτσι θα τιμήσει το Ρέθυμνο την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Μάχη της Κρήτης
4 Shares

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εορτασμού της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης:

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ώρα 08:00

Επίσημη έπαρση της σημαίας στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από άγημα του 547 Α/Μ Τ.Π.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ηρώο πεσόντων, Τοπική Κοινότητα Αρμένων

18:00 Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Ηρώου.

Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, την οποία θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Τελετή – Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο και στην προτομή του Συνταγματάρχου Στυλιανού Ι. Μανιουδάκη- Τήρηση 1΄σιγής.

Πέρας τελετής-Κέρασμα από την οικογένεια του Βαρδή Μανιουδάκη.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ηρώο Μνήμης & Ειρήνης Ελλήνων & Συμμάχων

Θέση «Πρέβελη»

Ώρα 19:30 Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Ηρώου.

Υποδοχή των προσκεκλημένων από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Πρέβελη, Πατέρα Ιάκωβο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακιών κ. Ειρηναίο και τον Δήμαρχο Αγ. Βασιλείου κ. Ιωάννη Ταταράκη.

Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Έναρξη τελετής – Επιμνημόσυνη δέηση – Χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων κ. Ειρηναίο – Ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγ. Βασιλείου, κ. Ιωάννη – Νεκτάριο Χαραλαμπάκη.

Εγερτήριο Σάλπισμα – Κατάθεση Στεφάνων – Τήρηση 1’σιγής – Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων – Πέρας Τελετής.

Αναχώρηση Επισήμων και Αρχών για την Ι. Μ. Πρέβελη.

Ξενάγηση των Αρχών και των Επισήμων στους χώρους του Μουσείου της Ι. Μ. Πρέβελη. Κέρασμα από την Ι. Μ. Πρέβελη.

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Μνημείο Ελλήνων & Συμμάχων Θέση «Μισίρια»

Ώρα 11:30 Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Μνημείου.

Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των 110 Μαρτύρων, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Κατάθεση Στεφάνων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ώρα 08:30 Δίωρες Εορταστικές εκδηλώσεις – ομιλίες στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού για τη σημασία της Μάχης της Κρήτης.

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου

19:00 Εγκαίνια Υπαίθριας Έκθεσης Φωτογραφίας με πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη στη βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης – Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου «ΣΥΝΠΟΛΙΣ»

Διάρκεια Έκθεσης: 21 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2021

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων – Θέση «Λατζιμάς»

Ώρα 10:00 Προσέλευση των Επισήμων και Αρχών στον χώρο του Μνημείου. Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Έναρξη Τελετής. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, την οποία θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Προσκλητήριο νεκρών – Εγερτήριο Σάλπισμα – Κατάθεση Στεφάνων.

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Εμμανουήλ Κυρίμη.

Τήρηση 1΄σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας τελετής.

Μνημείο Ελλήνων & Αυστραλών Πολεμιστών – «Θέση Σταυρωμένος»

11:30 Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Μνημείου.

Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Ομιλία από τον Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. Αθανάσιο Σπύρου.

Εγερτήριο Σάλπισμα – Κατάθεση Στεφάνων – Τήρηση 1΄σιγής – Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων – Πέρας τελετής – Αναχώρηση Επισήμων & Αρχών.

Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης [πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών]

Ώρα 12:30 Προσέλευση των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Μνημείου.

Απόδοση Τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ.Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.

Μικρή δεξίωση από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών στο κτίριο του Σ.Ε.Α.Ν. Ρεθύμνης.

Ώρα 13.00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο παρουσία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Ομιλία από τον Πρέσβη της Αυστραλίας, κ. Αθανάσιο Σπύρου.

Εγερτήριο Σάλπισμα- Κατάθεση Στεφάνων- Τήρηση 1’ σιγής- Ανάκρουση Εθνικών

Ύμνων- Απονομή των υποτροφιών RSL σε πρωτεύσαντες μαθητές της Π.Ε. Ρεθύμνης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Πέρας τελετής- Αναχώρηση Επισήμων και Αρχών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2021

ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Ώρα 10:00 Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγένιου.

Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου[Σχολή Αστυφυλάκων]

10:30 Άφιξη των Επισήμων και των Αρχών στον χώρο του Ηρώου του Τμήματος.

10: 45 Απόδοση τιμών από Τμήμα Απόδοσης Τιμών της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης και με συμμετοχή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο του Τμήματος στη Μνήμη των Ηρώων, που έπεσαν κατά τη Μάχη της Κρήτης, την οποία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Ημερήσια διαταγή – Προσκλητήριο νεκρών – Κατάθεση Στεφάνων – Τήρηση 1΄ σιγής – Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Πέρας τελετής.

20:00 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας της Πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα του 547 Α/Μ Τ.Π.

Μάχη της Κρήτης
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Τροχαίο στο Ρέθυμνο: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα

Δημοσιεύτηκε

στις

ρεθυμνο
28 Shares

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 58χρονου οδηγού, ο οποίος να σημειωθεί οδηγούσε χωρίς δίπλωμα.

Ο οδηγός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ κινούνταν επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο οδόστρωμα τραυματισμένος.

Άμεσα στον τόπο του ατυχήματος κατέφθασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον τραυματία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όπως προέκυψε από τον περαιτέρω έλεγχο των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που χειρίζονταν το συμβάν, ο τραυματισμένος άνδρας στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

Από  το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

ρεθυμνο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Πότε ανοίγει ο τουρισμός στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

τουρισμός
6 Shares

Το άνοιγμα το τουρισμού τις προσεχείς ημέρες δεν σημαίνει πως ξεκινά η τουριστική περίοδος επί της ουσίας. Αυτό επισημαίνουν όλοι σχεδόν οι τουριστικοί παράγοντες, με τους Ρεθεμνιώτες πράκτορες να μιλούν για ουσιαστικό άνοιγμα από τις 24 Ιουνίου και μετά.

Όμως, αυτή η ημερομηνία, δίδεται με ένα βασικό «αν και εφόσον» που αφορά στην υγειονομική κατάσταση της χώρας και στην ένταξη της τουριστικής μας αγοράς στις χαρακτηρισμένες «πράσινες περιοχές», δηλαδή, στους ασφαλείς προορισμούς. Σήμερα είμαστε στο «πορτοκαλί», γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά και με πολλά ερωτηματικά.

Στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, πάντως, καταγράφεται η αύξηση του ενδιαφέροντος από την ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά, που αντανακλά σε πολλές νέες κρατήσεις που κάνουν πράκτορες και ξενοδόχους να χαμογελούν, έστω και συγκρατημένα. Οι ελπίδες τους είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και να έχει αντιστραφεί το κλίμα του φόβου σε τάση για διακοπές και χαλάρωση μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, που έχει περάσει ολόκληρη η υφήλιος και ειδικά οι χώρες, από τις οποίες προσδοκούμε τουριστικά οφέλη.

«Οι κρατήσεις για την επικείμενη σεζόν έχουν αρχίσει να καταγράφονται σε καλά νούμερα» είπε στο «Ρ» ο Πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτος Μπερέτης, επισημαίνοντας πως «ξεκίνησαν κρατήσεις ακόμα και από αγορές που ήταν μέχρι τώρα κλειστές, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία. Όμως το ουσιαστικό ενδιαφέρον είναι να έρθουν να κάνουν διακοπές από τα μέσα Ιουνίου και μετά.»

Όπως ο ίδιος τόνισε στην εφημερίδα μας, οι τουριστικοί παράγοντες έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στους εμβολιασμούς ώστε η χώρα να βγει από «πορτοκαλί ζώνη» με την αγωνία να είναι ακόμα πιο έντονη για την Κρήτη, η οποία ως προορισμός παραμένει στην «κόκκινη» ζώνη, δηλαδή, αυτή τη στιγμή είναι ουσιαστικά απαγορευτικά τα ταξίδια προς το νησί μας. «Μόνο αν η Ελλάδα περάσει στην πράσινη ζώνη, θα δούμε να ξεκινά η σεζόν» τόνισε ο κ. Μπερέτης και συμπλήρωσε, ότι «από 24 Ιουνίου και μετά θα ξεκινήσει δυνατά η τουριστική περίοδος. Όχι πιο πριν.»

ΥΨΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΕ ΒΙΛΕΣ

Μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, το ξεκάθαρο είναι πως η πλειοψηφία του κόσμου, που θέλει να κάνει διακοπές, ενδιαφέρεται για ενοικίαση κατοικίας με ιδιωτική πισίνα. Οι επίδοξοι επισκέπτες του Ρεθύμνου, βλέποντας και το συνεχόμενο «κόκκινο» του Κρητικού χάρτη, λόγω των πολλών κρουσμάτων, οδηγούνται στο να ζητούν βίλες με πισίνα, προκειμένου να ξεκουραστούν με ασφάλεια σε χώρους, στους οποίους δεν θα επικρατεί ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός που συνάδουν με τον λεγόμενο μαζικό τουρισμό στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με την πράκτορα τουρισμού πολυτελούς κατοικίας κ. Βάλια Κόκκινου, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις για βίλες. Ωστόσο, ο προβληματισμός των πελατών παραμένει έντονος, σύμφωνα με την ίδια, καθώς όπως είπε «δεν έχουμε ξεκάθαρο πρόγραμμα πτήσεων και δεν ξέρουμε πως θα κυλίσουν τα δεδομένα της πανδημίας. Οι χώρες δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τα ταξίδια προς της Ελλάδα, κάτι το οποίο ελπίζουμε να γίνει σύντομα. Έχουμε κρατήσεις αλλά προς το παρόν είμαστε στην αναμονή».

Η κ. Κόκκινου, πιστεύει, πως ο τουρισμός της βίλας φέτος θα καταλήξει σε ένα ποσοστό 60% σε σχέση με την κίνηση του 2019, δηλαδή, θα κυμανθεί στα ίδια με πέρσι επίπεδα.

ΤΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Στο μεταξύ οι τουριστικοί παράγοντες, φαίνεται, πως υπέστησαν «σοκ» από τα αποτελέσματα του περιβόητου «πειράματος της Ρόδου» με τους 189 Ολλανδούς τουρίστες.

Ειδικότερα, ονομάστηκε «πείραμα» και προέβλεπε την φιλοξενία 200 ατόμων για 8 μέρες σε πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο all inclusive. Μεταξύ των προβλεπομένων ήταν η απαγόρευση του μπάνιου στην θάλασσα, ενώ οι 189 Ολλανδοί που τελικά ανταποκρίθηκαν, είχαν στην διάθεση τους τρεις πισίνες του ξενοδοχείου που τους φιλοξένησε.

Οι Ολλανδοί έφυγαν ευχαριστημένοι. Μεταξύ αυτών και οι 4 που τα rapid test κατέδειξαν θετικότητα στον κορωνοϊό μετά το πέρας των διακοπών τους, αλλά η μοριακή εξέταση τους έδειξε πως τελικά ήταν «καθαροί» και όλοι πήραν «βαθειά ανάσα».

(στη θάλασσα απαγορεύτηκε) και δεν θα έβγαιναν από τον περίβολο του ξενοδοχείου. Το πείραμα εκτελέστηκε και οι 189 Ολλανδοί φιλοξενήθηκαν και έφυγαν ευχαριστημένοι. Ειπώθηκε, λοιπόν, πως το πείραμα πέτυχε, διότι οι Ολλανδοί, έφυγαν ευχαριστημένοι από τις διακοπές τους στην όμορφη και φιλόξενη Ρόδο, την οποία ολίγο χάρηκαν καθώς όλα ήταν κλειστά και βεβαίως λόγω του συστήματος all inclusive.

Όταν, όμως, μετρήθηκαν «τα κουκιά» οι εντυπώσεις μετριάστηκαν. Σχεδόν κατέρρευσε κάθε αισιόδοξη πτυχή αυτής της ιστορίας. Και τούτο, διότι οι υπολογισμοί έδειξαν αρνητικά κέρδη! Συγκεκριμένα, το πείραμα κόστισε 399 ευρώ στον κάθε Ολλανδό τουρίστα, που έμεινε στο ξενοδοχείο της Ρόδου 8 ημέρες, χωρίς περιορισμούς στο φαγητό και το ποτό τους. Αυτό σημαίνει, πως τους κόστισε  50 ευρώ την ημέρα. Αν βγάλουμε 60 ευρώ τα αεροπορικά αλέ ρετούρ, τιμή low cost, η παραμονή και διατροφή–ποτό κόστισε 340 ευρώ, δηλαδή 42,5 ευρώ τη μέρα σε πεντάστερο κρεβάτι. «Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη κατάπτωση του ελληνικού 5στερου, αν δεν είναι αυτοκτονικό μάρκετινγκ, τότε είναι η αυτοκτονία της αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.» έγραψαν μεταξύ άλλων οι αναλυτές των τουριστικών πραγμάτων, που επισημαίνουν, ότι το πείραμα ήρθε να καταδείξει ότι όλα είναι λάθος στον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες αλυσίδες ξενοδοχείων, έχουν αγοραστεί από τους ξένους. Η εθνική βαριά βιομηχανία ελέγχεται από ξένους τόσο σε ό,τι αφορά τις ροές, τις τιμές, το μάρκετινγκ, τα αεροδρόμια, τα πάντα. Τόσες δεκαετίες δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε μια ελληνική TUI ή μία Thomas Cook και ούτε που σκεφτήκαμε να τις αγοράσουμε όταν πουλιόνταν.

 

Πηγή: rethemnosnews.gr

τουρισμός
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Δέσποινα Βανδή περπάτησε, έζησε και… καψουρεύτηκε το Ρέθυμνο! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο
846 Shares

Στην Κρήτη βρέθηκε για ένα ξεχωριστό οδοιπορικό η Δέσποινα Βανδή με το My Greece και είχε μια συγκινητική συνάντηση με τον Μανώλη Κονταρό.

Η γνωστή τραγουδίστρια βρέθηκε στο Ρέθυμνο και εκεί την περίμενε ο αγαπημένος λαουτιέρης τραγουδιστής της Κρήτης και την υποδέχτηκε με τραγούδι, χορούς και τη λύρα του.

Η βόλτα ξεκίνησε από το Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και την εμβληματική Φορτέτζα και έπειτα χάθηκε στα πανέμορφα στενά της Παλιάς Πόλης ακολουθώντας τα ίχνη της πολυτάραχης ιστορίας της.

Με ήχους και βήματα από τον πεντοζάλη, που έλκει την καταγωγή του από τους μυθικούς Κουρήτες, η Δέσποινα Βανδή ανέβηκε ως τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου για να συναντήσει τον Μανώλη Κονταρό σ’ ένα παραδοσιακό μητάτο στα 1.100 μέτρα. Εκεί, με φόντο τον χιονισμένο Ψηλορείτη, ο Μανώλης Κονταρός καλωσόρισε τη Δέσποινα Βανδή με μια μαντινάδα και οι δυο τους ήπιαν μαζί τις ρακές τους.

 

«Την Κρήτη την αγαπά όλος ο κόσμος, φαντάσου πόσο την αγαπώ εγώ» λέει ο Μανώλης Κονταρός υποδεχόμενος τη Δέσποινα Βανδή σε ένα γνήσιο κρητικό δείπνο.

«Νιώθω πολύ ευλογημένος άνθρωπος που σε πολλές στιγμές στη ζωή μου έχω εισπράξει πολλή αγάπη από τον κόσμο», λέει ο ερμηνευτής.

Μανώλης Κονταρός και Δέσποινα Βανδή μίλησαν για την κρητική μουσική, δείπνησαν απολαμβάνοντας γνήσια κρητική κουζίνα, τραγούδησαν και διασκέδασαν σε ένα ατελείωτο γλέντι.

Δείτε ολόκληρες τις δύο εκπομπές που αφιέρωσε η Δέσποινα Βανδή στο Ρέθυμνο, στα βίντεο που ακολουθούν:

 

Ρέθυμνο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένας Ρεθυμνιώτης ξύπνησε πλουσιότερος κατά 31.502 ευρώ !

Δημοσιεύτηκε

στις

τζόκερ
63 Shares

€2.300.000 τουλάχιστον θα μοιραστούν οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση της ΤΡΙΤΗΣ 11/5/2021 μετά το ΤΖΑΚ-ΠΟΤ που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή διαλογή της 2282ης κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ.

Επίσης στην δεύτερη κατηγορία (5άρια) βρέθηκαν τρεις (3) επιτυχίες, οι οποίες κερδίζουν το ποσό των €31.502,17 έκαστη.

Ένα από τα τυχερά πεντάρια έπεσε στο Ρέθυμνο στο πρακτορείο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΠΗΛΙΟΝ , ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΡΗΤΗΣ

τζόκερ
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Παραλίγο τραγωδία στο Ρέθυμνο – 50χρονος παρασύρθηκε και καλούσε σε βοήθεια | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο
40 Shares

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, στην παραλία του Ρεθύμνου στο ύψος των Περιβολιών, άνδρας περίπου 50 ετών, που κολυμπούσε στη θάλασσα παρασύρθηκε από το ρεύμα του νερού και βρέθηκε στα βαθιά να ζητάει βοήθεια!

Ευτυχώς οι λουόμενοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν βουτώντας γρήγορα στο νερό και κολυμπώντας προς το μέρος του.

Να σημειωθεί ότι στην παραλία δεν υπάρχει ακόμα ναυαγοσώστης, ούτε ήταν υψωμένες οι συνήθεις κόκκινες σημαίες απαγόρευσης κολύμβησης, παρά τον δυνατό αέρα και τα κύματα!

Μετά από λίγα λεπτά ο άνδρας βγήκε από το νερό υποβασταζόμενος αλλά σε καλή κατάσταση.

Δείτε φωτογραφίες από τη διάσωση στο creta24

 

 

Ρέθυμνο
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap