Βρειτε μας στα Social Media
 

Κόσμος

Εμβολιασμός-ρεκόρ στο 85%: Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στην Πορτογαλία

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
38 Shares

Τον περασμένο Γενάρη εικόνες από την Πορτογαλία με διασωληνωμένους ασθενείς να μεταφέρονται σε εντατικές νοσοκομείων στην Ελβετία και την Γαλλία και γιατρούς από το γαλλικό στρατό, το Βέλγιο και την Σουηδία να σπεύδουν να στηρίξουν το σύστημα υγείας των Ιβήρων έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Είχαν προηγηθεί οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα με αποτέλεσμα οι μαζικές μετακινήσεις των Πορτογάλων στην επαρχία να επιταχύνουν. τη διαπορά του ιού, γεγονός που στοίχησε την ζωή σε χιλιάδες ηλικιωμένους, ιδιαίτερα στη βόρεια Πορτογαλία.

Οχτώ μήνες μετά η Πορτογαλία καταγράφει ποσοστό ρεκόρ εμβολιασμών στην Ευρώπη αγγίζοντας το 85%, περνώντας στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων. Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται πλέον υπό πίεση και τα νοσοκομεία επανήλθαν στην κανονική τους λειτουργία, καταφέρνοντας η κοινωνία να «χτίσει» υψηλό τοίχος ανοσίας.

Πίσω από την επιτυχία κρύβεται ο στρατός και ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής  Υποβρυχίων που τρέχει την εμβολιαστική καμπάνια, ο φόβος των πολιτών να μην ξαναζήσουν δραματικές στιγμές και ακόμη ένα σκληρό lockdown, η νοοτροπία των Πορτογάλων να ακολουθήσουν τις συστάσεις των επιστημόνων ενώ το… χεράκι της έβαλε και η εκκλησία με τη θετική της στάση.

Δεν απαιτείται πλέον η… επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τέστ

Τα εστιατόρια λειτουργούν πλέον κανονικά και δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Η μάσκακαταργήθηκε στις αυλές των σχολείων και τις παιδικές χαρές και η χρήση της περιορίζεται σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αίθουσες συναυλιών και. νοσοκομεία. Οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης άνοιξαν, καταργήθηκαν οι αριθμητικοί περιορισμοί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεάματα, σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια. Οι πελάτες στα καταστήματα εστίασης, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια, τα καζίνο και τα ιαματικά λουτρά δεν χρειάζεται να επιδεικνύουν ψηφιακό πιστοποιητικό ή αρνητικό τεστ που ήταν υποχρεωτικό ως τώρα και αυτό απαιτείται μόνο στις μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Γιάννης Σωτηρόπουλος: Έχουν καταφέρει μέσα από την παιδεία τους να υπακούουν στους νόμους

Πολυπαραγοντική χαρακτηρίζει την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος της Πορτογαλίας ο Γιάννης Σωτηρόπουλος, ερευνητής, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Minho στην Braga. Εξαρχής η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα τα ραντεβού των ηλικιακών ομάδων να αργούν να ανοίξουν. Γιατροί τηλεφωνούσαν στους ηλικιωμένους ειδικά στην βόρεια Πορτογαλία που «χτυπήθηκε» ιδιαίτερα πέρσι το χειμώνα από την  πανδημία και τους καλούσαν να προσέλθουν για να εμβολιαστούν.

«Κλειδί» ο αντιναύαρχος

Όπως εξηγεί ο Έλληνας γιατρός η Πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε την ευθύνη της διαχείρισης του εμβολιασμού στον στρατό, περνώντας ένα μήνυμα ότι είναι υψίστης εθνικής σημασίας και η επιτυχία του είναι συνυφασμένη με την επιβίωση της κοινωνίας. Κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια αποδείχθηκε ο αντιναύαρχος Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο, πρώην διοικητής Υποβρυχίων. «Η κυβέρνηση πέρασε ένα μήνυμα ότι δεν ‘τρέχει’ το. εμβολιαστικό πρόγραμμα το σύστημα υγείας που έχει τα προβλήματα του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ethnos

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap