Βρειτε μας στα Social Media

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΒΟΑΚ είναι τα «μικρά Τέμπη» της Κρήτης

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις


Το θέμα των ελληνικών σιδηροδρόμων (με εξαίρεση τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας) αποτελεί κλασσικό παράδειγμα αυτού που λέμε «αποτυχία πολιτικής» (δηλ. της αποτυχίας επίτευξης των επιδιωκόμενων στόχων).

Γράφει ο Γιώργος Νάστος για το Daynight.gr

Εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα δεν δόθηκε ποτέ προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα (σε αντίθεση ευτυχώς με τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου στις αντίστοιχες περιοχές). Δεν κυριάρχησε ποτέ επίμονα στη δημόσια ατζέντα, ώστε να καταστεί ως επείγον ζήτημα, δεν ασκήθηκε καμία ουσιαστική πίεση ώστε να αλλάξει κάτι (εκτός από τα πρόστιμα και τις καταδίκες από την ΕΕ).

Στον τόπο μας, δυστυχώς έχουμε το δικό μας παράδειγμα μιας αντίστοιχης Policy Failure: τον ΒΟΑΚ. Την αποτυχία απόκτησης ενός νέου σύγχρονου οδικού δικτύου σε έναν τόπο με την ανάπτυξη και τις ανάγκες που έχει η Κρήτη.

Στον ΒΟΑΚ έχουμε πολλά θύματα κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Μικρότερης κλίμακας τραγωδία από τα Τέμπη γιατί την παίρνουμε σε δόσεις. Υπάρχει όμως κανείς που πιστεύει ότι από θαύμα τόσα χρόνια δεν έχουμε θρηνήσει ένα πολύνεκρο δυστύχημα με μέσο μαζικής μεταφοράς;

Και εδώ συναντάμε μια από τα ίδια. Περιστασιακές παρεμβάσεις στο ήδη υπάρχον χάλι και μόλις πάει να προχωρήσει νέο έργο, αμέσως ξεκινάνε τα γνωστά: Πρόσφυγες επί προσφύγων στα δικαστήρια, πολιτικές σκοπιμότητες, τοπικά συμφέροντα με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που τους κάνουν πλάτες για ψήφους και φυσικά οι γνωστοί πολιτικοί απατεώνες που υπόσχονται πως μόλις βγουν θα «επαναδιαπραγματευθούν» συμβάσεις και χαράξεις.

Κάπως έτσι (μαζί με άλλους παράγοντες όπως η ανοχή στους βανδαλισμούς της κρατικής περιουσίας) σέρνονταν για ένα τέταρτο του αιώνα και τα έργα στον σιδηρόδρομο. Κάπως έτσι θα σέρνονται και εδώ.

Οι σιδηρόδρομοι θα αλλάξουν μετά από μια τραγωδία. Γιατί οι κρίσεις φέρνουν την αίσθηση του κατεπείγοντος σε ζητήματα που μέχρι χθες μπορεί να μη δίνονταν η απαραίτητη σημασία. Ας ελπίσουμε να μην περιμένουμε την αντίστοιχη δική μας τραγωδία για να αποκτήσουμε οδικό δίκτυο.

Γι’ αυτό σοβαρευτείτε ορισμένοι κι αντί να κάνετε ότι μπορείτε για να καθυστερήσει η δημιουργία ενός νέου δρόμου, να πιέζετε το έργο να ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ.


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ