Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβόλιο: Έφτασε η ώρα για την τρίτη δόση – Ποιους αφορά

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβολιασμος κατα του κορονοιου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφτασε η ώρα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά της Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς αύριο, Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης και επανέλαβε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την γ΄ δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια.  Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca» τόνισε μιλώντας στο OPEN o Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνολικά, όπως είπε, επτά στους δέκα συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σύψα ότι εώς τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι ο καθηγητής έχει δίκιο. «Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες το να νοσήσει κάποιος από covid είναι πολύ επικίνδυνο από το να μην κάνει εμβόλιο».

Σουρβίνος: Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν

Όπως  εξηγεί από την πλευρά του ο Γεώργιος Σουρβίνος. Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός γ΄ δοση. «Και όταν αλλάξει ο καιρός αλλάζουν τα δεδομένα. Φαίνεται ότι θα νοσήσουν πολλά παιδιά και κάποια μπορεί να νοσηλευτούν» είπε ο κ. Σουρβίνος και εκτίμησε ότι η μάσκα είναι αναγκαία. «Κάποια στιγμή θα κάνει όλος ο πληθυσμός τρίτη δόση», σημείωσε.

Ποιους θα αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Το άνοιγμα των σχολείων και η αλλαγή του καιρού το προσεχές διάστημα κάνουν τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό προκειμένου να «θωρακιστεί» το σύστημα Υγείας -υπό τον φόβο νέας έξαρσης της πανδημίας- αλλά και για να χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Στο κάδρο και οι υγειονομικοί για την τρίτη δόση του εμβολίου

Επίσης, τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για τη μη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά κυρίως για την αποφυγή της επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρύνεται, λόγω λοίμωξης, από τα καθήκοντά του στους χώρους των νοσοκομείων ή των άλλων χώρων παροχής υγείας.

Εξαδάκτυλος: Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση μετά από 6-8 μήνες

Την άποψη πως οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι γι’ αυτό πρέπει να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό διατύπωσε μιλώντας στο Open την Κυριακή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος προσθέτοντας πως «ζητήσαμε να ξεκινήσει 1/9». «Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση, σε 6-8 μήνες μετά την δεύτερη», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε σχέση με την πρόβλεψη Σύψα αλλά και τι θα γίνει το προσεχές διάστημα σημείωσε: «Ευτυχώς μετά τις διακοπές δεν είχαμε αύξηση όπως περιμέναμε. Το πιθανότερο όμως κάποια στιγμή να νοσήσουμε όλοι. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή σχολική χρονιά αλλά πρέπει να εμβολιαστούν όλοι».

Στη συνέχεια τόνισε πως είναι πολύπλοκη αυτή η φάση και πρόσθεσε: «Έχουμε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και τους εμβολιασμούς».

«Μπαίνουμε σε φάση με καλυτερες προοπτικές αλλά και μία δύσκολη εξίσωση να λύσουμε», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μανωλόπουλος: Γιατί θα γίνεται μόνο με mRNA η τρίτη δόση

Από τη δική του πλευρά ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλοςαπάντησε στο Open γιατί η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια mRNA.

«Γιατί αυτά έχουν πάρει έγκριση. Μελέτες έδειξαν ότι όταν ενισχυτική δόση γίνει με άλλο εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό», είπε και πρόσθεσε: «Το πιθανότερο είναι να κάνουμε ανά τακτά διαστήματα εμβόλια στο μέλλον. Ακόμη βέβαια περιμένουμε να μάθουμε πόσο κρατάει η ανοσία. Ίσως σε λίγο καιρό να γνωρίζουμε». Απαντώντας γιατί ορισμένοι δεν αναπτύσσουν αντισώματα σχολίασε: «Ένα 10-15% δεν κάνουν ανοσία. Αυτοί θα επωφεληθούν από την τρίτη δόση».

« Ο κορονοϊος δεν θα είναι απειλή όταν θα αποκτήσουμε ανοσία – είτε με εμβολιασμούς είτε με τον κακό δρόμο – να νοσήσουμε», εξήγησε έπειτα. Σε σχέση με το φετινό χειμώνα ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε: «Ξαναγύρισε η μάσκα τώρα και μακάρι να συνεχιστεί. Το Νοέμβριο θα φανεί πως θα πάμε από κρούσματα. Δεν θα έχουμε πολλούς θανάτους, αλλά θα πιεστεί το ΕΣΥ. Το εμβόλιο γρίπης πρέπει να το κάνουμε, με λίγες μέρες διαφορά. Ίσως βοηθά και στον κορονοϊό».

Παγώνη: Οι υγειονομικοί θα έπρεπε να έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, τόνισε σε συνέντευξή της ότι οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες που έχουν εμβολιαστεί και είναι καθημερινά σε άμεση επαφή με ασθενείς. Αυτό σημαίνει θα έπρεπε να έχουν λάβει την τρίτη δόση και νωρίτερα.  Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά και τις ανακοινώσεις Pfizer και Moderna, ότι η προστασία των εμβολίων τους για τον κορoνοϊό εξασθενεί με τον χρόνο, με τις δύο εταιρείες να ζητούν να προχωρήσει η τρίτη δόση.

Πηγή: ethnos

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ