Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Αμοργός: Ακολούθησαν αυτό το «μυστικό» μονοπάτι και δεν πίστευαν στα μάτια τους! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα παλιό πλυσταριό, παραδοσιακά αγγεία στα όποια άρμεγαν τα ζώα τους οι κάτοικοι, μια ξύλινη βάρκα με ανακυκλώσιμα υλικά, μια κολώνα της ΔΕΗ γίνονται έργα τέχνης σε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στην Αμοργό που γίνεται καμβάς 17 καλλιτεχνών με «στόχο να αναδείξουμε και να γεννήσουμε ιστορίες που κρύβει η διαδρομή» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των διοργανωτών του πρότζεκτ PathArtWay, ο Γιάννης Σιούτης.

«Οι 17 εικαστικοί, μορφοποιούν και δημιουργούν έργα τέχνης παίζοντας με την ιστορία και τις πρώτες ύλες της Αμοργού, στο μονοπάτι που ξεκινά από το Βρούτση και καταλήγει στη Ραχούλα, στην Κάτω Μεριά.

 

Εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το πρόσφατο παρελθόν, τις ανάγκες και την λειτουργία του μονοπατιού, δημιουργούνται με σκοπό να φωτίσουν με ένα τρόπο διαφορετικό το τοπίο», λέει ο κ. Σιούτης.

Τα έργα κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα σε δομικές κατασκευές για το μονοπάτι, όσο και σε συναισθηματικές – εκφραστικές αποτυπώσεις.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούτης η τέχνη στο δημόσιο χώρο τα τελευταία χρόνια είναι μια τάση που συμβαίνει όλο και πιο συχνά με σκοπό να αναδείξει τα φυσικά τοπία και να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον μέσα από το βίωμα.

Στόχος της δράσης είναι να υπάρξει διάλογος και ανατροφοδότηση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοίκων του νησιού και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση στον περιπατητικό τουρισμό της Αμοργού.

«Αυτού του είδους η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κατοίκους του νησιού και να ρίξει πάλι το βλέμμα στο δημόσιο χώρο όπως γινόταν και παλαιοτέρα, όπου οι κάτοικοι συντηρούσαν τους δρόμους και τα μονοπάτια εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και μια άλλη χρήση του τόπου. Επιλέξαμε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στο οποίο 17 καλλιτέχνες από Τήνο, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και Ισπανία δημιουργούν παραδοσιακά, λαογραφικά αλλά και σύγχρονης τέχνης έργα. Και οι κάτοικοι όμως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας αν και στην αρχή ήταν κάπως επιφυλακτικοί. Όμως τώρα και βοσκοί επέλεξαν να συμμετέχουν σε κάποια από τα έργα» τονίζει ο κ. Σιούτης.

Τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η δράση γίνεται με τη συνδιοργάνωση και την συγχρηματοδότηση του δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αιγίδα της Unesco -Πειραιά και Νήσων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ομάδα «nomades artocore», που δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Στόχος της, όπως τονίζουν τα μέλη της, είναι «να γεμίσουμε με νέες ζωές, να συνδεόμαστε με ανθρώπους και να δημιουργούμε πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, τη σύνθεση και τη μορφή της τέχνης».

«Επιδιώκουμε να δίνουμε καλλιτεχνική ζωή στα νησιά και τους χειμερινούς μήνες, όταν φεύγουν οι τουρίστες και καλούμε τους κατοίκους να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Εδώ και δυο χρόνια η Αμοργός αποτελεί το εφαλτήριό μας, ενώ σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πρότζεκτ και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων», καταλήγει ο κ. Σιούτης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ορέστης Μαυρουδής, Γιάννης Δελλατόλας, Βαγγέλης Σάββας, Άννα Συνοδινού, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Αγγελική Παράσχου, Δημήτρης Τζικόπουλος, Στέλλα Σπανού, Ελένη Καπίρη, Γιώργος Κουτρούμπας(Κ9), Βασιλική Κυριάκη, Ανδρόνικος Σαγιάννης, Σωτήρης Μάρτος, Βαγγέλης Μενδρινός, Μανώλης Νομικός, TeresaMataFerrer, Μανώλης Λουδάρος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Ματίνα Κοκολάκη, Ελένη Τζιτζιφοπούλου, Άλκης Αποστόλου, Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άννα Μαρκεντούδη, FabioCherubini, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap