Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα σήμερα Σαββατο – Θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

καιρός καταιγίδες
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού το σαββατοκύριακο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το επερχόμενο χειμωνιάτικο σκηνικό συνοδεύεται από έντονα φαινόμενα, μεταξύ άλλων και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και  προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο . Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Από το πρωί του Σαββάτου θα υπάρξει ύφεση των φαινομένων στα δυτικά, αλλά στην ανατολική χώρα ( κυρίως στις Σποράδες την Θεσσαλία την Εύβοια το βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν τη Χαλκιδική) τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα έως και το απόγευμα. Μετά το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και τα νότια θαλάσσια τμήματα , ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας θα εξασθενήσουν και σε αυτές τις περιοχές.




Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά , καθώς και στα ημιορεινά της Κεντρικής και τη Βόρειας Ελλάδος , ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδυνές ώρες. Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 και τοπικά 9 μποφόρ και από μεσημέρι σε όλο το Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Την Κυριακή οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στα 8 μποφόρ μέχρι και το μεσημέρι, με περαιτέρω εξασθένηση από το απόγευμα της Κυριακής.

κρητη

Χιονοπτώσεις και στην Κρήτη

Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, χιόνια στα ορεινά και πτώση της θερμοκρασίας φέρνει στην Κρήτη το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει ήδη την υπόλοιπη Ελλάδα. Η επιδείνωση του καιρού θα αρχίσει σταδιακά από σήμερα (15/12) το πρωί και θα κορυφωθεί αύριο Κυριακή, οπότε και προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού, χωρίς ωστόσο να αναμένονται προβλήματα για το κτηνοτροφικό κόσμο ή ορεινούς οικισμούς.

καιρός

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα «τα πρώτα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από τα δυτικά του νησιού, οι βροχές θα είναι τοπικού χαρακτήρα, αλλά σταδιακά λόγω των δυτικών ανέμων που θα επικρατήσουν στη συνέχεια, θα επεκταθούν και λίγο ανατολικότερα».

Δείτε το βίντεο

Από το μεσημέρι του Σαββάτου όμως το βόρειο ρεύμα θα έχει ως αποτέλεσμα οι νεφώσεις να επικρατήσουν σε ολόκληρη την Κρήτη ενώ και οι βροχοπτώσεις θα ενταθούν. «Οι βροχές αυτές θα έχουν κάποια ένταση αλλά στη συνέχεια θα είναι πιο ήπιες και θα διατηρηθούν στις βόρειες περιοχές. Οι άνεμοι στα βόρεια θα φτάσουν τα 5 – 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ ενώ στα κεντρικά πελάγη η ένταση θα είναι στα 8 Μποφόρ χωρίς να αποκλείονται τα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες» προβλέπει ο κ. Λέκκας.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα με τον υδράργυρο να κάνει βουτιά και από τους 24ο Κελσίου που καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα, να πέφτει στους 14ο. Η μέγιστη τιμή της για αύριο Σάββατο θα είναι στους 18 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο σταδιακά θα σημειώσει περεταίρω πτώση.

καιρός χανιά

Η Κυριακή θα ξημερώσει σε ακόμη πιο χειμερινό φόντο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από νωρίς το πρωί σε υψόμετρα άνω των 1.200 μέτρων με το ψύχος να είναι πια αισθητό. «Τα πολύ ορεινά πάνω από τα 1500 μέτρα θα δουν χιόνια από νωρίς την Κυριακή. Ίσως και στα 1200 μέτρα αλλά θα είναι ασθενείς οι χιονοπτώσεις» εξήγησε στη Νέα Κρήτη και το neakriti.gr ο κ. Μανόλης Λέκκας ο οποίος με βάση τα προγνωστικά μοντέλα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει χιονόστρωση σε κατοικημένες ζώνες καθώς το σύστημα εξασθενεί. «Από τα 1500 μέτρα και πάνω θα έχουμε χιονόστρωση η οποία θα είναι και στολίδι για την περίοδο των Χριστουγέννων» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Το βαρομετρικό χαμηλό που κινείται από την Αδριατική προς τη χώρα μας προκαλώντας βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας υποχωρεί από τη Δευτέρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες ωστόσο προβλέπεται να διατηρηθούν έως και τα μέσα της εβδομάδας οπότε και ένα νέο σύστημα φαίνεται να επηρεάζει την Κρήτη.

Πηγή: neakriti

Λιμεναρχείο Ηρακλείου – Καιρός: Προειδοποιεί για πολύ ισχυρούς βοριάδες 8 μποφόρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ