ΚΡΉΤΗ
Μιχάλης Λαμπάκης: Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας που μαζεύει τα σκουπίδια της Γαύδου | ΦΩΤΟ
Ένα νησί με πολλά σοβαρά αλλά όχι άλυτα προβλήματα, εφόσον κάποιος σκύψει με ειλικρινή διάθεση να τα αντιμετωπίσει, είναι αυτό της ακριτικής Γαύδου.
Το νησί που πολλοί αγαπούν για το εξαιρετικό του ηλιοβασίλεμα, για ό,τι προσφέρεται για να χαρεί ο επισκέπτης τη ζωή στη φύση, την ηρεμία, τον καυτό της ήλιο και τις μαγευτικές της παραλίες, σαν τουριστικός προορισμός είναι μοναδικός!
Για όσους όμως έχουν επιλέξει το πανέμορφο αυτό νησί ως τόπο μόνιμης κατοικίας, η ζωή απαιτεί καθημερινές υπερβάσεις και ειδικά τον χειμώνα…
Μεγάλο δε αγώνα, για να μπορούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να χαίρονται το νησί με τις όποιες ελλείψεις και τα όποια προβλήματα, δίνουν η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη και οι δημοτικές υπηρεσίες, που παρά τα πολλά κενά τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, με ίδια μέσα, με φιλότιμο, με διεκδικήσεις και προσωπική θυσία, πασχίζουν για το καλύτερο. Με βάση όμως και το δημογραφικό πρόβλημα της Γαύδου, αυτό που τους προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το μέλλον του ακριτικού νησιού…
Και για να ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τη ζωή στη Γαύδο εκτός καλοκαιριού που όλα φαντάζουν πάρα πολύ ωραία, να σας πούμε ότι με καθημερινή αυτοθυσία γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων. Και μη φανταστείτε από κάποιο συνεργείο καθαρισμού, αλλά από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε, από τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Λαμπάκη.
Έτσι, όπως μας λέει η δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, βάσει των συνθηκών που υπάρχουν στο νησί, «για το πιο απλό αλλά και το πιο αναγκαίο, που είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών, στον κόπο μπαίνει ο αντιδήμαρχος (!), ο οποίος αναγκάστηκε να βγάλει επαγγελματικό δίπλωμα για να μπορεί να καλύπτει και την ανάγκη του οδηγού απορριμματοφόρου. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος αλλά και κάποιοι κάτοικοι εθελοντικά συμβάλλουν στη συγκέντρωση των απορριμμάτων», με την ίδια να προσθέτει πως «η ζωή στη Γαύδο απαιτεί καθημερινά υπερβάσεις. Όλοι τα κάνουμε όλα εδώ στη Γαύδο. Η αγάπη και το φιλότιμο των κατοίκων είναι αυτά που βοηθούν τη Γαύδο. Ο ένας βοηθάει τον άλλο, απλά το ερώτημά μας είναι τι θα γίνει στο μέλλον».
Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος κ. Λαμπάκης, μιλώντας στο neakriti.gr για τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει, τονίζει πως «εκ των πραγμάτων, εκτός από αντιδήμαρχος Καθαριότητας, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καλούμαι να τα κάνω όλα. Από το να οδηγώ το απορριμματοφόρο μέχρι το τρακτέρ και τα τρίκυκλα. Μόνο όταν έχουμε προσωπικό με συμβάσεις, τότε και μόνο τότε έχω κάποια βοήθεια. Τον υπόλοιπο χρόνο τα κάνω όλα μόνος μου. Φορτώνω το απορριμματοφόρο και στη συνέχεια πηγαίνω τα απορρίμματα στα Σφακιά. Ο οδηγός από τα Σφακιά τα αδειάζει στο ΔΥΣΑ και από τα Σφακιά πάλι εγώ επιστρέφω το απορριμματοφόρο στη Γαύδο. Η καθημερινότητα στο νησί μας είναι δύσκολη και επειδή είμαστε λίγοι, καλούμαστε να τα κάνουμε όλα».
Ωστόσο, στη Γαύδο αξίζει να σημειωθεί πως, επειδή υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, οι κάτοικοι προσέχουν πολύ ώστε να κρατούν τον τόπο τους καθαρό, ενώ παράλληλα υπάρχει το αίσθημα της διαλογής και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
«Έχουμε αγοράσει καινούργιο απορριμματοφόρο και κάνουμε καλή ανακύκλωση. Αλλά πάνω απ’ όλα βοηθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στις συνθήκες ζωής του νησιού τόσα χρόνια, οπότε και κάνουν καλή διαχείριση, αλλά και διαλογή των απορριμμάτων. Επιπλέον, με μικρές συμβάσεις δίμηνες ή από τον ΟΑΕΔ προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας», τονίζει η δήμαρχος.
Η υπάρχουσα ακτοπλοϊκή διασύνδεση με Κρήτη δεν επαρκεί
Ένα θέμα που προβληματίζει και επηρεάζει τη ζωή αλλά και την επισκεψιμότητα στη Γαύδο είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
«Λόγω της μεγάλης πληρότητας το καλοκαίρι, πολύς κόσμος δε βρίσκει εισιτήριο. Επιπλέον, το υπάρχον πλοίο της γραμμής δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό οχημάτων. Ο κόσμος όμως που έρχεται στη Γαύδο χρειάζεται απαραίτητα το όχημά του στις διακοπές. Αυτό είναι πρόβλημα, καθώς βάζει “φρένο” σε μεγάλη μερίδα υποψήφιων επισκεπτών μας».
Τα δρομολόγια για Γαύδο, καλώς εχόντων των καιρικών συνθηκών, είναι έξι τη βδομάδα τον χειμώνα, τα οποία το καλοκαίρι αυξάνονται σε επτά. Συγκεκριμένα, εκτελούνται τρία δρομολόγια από Σφακιά τον χειμώνα και τέσσερα το καλοκαίρι. Δρομολόγια όμως, τρία στον αριθμό, εκτελούνται και από την Παλαιόχωρα.
Τη χειμερινή περίοδο όμως πολλές φορές, λόγω καιρού, το νησί κάνει να το προσεγγίσει πλοίο και πέντε ολόκληρες μέρες, με τους κατοίκους, μαθημένοι στα δύσκολα, να έχουν φροντίσει να κάνουν τις προμήθειές τους.
Ως λύση στο θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Κρήτης-Γαύδου, η κ. Στεφανάκη προτείνει τον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης, τονίζοντας πως «καλό θα ήταν να βελτιωθεί η διασύνδεσή μας, όπως επίσης και αυτό που ζητάμε είναι να γίνουν και οι απαιτούμενες εργασίες στο λιμάνι του νησιού μας, προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει την ανάγκη μας αυτή. Η σύνδεσή μας με την Κρήτη είναι το “οξυγόνο” μας. Όλες μας οι προμήθειες έρχονται από την Κρήτη».
Υδροδότηση- Βιολογικός Καθαρισμός
Βασικό πρόβλημα της Γαύδου είναι όμως και η υδροδότηση. Όπως αναφέρει η δήμαρχος, «με το να μην έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα αποθέματα που υπάρχουν δεν ξέρουμε αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και ειδικά τις αυξημένες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τον τουρισμό. Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, αυτό που χρειάζεται είναι μια σωστή διαχείριση, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως».
Την ίδια στιγμή, μεγάλο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι το νησί δε διαθέτει υποδομές Βιολογικού Καθαρισμού. «Είναι ένα πρόβλημα που δεν έχουμε λύσει ακόμα εδώ στη Γαύδο, αλλά δρομολογούμε τη δημιουργία του. Προσπαθούμε να ωριμάσουμε τη μελέτη», αναφέρει η δήμαρχος.
Ελλείψεις προσωπικού
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Γαύδου είναι περίπου 60 άτομα, διασκορπισμένοι σε κάθε χωριό του νησιού, με το Δημογραφικό να αποτελεί επίσης ένα μελανό σημείο για το νησί. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το ότι τα μικρά παιδιά του νησιού είναι μόλις τέσσερα όλα κι όλα. Σε ό,τι αφορά τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ένας αστυνομικός καλείται να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού, όμως, όπως σημειώνει η κ. Στεφανάκη, «θα έπρεπε το Αστυνομικό Τμήμα να επανδρωθεί με τουλάχιστον άλλα τρία άτομα χειμώνα-καλοκαίρι, για να είναι σε θέση οι κάτοικοι να νιώθουν ασφάλεια».
Επιπλέον, στο νησί λειτουργεί ιατρείο με έναν γιατρό και τον οδηγό του ασθενοφόρου, ενώ απαιτείται να υπάρχει και μια νοσηλεύτρια, προκειμένου να συνδράμει στο έργο του γιατρού, όπως μας λέει η δήμαρχος.
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις δύο άτομα, ένας οδηγός και ένας πυροσβέστης με μόλις ένα όχημα, ενώ με τη Γαύδο να διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με πεύκα και κέδρους και με τις θερμοκρασίες στο νησί να είναι ιδιαιτέρως αυξημένες κυρίως τους θερινούς μήνες, καταλαβαίνει κανείς πως η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό είναι επιβεβλημένη.
Να σημειωθεί πως πρόσφατα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του και το Λιμενικό Φυλάκιο, ανάγκη που προέκυψε μετά τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές που σημειώθηκαν στο νησί το τελευταίο διάστημα, κάτι που ήταν επίσης αναγκαίο.
«Θα πρέπει να καταφέρουμε να ελέγχουν οι εισροές αυτές», λέει η δήμαρχος, σημειώνοντας πως προσωπικό της στοίχημα αποτελεί η αντιμετώπιση του προβλήματος, με τη Γαύδο να αποδεικνύει την αλληλεγγύη της στο θέμα.
“Βουλιάζει” από τουρισμό
Κάθε χρόνο στο νησί της Γαύδου καταφτάνουν 15.000-17.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι. Το νησί διαθέτει περίπου 350 κλίνες. Οι κλίνες είναι λίγες, όμως πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται στη Γαύδο για να χαρούν το ελεύθερο κάμπινγκ, όπως όλοι γνωρίζουμε.
«Ο τουρισμός είναι τα πάντα για το νησί μας, από εκεί περιμένουν και οι ντόπιοι να ζήσουν. Τις μόνιμες, πρόχειρες κατασκευές δεν επιτρέπουμε, καθώς πρόκειται για κατάληψη δημόσιου χώρου. Το να έρθει όμως κάποιος με τη σκηνή του, προκειμένου να κάνει τις διακοπές του με την οικογένεια και τους φίλους του, είναι απολύτως επιθυμητό. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, πολλά μέρη στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να χαρεί τη φύση με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε κόσμο ευαισθητοποιημένο με το περιβάλλον».
Να σημειωθεί πως μεγάλη επισκεψιμότητα στη Γαύδο καταγράφεται και τις ημέρες του Πάσχα. Ήδη και φέτος το Πάσχα καταγράφονται πολλές κρατήσεις. Τόσο οι κάτοικοι όσο και η δημοτική Αρχή, όμως, ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να μην ξεχνούν τη Γαύδο, ώστε να αποκτήσει τις απαιτούμενες υποδομές για να γίνει τόσο η δική τους ζωή πιο εύκολη, όσο όμως και των επισκεπτών της.
-
ΚΡΉΤΗ16 ώρες πριν
Αυτά είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που θα φας στα χωριά της Κρήτης τα Χριστούγεννα!
-
XANIA3 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στα Χανιά: «Έφυγε» ξαφνικά η επιχειρηματίας Αριστέα Ποντικάκη
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Ηράκλειο: Πένθος για τον 36χρονο Γιάννη – Άφησε πίσω του δύο παιδιά
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Εφιάλτης» δίχως τέλος για την 50χρονη από το Ρέθυμνο: Παραμένει εγκλωβισμένη στην Τουρκία