Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel pass, επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας: Τα τρία μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

μέτρα στήριξης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με το βλέμμα στραμμένο στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται να έχουμε με αφορμή κυρίως την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση έχει έτοιμο τον σκελετό του νέου σχεδίου της για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια. Οπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τρία σημαντικά μέτρα στήριξης από τη ΔΕΘ (10-18 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες που τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούνται από την ακρίβεια που αποτελεί τη νο1 κοινωνική μάστιγα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε μία πρόγευση για το νέο γενναίο πακέτο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, με ισχύ μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου και με κόστος που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, σε νέα επιδότηση για τα καύσιμα (fuel pass 3), αλλά και σε νέα σημαντική ενίσχυση για τα περίπου 2 εκατ. οικονομικά ευάλωτων πολιτών που πήραν τον Απρίλιο την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ.

Επίσης, θα αναλυθούν και οι μόνιμες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα το 2023 σε μισθούς και συντάξεις σε συνδυασμό με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα, έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους. Στο τραπέζι βρίσκεται και η οριστική διευθέτηση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων του κόπηκαν από το 2012 σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουρός στη ΔΕΘ

Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, να είναι τα εξής:

  1. Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει «κλειδώσει» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200-230 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το «τσουνάμι» ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
  2. Αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης και του αριθμού των δικαιούχων.
  3. Δεδομένη θεωρείται και η χορήγηση του Fuel Pass 3, εφόσον οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Αλλωστε η ακρίβεια που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.

Με την πολιτική ατζέντα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων, η κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσει τους τόνους και την τοξικότητα, εστιάζοντας σε ένα κρίσιμο θέμα για την κοινωνία, όπως είναι το νέο πακέτο στήριξης με σύμμαχο τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό «χώρο» που δημιουργείται από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα. Ετσι, αφού «κλείδωσε» το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, μαζί με τις όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έρχονται να ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%. Αναφορικά με τον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο «ζυγίζει» τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ.

Η πρώτη αξιολόγηση μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας και οι μόνιμες παρεμβάσεις για το 2023 θα βρίσκονται στην ατζέντα και της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας μετά την έξοδο απ’ την ενισχυμένη εποπτεία το φθινόπωρο. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει την επιστολή που συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι στην οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν το καθεστώς της ενισχυμένη εποπτείας για την Ελλάδα.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια τελική αξιολόγηση που θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η επιτυχία της θα εξασφαλίσει την τελευταία δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Κατά την επικείμενη αξιολόγηση θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλύσει στους θεσμούς τα σχέδιά της μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και για το σύνολο του 2023. Στην αξιολόγηση θα εξεταστεί και η πρόοδος των βασικών θεμάτων, η ολοκλήρωση των οποίων καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Η Κομισιόν αναμένει την τελική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και εκκρεμών συντάξεων μέχρι και τον Αύγουστο, την καταβολή συντάξεων και αναδρομικών. Στον θεσμό του clawback η επιτροπή αναμένει την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπόλοιπου 30% του συνολικού clawback (από φαρμακευτικές και διαγνωστικά κέντρα) για το 2021, μέσω δόσεων που θα συμφωνηθούν με τους οφειλέτες έως τα τέλη Ιουλίου. Επίσης πρέπει να γίνει η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022 έως τον Οκτώβριο.
  • «Κόκκινα» δάνεια: Στην προσπάθεια οριστικής εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχουν δύο συν μία βασικές εκκρεμότητες:

Να προχωρήσει ουσιαστικά η εκκαθάριση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας του παλιού νόμου Κατσέλη. Το 95% των υποθέσεων με επανακαθορισμένες ημερομηνίες ακρόασης θα πρέπει να έχει ημερομηνία ακρόασης έως τα τέλη Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο 5% θα έχει ημερομηνία ακρόασης το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022. Θα πρέπει επίσης να έχουμε τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το 25% των υποθέσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Στον νέο πτωχευτικό νόμο θα πρέπει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξει η διαβούλευση με τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους για τον νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων όπου θα μεταφέρονται τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν «προσωπική πτώχευση». Επίσης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να εξεταστούν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια ύψους 470 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες.

Πηγή: reader

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ