Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Έρευνα σοκ: Ο κορονοϊός θα μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής μας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη αποκαλύπτει πως τα χρόνια ζωής που θα χαθούν εξαρτώνται από το πόσο θα εξαπλωθεί ο κορονοϊός και πόσο είναι το νυν προσδόκιμο ζωής στη χώρα. Και αυτό, διότι όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το προσδόκιμο ζωής είναι ένας δείκτης που υπολογίζει πόσα χρόνια αναμένεται να επιζήσει ο μέσος άνθρωπος. Ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Η φροντίδα της Υγείας στον τόπο όπου ζει το άτομο
  • Οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν
  • Το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών του

Οι ειδικοί λένε ότι η Ευρώπη χρειάσθηκε δεκαετίες για να αυξήσει κατά μόλις 6 χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Στην πραγματικότητα, μόλις το 2019 έφτασε τα 78,6 έτη, από 72,8 έτη που ήταν το 1990. Ωστόσο μέχρι να τελειώσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός, οι Ευρωπαίοι μπορεί να έχουν χάσει έως και 9 χρόνια από το μέσο προσδόκιμο ζωής τους!

Μαθηματικά μοντέλα

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν με ειδικά μαθηματικά μοντέλα που ανέπτυξαν επιστήμονες από την Αυστρία. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει να μειώνεται όταν ο κορονοϊός μολύνει το 2% του πληθυσμού. Και όσο θα αυξάνεται αυτό το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση.

Την μεγαλύτερη μείωση εκτιμάται ότι θα έχουν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, που έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Στις περιοχές αυτές, η απώλεια στο προσδόκιμο ζωής θα υπερβεί το 1 έτος, όταν ο κορωνοϊός μολύνει το 10% του πληθυσμού. Αν, όμως, μολυνθεί το 50% του πληθυσμού, τότε θα χαθούν 3 έως 9 χρόνια από την αναμενόμενη διάρκεια της ζωής μας.

«Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου η επίπτωση θα είναι μικρότερη, αφού ήδη είναι χαμηλή η επιβίωση στην τρίτη ηλικία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Guillaume Marois, από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφηρμοσμένων Συστημάτων, στο Λάξενμπουργκ της Αυστρίας.

Στην πραγματικότητα, με μόλυνση του 50% του πληθυσμού η μείωση στο προσδόκιμο ζωής θα φτάσει:

  • Τα 3-8 χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική
  • Τα 2-7 χρόνια στη Νοτιοανατολική Ασία
  • Τα 1-4 χρόνια στην υποσαχάριο Αφρική

Πρέπει να ανακοπεί η διασπορά

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις τελειώσει η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, το προσδόκιμο ζωής θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να ανακοπεί άμεσα η διασπορά του. Και αυτό για να μην υπάρξει ούτε παροδική επίπτωση στο προσδόκιμο της επιβίωσής μας.

«Το προσδόκιμο ζωής αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρώπινης ανάπτυξης», σημειώνουν στο άρθρο τους. «Η αύξηση της θνησιμότητας, κυρίως μεταξύ των πιο ευάλωτων υποομάδων του πληθυσμού, φέρνει μια χώρα προς τα πίσω στο μονοπάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης».

 

Πηγή: iatropedia

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap