Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κρήτη: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

ΠΑΓΝΗ
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην… “εντατική” βρίσκονται οι δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, αφού η έλλειψη των απαραίτητων χειρουργικών κρεβατιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού για τη σωστή τους λειτουργία, δε διασφαλίζει τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, με τους Κρητικούς να “καρδιοχτυπούν” μην τυχόν και αρρωστήσουν σοβαρά και χρειαστούν τις υπηρεσίες των ΜΕΘ, κάτι βέβαια που δεν ισχύει μόνο στο ΠΑΓΝΗ, αλλά και στα άλλα κρατικά νοσοκομεία.

Τα στοιχεία αυτά είναι συγκλονιστικά. Προέρχονται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος και τονίζει ότι, ενώ οι δύο ΜΕΘ χρειάζονται 92 νοσηλευτές, δεν έχουν πάνω από 60, την ώρα που έρχονται διαρκώς και από τους άλλους νομούς άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να εγχειριστούν, αλλά μπαίνουν στις λίστες της ατελείωτης αναμονής!

«Μονίμως τονίζουμε την αναγκαιότητα να υπάρχουν κρεβάτια χειρουργικά, ώστε να μπορούν οι ΜΕΘ να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Και βεβαίως, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, που ο πληθυσμός της Κρήτης φτάνει ή και ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο στην Κρήτη. Έτσι και η δημιουργία ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ με τη δωρεά Νεάρχου δε συνοδεύτηκε βεβαίως και με την αντίστοιχη κάλυψη σε προσωπικό. Και όχι μόνο ιατρικού προσωπικού, αλλά και νοσηλευτικού. Και μεταφορέων, βοηθών θαλάμων, καθαριστριών, φυσικοθεραπευτών και τεχνολόγων-ακτινολόγων. Δηλαδή, μιας σειράς ειδικοτήτων, που είναι εντελώς απαραίτητη για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα αυτές οι εξειδικευμένες μονάδες», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας ότι «έχουμε φτάσει το τελευταίο διάστημα να έχουμε παραιτήσεις νοσηλευτών και μονίμων και συμβασιούχων. Αξίζει να πούμε ότι πάνω από το 50% είναι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, άρα είναι εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Και ταυτόχρονα οι επιστημονικές κατευθύνσεις, που είναι ότι θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά βάρδια για κάθε κρεβάτι, μας δίνουν το ερέθισμα να πούμε ότι τουλάχιστον τα 23 κρεβάτια έπρεπε να έχουν 92 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή, μετά βίας φτάνουν τα 60 άτομα».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που θεωρεί ως κόστος την Υγεία και τους ασθενείς ως πελάτες, που ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να ψάχνουν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας εκτός του ΠΑΓΝΗ. Έτσι, χειρουργεία που πρέπει να γίνουν αναβάλλονται λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ. Και έτσι, αυτή η κατάσταση αυξάνει τον κίνδυνο σε βάρος των ασθενών που πρέπει να εγχειριστούν στην κατάλληλη χρονική στιγμή».

Από την υπόλοιπη Κρήτη

Ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει, εξάλλου, ότι από την υπόλοιπη Κρήτη έρχονται πολίτες που ζητούν τη φροντίδα του ΠΑΓΝΗ.

«Μπορεί και στην υπόλοιπη Κρήτη να υπάρχουν ΜΕΘ που δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες, όπως είναι η Ιεράπετρα, ο Άγιος Νικόλαος, το Ρέθυμνο και η Σητεία. Αλλά την ίδια ώρα, εξαιτίας του ότι τακτικά χειρουργεία δε γίνονται πλέον ούτε στο Βενιζέλειο, ούτε στο Ρέθυμνο, ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζεται να χειρουργηθούν προσφεύγουν στο ΠΑΓΝΗ. Και μπορεί η κυβέρνηση να αύξησε πανελλαδικά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, αλλά χρειάζονται πάνω από 3.000 κρεβάτια σε ολόκληρη τη χώρα. Τώρα έχουμε φτάσει στα 1.000-1.100 κρεβάτια, ενώ πολλά από αυτά παραμένουν και κλειστά, εξαιτίας της υποστελέχωσης, των απολύσεων εργαζομένων και βεβαίως εξαιτίας της πολιτικής που θέλει να πριμοδοτήσει τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αρχίσει το “γαϊτανάκι” πανελληνίως, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως όχι με το αζημίωτο. Δηλαδή με αυξημένες πληρωμές και από τους ίδιους τους ασθενείς».

Πληρότητα που ξεπερνάει το 100% – Ασθενείς απ’ όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο

Όπως λέει ο συνδικαλιστής, σήμερα στις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δε λειτουργούν, λόγω της έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, τρία κρεβάτια. «Κι αυτό την ώρα που το ΠΑΓΝΗ δέχεται διακομιδές ασθενών όχι μόνο απ’ ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και από το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων αναπνευστικού, αλλά και στην τουριστική περίοδο, συχνά η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της περιοχής φτάνει ή και υπερβαίνει το 100%, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς να νοσηλεύονται κάποιες φορές σε άλλες κλινικές για ώρες ή και μέρες, μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ κάπου στην Κρήτη. Η εντατική παρακολούθηση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από προσωπικό που δε διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση, εξειδίκευση και εμπειρία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της νόσου τους», καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ