Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Ιδομενέας: Ποιος ήταν ο γενναίος Κρητικός Βασιλιάς που πολέμησε τους Τρώες; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
18 Shares

Πόσοι Κρητικοί άραγε γνωρίζουν ότι υπήρξε ένας αρχαίος συμπατριώτης τους που, σύμφωνα με τον Όμηρο, διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο; Ελπίζουμε αυτό το μικρό άρθρο να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση σε κανέναν -ή, τουλάχιστον, ευχόμαστε για αυτό. Ο Ιδομενέας λοιπόν, διεκδικεί μία θέση στους πιο διάσημους Κρητικούς όλων των εποχών.

Εγγονός του Μίνωα, γιος του Δευκαλίωνα και βασιλιάς του νησιού μας διακρίθηκε για το θάρρος του στην πολιορκία της Τροίας. Μάλιστα το όνομά του εικάζεται ότι ετυμολογικά έχει να κάνει με τη δύναμη και την οργή. Άλλωστε μέχρι σήμερα πολλοί συμπατριώτες μας τιμούν τη μνήμη του χαρίζοντας το όνομά του στα παιδιά τους ενώ δεν είναι και λίγοι οι δρόμοι που φέρουν το όνομά του.

Τι έκανε όμως κι έμεινε γνωστός στη μυθολογική ιστορία; Εκστράτευσε μαζί με 8 πλοία κατά των Τρώων και έμεινε ξακουστός για την αντρεία του στη μάχη. Βέβαια, στον γυρισμό για την πατρίδα, όπως οι περισσότεροι ήρωες, αντιμετώπισε πολλές περιπέτειες: θύελλες, εμπαιγμό από τους Θεούς, ένα τεράστιο δίλημμα για τον αν θα πρέπει να θυσιάσει ή όχι το παιδί του και, τελικά, την εξορία.

Ο Ιδομενέας σε πρόσφατο ανέβασμα του έργο στο Φεστιβάλ Αθηνών

Παρόλα όμως αυτά οι Κρήτες τον τιμούσαν στον τάφο του στην Κνωσό με τιμές ήρωα. Όπως αντίστοιχα δεκάδες καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από την ιστορία του -όπως, μεταξύ πολλών άλλων, ο μεγάλος Μότσαρτ. Γιατί, τελικά, η πορεία ενός ήρωα είναι που μετράει κι όχι το τέλος του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap