Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Δύσκολος χειμώνας και με το επίδομα

Δημοσιεύτηκε

στις

πετρελαιο θερμανσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τα νοικοκυριά που θα πρέπει να ζεστάνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν ξεφύγει πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι και κινούνται προς τα 100 δολάρια.

Όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι οδηγοί, η απλή αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο ενώ η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης φλερτάρει με το 1,9 ευρώ το λίτρο. Με τα σημερινά δεδομένα οι βενζινοπώλες προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στην περιοχή του 1,55 -1,60 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα ενώ στα νησιά η τιμή του θα κινηθεί ακόμη πιο πάνω. Η περυσινή χειμερινή σεζόν άνοιξε με τη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37 – 1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Για φέτος δεν θα ισχύσει η κρατική επιδότηση στην αντλία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία διότι «οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι – στην έναρξη της χειμερινής περιόδου – εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο αν και η εν λόγω αγοράς έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες.

Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί εφέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές.

Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια καταβολής για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση για περιορισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων επιλέγει στον προϋπολογισμό του 2024 την προώθηση άλλων κοινωνικών πρωτοβουλιών (αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αύξηση αναπηρικών επιδομάτων, επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους, κ.λπ.)».

Ετσι, για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για τις οικογένειες με παιδιά, θα εφαρμοστεί ένας νέος εισοδηματικός «κόφτης» για τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι εγκατέλειψαν στο φυσικό αέριο.

Το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Πηγή: ienergeia

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ