Βρειτε μας στα Social Media

στις

καταυλισμός Ρομά
Διαφήμιση

Την πρόθεσή τους να μην εγκαταλείψουν τον οικισμό στον οποίο ζουν έκαναν γνωστή οι Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια, μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του νέου οικισμού των Ρομά.

Ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων “Η Ελπίδα” σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για απάνθρωπη απόφαση και αντιπροτείνει τη νομιμοποίηση του υφιστάμενου καταυλισμού.

Ο Σύλλογος των Ρομά τονίζει ότι προτίθεται να κινηθεί νομικά προς κάθε κατεύθυνση για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας και ζητά ισότιμη μεταχείριση.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων “Η ΕΛΠΙΔΑ” εκφράζει την βαθιά του λύπη και δυσαρέσκεια απέναντι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που αφορά την έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Διαχείρισης και Λειτουργίας Οργανωμένου χώρου προσωρινής μεταστέγασης του καταυλισμού Ρόμα στο Δυο Αοράκια, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους πολίτες της κοινότητας των Ρομά.

Η απόφαση αυτή, πέρα από το γεγονός ότι παραβλέπει την αρχή της διαβούλευσης με τους κατοίκους, αναβιώνει παλαιότερες ρατσιστικές αντιλήψεις που έχουν παραμείνει θλιβερά επίκαιρες στο παρελθόν. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις ισχύουσες νομικές διατάξεις και να σέβεται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

Επισημαίνουμε ότι η υγειονομική διάταξη A5/696/1983, που αναφέρεται στο καθεστώς των καταυλισμών, τροποποιήθηκε επίσημα με την Υ.Α. Γ.Π/23641 (ΦΕΚ Β’ 973/15-7-2003), εξαλείφοντας τα ρατσιστικά στοιχεία. Είναι απαράδεκτο να επανέρχονται παλαιές αντιλήψεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.

Δηλώνουμε ομόφωνα πως η μόνη λύση, είναι η κοινωνική ένταξής μας και όχι όλοι μαζί, στο πλαίσιο μιας προσωρινής λύσης, αντιθέτως, δεν θα εγκαταλείψουμε τον χώρο αυτό και προτείνουμε ως προσωρινή λύση τη νομιμοποίησή του με τη συμμόρφωσή του προς όλες τις υποχρεώσεις προς το Κράτος και την κοινωνία.

Ο Παγκρήτιος Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Τσιγγάνων “Η ΕΛΠΙΔΑ” ανακοινώνει επίσης την απόφασή του να κινηθεί νομικά προς όλες τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων των μελών της κοινότητας των Ρομά. Η δικαστική διαδικασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας μας να αναστρέψουμε αυτήν την απάνθρωπη απόφαση και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της κοινότητάς μας.

Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι, παρότι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο αυτό, η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τον Δήμο Ηρακλείου. Το 1999, ο Δήμος είχε την ευκαιρία να επιλύσει το οικιστικό θέμα των Ρομά με 700 εκατομμύρια δραχμές. Δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία αχρηστεύτηκε και τα χρήματα χάθηκαν, όπως χάθηκαν και οι ζωές μας, περιφερόμενοι εδώ και 40 χρόνια στο σκοτάδι.

Αιτούμαστε την αντιμετώπισή μας ως Έλληνες Πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τα ίδια δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ισχύουν για κάθε πολίτη του τόπου μας.

Καλούμε την κοινή γνώμη να αναγνωρίσει την ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου και να υποστηρίξει τη δίκαιη απαίτηση της κοινότητάς μας για ισότιμη μεταχείριση και νομιμοποίηση στον τόπο που καλούμαστε να ζούμε.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos