Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι είναι οι αρνητές εμβολίου: Τι πιστεύουν και πώς μπορεί να πειστούν

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβολια πορειες
φωτογραφία αρχείου


101 Shares

Σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πειστεί από τον οικογενειακό του γιατρό, ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δε φοβούνται τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)

Αντιθέτως, το 1/3 δε φοβάται την Covid-19 και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 έως 44 ετών.

Από αυτούς, ένας «σκληρός» πυρήνας της τάξεως του 40%, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του.

Σύμφωνα με την έρευνα της Alco, μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν.

Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θεωρεί ασφαλή.

Οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες

Μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της Ευρωπαικής Εταιρίας Ψυχολογίας της Υγείας, Βαγγέλης Καραδήμας,  κατατάσσει τους σκεπτικιστές των εμβολίων, σε τέσσερεις μεγάλες κατηγορίες:

1. Σε αυτούς που αμφιβάλλουν για το εμβόλιο αυτό καθαυτό ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

2. Σε αυτούς που δεν εμβολιάζονται λόγω ιδεολογικής ή θρησκευτικής διαφοροποίησης.

3. Σε αυτούς που ενδεχομένως έχουν παρανοήσει την έννοια του υγιεινού τρόπου ζωής και θεωρούν ότι αυτός συνίσταται στην άρνηση ακόμα και της επιστημονικής προόδου. Αποφεύγουν τα εμβόλια, τις εξετάσεις, τα φάρμακα.

4. Στους free riders, η φιλοσοφία των οποίων συνοψίζεται στο ότι αφού κάνουν όλοι οι υπόλοιποι το εμβόλιο, δε χρειάζεται να το κάνω κι εγώ.

Ο ίδιος συστήνει προσοχή στο γεγονός ότι το μήνυμα που εκπέμπεται από περισσότερες πηγές δε σημαίνει ότι το ακούν και περισσότεροι: «Κράτος, πολιτικοί, επιστήμονες, Εκκλησία αν διαφοροποιούνται έστω και λίγο στο μήνυμα που μεταδίδουν, τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν μία θόλωση».

Από τις ομάδες των αντιεμβολιαστών, πάντως, πιο πιθανό να πειστούν είναι εκείνοι που διστάζουν επειδή φοβούνται το εμβόλιο ίσως και εξαιτίας ελλιπούς ή μη ορθής πληροφόρησης. Πολλοί άλλωστε περιμένουν να το κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ώστε να σιγουρευτούν για την ασφάλειά του, ενώ οι πιο …αμετανόητοι φαίνεται ότι είναι εκείνοι που δεν εμβολιάζονται για ιδεολογικούς λόγους.

Ισχυρή κινητήριο δύναμη για την τελική απόφαση αποτελούν:

  • η πεποίθηση του καθενός για τη σοβαρότητα της νόσου,
  • το πόσο πιστά εφαρμόζει ο ίδιος τα μέτρα προστασίας, αλλά και
  • η εμπιστοσύνη που έχει στην κυβέρνηση της χώρας του.

Ξεκάθαρα επίσης φάνηκε ότι κρίσιμο ρόλο παίζει και το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

εμβολια πορειες
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
etem
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap