Βρειτε μας στα Social Media

GOOD NEWS

4 σπουδαίοι λόγοι για να γίνεις εθελοντής αιμοδότης ΧΤΕΣ!

Δημοσιεύτηκε

στις

ανεκ
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ατάκα «χάρισε δέκα λεπτά από τη ζωή σου» που πολλοί έχουν συνδέσει με την αιμοδοσία έχει πολλά επίπεδα. Σημαντικά επίπεδα. Η αιμοδοσία δεν είναι απλώς ένας τρόπος να αποδείξεις πως η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μία θεωρία ή μία επίφαση. Η αιμοδοσία είναι ένας χειροπιαστός τρόπος να αποδεικνύεις πως δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο στον μικρό πλανήτη που ζούμε από την αγάπη. Την αγάπη όχι στη ρευστή, ασαφή της μορφή, αλλά την κυριολεκτική. Σε αυτό τον κόσμο ό,τι έχουμε είναι οι άλλοι άνθρωποι και το να φροντίζουμε έμπρακτα για αυτούς είναι κάτι σαν υποχρέωση. 

Βέβαια, η αιμοδοσία δεν είναι μία δύσκολη υποχρέωση. Η αιμοδοσία δεν είναι απλώς σωτήρια για κάποιον που έχει ανάγκη για αίμα, καθώς και για τους ανθρώπους που τον αγαπούν (ξέρετε, μια ευεργετική κίνηση αγάπης δεν έχει αποτελέσματα μόνο σε έναν άνθρωπο, αλλά σε όλο του τον περίγυρο), αλλά και στον ίδιο τον εθελοντή αιμοδότη. Η διαδικασία της αιμοδοσίας διαρκεί 10 λεπτά που ωφελεί και εκείνον που θα σπάσει τον κλοιό του «κάποια στιγμή θα δώσω αίμα» και τη μετατρέπει σε «φέτος θα δώσω αίμα» χωρίς αναβολές. 

Η εταιρεία Βίκος το κάνει τόσο φυσικό, όσο το να πίνεις νερό

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 13 χρόνια, η Βίκος Α.Ε θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στις 14 Ιουνίου, κάνοντας σαφές πως όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα. Ναι, τόσο απλά. Για την παρακίνηση του κόσμου και όλων εκείνων που θέλουν, νιώθουν την ανάγκη, αλλά όλο το αναβάλλουν, η εταιρεία Βίκος υλοποιεί και φέτος καμπάνια ενημέρωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Εκτός της παρότρυνσης αλλά και της πλήρους ενημέρωσης για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας, η εταιρεία Βίκος (που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα 38 εταιρικές αιμοδοσίες έχοντας βοηθήσει να συλλεχθούν 995 φιάλες αίματος), έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων αλλά και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Μάθε περισσότερα για τις δράσεις αιμοδοσίας της εταιρείας Βίκος εδώ.

Συγκεντρώσαμε τουλάχιστον 5 λόγους που η αιμοδοσία θα έπρεπε (και είναι) τόσο φυσική για τον καθένα από εμάς, όσο το να πίνουμε νερό. Ναι, τόσο φυσική. Μετά από αυτούς, θα δεις πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πατήσεις skip σε αυτή για ακόμα μία φορά. 

1. Το ευεργετικό αίσθημα προσφοράς

Έχεις ακούσει πως η προσφορά κάνει πιο χαρούμενο αυτόν που προσφέρει και όχι αυτόν που δέχεται; Λογικά ναι και ο λόγος που το έχεις ακούσει είναι επειδή είναι μία αποδεδειγμένη αλήθεια. Το να δίνεις, το να προσφέρεις, το να νοιάζεσαι έμπρακτα, έχει άμεσα οφέλη σε εσένα τον ίδιο. Νιώθεις να είσαι σε ουσιαστική επαφή με τους γύρω σου, ενισχύεσαι ψυχικά, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή σου με ασύγκριτο τρόπο, αλλά και η αυτοπεποίθησή σου. Η άνεση και η σταθερότητα με την οποία κινείσαι στον κόσμο, νιώθοντας κομμάτι ενός συνόλου, είναι ουσιαστική, υπαρκτή και εμφανής χωρίς καμία προσπάθεια. 

2. Τα οφέλη που δεν ήξερες ότι έχεις στη δική σου υγεία

Δεν το ήξερες, αλλά η αιμοδοσία κάνει καλό στην υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα (το αυξημένο σίδηρο είναι χειρότερο από την έλλειψη σιδήρου, και είναι πολύ συνηθισμένο στους άνδρες), βελτιώνεται η ροή του αίματος και άρα μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου ή θρόμβωσης.

3. Αποτελεί και εκείνο το check-up που όλο αμελείς

Κάθε μα κάθε αιμοδότης περνά από έναν μίνι έλεγχο πριν δωρίσει αίμα. Θερμοκρασία σώματος, αρτηριακή πίεση, σφυγμός, αιμοσφαιρίνη είναι τα πρώτα πράγματα που ελέγχονται. Έπειτα το αίμα περνάει από έλεγχο για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως το HIV, ηπατίτιδα B και C, ιός του Δυτικού Νείλου και σύφιλη. Αν είσαι από εκείνους (τους περισσότερους) που δεν είναι πολύ τυπικοί με το ετήσιο check-up τους γιατί «έλα μωρέ, πριν έναν χρόνο έκανα», η αιμοδοσία είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μπεις στον αυτόματο. Άλλωστε, η πρόληψη σώζει ζωές, όπως και η ίδια η αιμοδοσία. 

4. Το εισιτήριό σου για τη μακροζωία 

Δεν χρειάζεται να μετακομίσεις για πάντα στην Ικαρία για να ζήσεις πολλά χρόνια. Καλά, αν θες μπορείς να το κάνεις, αλλά η εθελοντική αιμοδοσία είναι ακόμα ένας τρόπος να το καταφέρεις. Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό για ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ζουν περισσότερο. Ναι, οι αλτρουιστές μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ