Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: 2.130 νέα κρούσματα και 47 θάνατοι

Δημοσιεύτηκε

στις

μάσκες κορονοϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.130 νέα κρούσματα σήμερα, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, 323 διασωληνωμένους και 47 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.130 , εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 648.091 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.203 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι.2 Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.134 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή -12.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κορονοϊός: Τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, εν΄ όψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, με τους ειδικούς να έχουν διαμηνύσει ότι θα κορυφωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Πλέον, πέρα από τη Βόρεια Ελλάδα, άσχημα προδιαγράφονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και για την Αττική, καθώς τα λύματα στο λεκανοπέδιο δείχνουν αύξηση στο ιικό φορτίο, κοντά στο 30%, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί σε αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού το αμέσως επόμενο διάστημα.

To σχέδιο για την Αττική

Πηγές της κυβέρνησης δηλώνουν στο newsit πως η Αθήνα μπορεί να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ανέμεναν – μετά και τις διακοπές του Αυγούστου και την έναρξη των σχολείων – ωστόσο το καμπανάκι κινδύνου «ηχεί», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η προσοχή τους επικεντρώνεται στο Σύστημα Υγείας για το ενδεχόμενο να δεχτεί νέα ασφυκτική πίεση.

Σήμερα τα νοσοκομεία στην Αττική έχουν ικανοποιητική διαθεσιμότητα και σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ, όπως υποστηρίζεται.

Η στρατηγική είναι να μην μετατραπούν νοσοκομεία σε «μονοθεματικά» νοσοκομεία, δηλαδή covid, παρά μόνο αν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες και καταστεί αναγκαίο.

«Θα ανοίγουν και θα κλείνουν κλίνες όπου χρειάζεται» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας με έμφαση ότι «το 4ο κύμα θα συνδυαστεί και με παιδιατρικά περιστατικά, άρα πρέπει να έχουμε κλίνες και για παιδιά».

Υπενθυμίζεται ότι για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις, αν στα παιδιατρικά νοσοκομεία υπάρξει πληρότητα κλινών, σχεδιάζεται συνεργασία και με ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά μαιευτήρια, που επίσης διαθέτουν ΜΕΘ παίδων.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπεται παραχώρηση απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ αποκλειστικά για τις ανάγκες νοσηλείας παιδιών.

«Αγκάθι» η Βόρεια Ελλάδα

Προς στιγμήν το νούμερο ένα «αγκάθι» είναι η Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως η Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η τυχόν πίεση στο σύστημα Υγείας. Ήδη η διαθεσιμότητα κλινών στις Μ.Ε.Θ. μειώνεται επικίνδυνα και εφόσον χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το “plan b” τότε προβλέπεται ακόμη και μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών αλλά και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στο 100% είναι η πληρότητα στις εντατικές και στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Πτολεμαΐδας.

Δεδομένου ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου γιορτάζει ο Πολιούχος της πόλης, ο Άγιος Δημήτριος, και παράλληλα ακολουθούν και οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της πόλης, στο κυβερνητικό επιτελείο ο προβληματισμός είναι έντονος.

Το αν θα γίνουν κανονικά όλες οι εκδηλώσεις και με ποια μέτρα, θα αποφασιστεί προς τα τέλη της τρίτης εβδομάδας του Οκτώβρη με βάση την τότε επιδημιολογική εικόνα.

Σαν “εφιάλτης” μοιάζει ακόμη και η σκέψη η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και πέρυσι, να γίνει το «φυτίλι» που θα οδηγήσει σε νέα έκρηξη της πανδημίας.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ