Βρειτε μας στα Social Media
φάροι κρήτη κρήτης φάροι κρήτη κρήτης

ΚΡΉΤΗ

Οι 7 ομορφότεροι φάροι της Κρήτης που «φωτίζουν» τις μνήμες μας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κρήτη ανά τους αιώνες της ιστορίας βρισκόταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Το απέραντο γαλάζιο που την περιβάλει είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της και βεβαίως ο λόγος που μας προσφέρει αμέτρητα υπέροχα τοπία μεσογειακής ομορφιάς.

Στα σημεία λοιπόν που η Κρητική γη «αγγίζει» το πέλαγος, οι φάροι ξεχωρίζουν με τον ρομαντισμό και την πανοραμική τους θέα

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Σε κάθε άκρη του νησιού, υπάρχουν φάροι που κάθε βράδυ «οδηγούν» τα πλοία στη σωστή κατεύθυνση ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας στέκουν λίγα μέτρα από την θάλασσα σε μια αιώνια σχέση με το γαλάζιο και τον ορίζοντα προς κάθε κατεύθυνση.

Ορισμένοι σε πολύ καλή κατάσταση, άλλοι ιστορικοί μα ταλαιπωρημένοι από τον χρόνο. Δίχως καμία αμφιβολία όλοι όμως συνθέτουν ένα ακόμη στοιχείο της Κρήτης και αποτελούν τα σημεία που κάθε επισκέπτης αγαπά να χαλαρώνει ατενίζοντας τις μοναδικές εικόνες που μας χαρίζουν με τον πιο απλό τρόπο.

1. Φάρος Γαύδου

Ο φάρος της Γαύδου ξεχωρίζει σε ένα ύψωμα κοντά στο χωριό Άμπελος. Η γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών Φάρων, σε υψόμετρο 360 μ., κατασκεύασε το 1880 έναν περιστρεφόμενο φάρο για την διευκόλυνση των πλοίων που περνούσαν μεταξύ της Κρήτης και της Γαύδου. Ήταν ένας ισχυρός φάρος λευκών αναλαμπών, οι οποίες με αίθριο μεν καιρό φαίνονταν από απόσταση 42 μιλίων αλλά όταν τα σύννεφα σκέπαζαν την κορυφή του μικρού βουνού τον απέκρυπταν εντελώς και αυτό ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για την ναυσιπλοΐα της εποχής!

 

2. Φάρος Ρεθύμνου

Ο φάρος του Ενετικού λιμανιού στο Ρέθυμνο, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος εναπομείναντας Αιγυπτιακός φάρος της Κρήτης μετά τον φάρο στα Χανιά. Το ύψος του πέτρινου πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Η πρόσβαση του επισκέπτη στον φάρο είναι πολύ εύκολη καθώς βρίσκεται στο παλιό ενετικό λιμάνι της πόλης. Αν και αρκετοί θεωρούσαν πως είναι τουρκικής κατασκευής ή ίσως βενετσιάνικη, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η καταγωγή του είναι αιγυπτιακή και χτίστηκε το 1838, επί Αιγυπτιοκρατίας του Μεχμέτ Αλή.

 

3. Φάρος Αφορεσμένου

Ο ιστορικό φάρος του Αφορεσμένου βρίσκεται 27 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου και κοντά στο χωριό Βρουχά. Έχει κτιστεί στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, στις βόρειες ακτές της Κρήτης, ακριβώς στο σημείο όπου η ακτογραμμή ακολουθεί απότομη κάθετη διαδρομή σχηματίζοντας τον κόλπο του Μιραμπέλλου. Κατασκευάστηκε το έτος 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49. Θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα σημαντικά, νεότερα μνημεία της περιοχής, αν και τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά παραδομένος στην εγκατάλειψη.

4. Φάρος Ελαφονησίου

Ο ιδιαίτερος φάρος στο Ελαφονήσι βρίσκεται στην άκρη της διάσημης χερσονήσου με την εντυπωσιακή παραλία, στην νοτιοδυτική ακτή του Νομού Χανίων. Η σημερινή μεταλλική κατασκευή τοποθετήθηκε μεταπολεμικά, καθώς ο παλιός πέτρινος φάρος βομβαρδίστηκε από τα γερμανικά αεροπλάνα και κατέρρευσε. Ο πρώτος φάρος στο Ελαφονήσι είχε κατασκευαστεί το 1920 με την απόφαση για τη λειτουργία του να λαμβάνεται έπειτα από ένα τραγικό δυστύχημα. Τον Φεβρουάριο του 1907 ναυάγησε στην περιοχή, καθώς προσέκρουσε σε ξέρα, το υπερωκεάνιο πλοίο Imperatrix.

5. Φάρος Χανίων 

Ο φάρος Χανίων αποτελεί ένα διάσημο πια ιστορικό μνημείο, το οποίο πέρασε από πολλές γενιές κατακτητών και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν Χανιά στο πέρασμα των αιώνων, στέκεται επιβλητικός και μεγαλοπρεπής, ως έμβλημα της πόλης του. H αξία του δεν περιορίζεται μόνο σε ιστορικό επίπεδο, αλλά είναι και ιδιαίτερα συναισθηματική. Η αναβίωση της διαχρονικότητας και της μακραίωνης ιστορίας των Χανίων κάνει τους κατοίκους περήφανους για τον τόπο τους. Έπειτα από αυτή τη μεγάλη πορεία του στο χρόνο, ο φάρος έχει φτάσει στο σήμερα όπου στέκεται με επιβλητικότητα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων αντιπροσωπεύοντας την πόλη του με τον καλύτερο τρόπο.

6. Φάρος στο Κάβο Σίδερο

Το «Κάβο Σίδερο» αποτελεί το βορειοανατολικότερο σημείο της Κρήτης και βρίσκεται 32χλμ ανατολικά της Σητείας και 99χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον Ναυτικό Σταθμό στο Κυριαμάδι. Στην άκρη του ακρωτηρίου υψώνεται το επιβλητικό κτήριο του Φάρου, ύψους 15 μέτρων το οποίο αν και είναι σε κακη κατάσταση, λειτουργεί στις μέρες μας κανονικά. Κτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1915.

7. Φάρος Δράπανου

Ο πέτρινος Φάρος στον Κάβο «Δράπανο» θεωρείται πως είναι ένας από τους πιο παλιούς της Κρήτης. Στέκει αγέρωχος πάνω από τον κόλπο της Σούδας και η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1864 όταν κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πύργος του φάρου έχει οκταγωνικό σχήμα και το ύψος του είναι 7μ, ενώ δίπλα υπάρχει η πέτρινη κατοικία του φαροφύλακα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ