Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΚΡΉΤΗ

Στον Θεό… οι τιμές των ακινήτων στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ακίνητα για γερά πορτοφόλια αλλά και με μεγάλη ζήτηση. Αυτή είναι η εικόνα του χάρτη ακινήτων που σημειώνεται στην Κρήτη, η οποία ως περιφέρεια κατατάσσεται ανάμεσα στις περιοχές όπου τα ακίνητα έχουν μεγάλη αξία, ωστόσο ως νησί συνεχίζει να έχει μεγάλη ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά δείχνει πόσο ψηλές είναι και οι αντικειμενικές αξίες στο νησί, με τον ΕΝΦΙΑ να “γονατίζει” αρκετά νοικοκυριά.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Μάνο Δασκαλάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου, Κώστας Αράπογλου, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών σε Χανιά και Ηράκλειο παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023. Σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου, οι τιμές των κατοικιών κινούνται μεταξύ 2.000 και 4.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στα Χανιά οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 5.500 ευρώ ανά τ.μ., με τις υψηλότερες τιμές να αφορούν σε νεόκτιστα ακίνητα που φτάνουν τα 3.750 ευρώ ανά τ.μ.

Ιδιαίτερη δυναμική σημείωσαν το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024 και τα εμπορικά καταστήματα της Κρήτης, λόγω κυρίως του αυξημένου τουρισμού, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των ενοικίων και μικρό διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτές που συγκεντρώνουν την τουριστική βιομηχανία, αλλά και περιοχές της ενδοχώρας κυρίως για εξοχικές κατοικίες.

Οι τιμές των ακινήτων στην Κρήτη*
Νομός Ακίνητα έως 5 ετών (€/τ.μ.) Ακίνητα 5 ετών και άνω (€/τ.μ.)
Ηρακλείου 2.950 1.850
Χανίων 2.900 2.490
Ρεθύμνου 3.000 2.100
Λασιθίου 2.900 1.850
* Πηγή RE/MAX ΕΛΛΑΣ

Απλησίαστα και τα ενοίκια

Όσον αφορά στα ενοίκια, και αυτά χαρακτηρίζονται απλησίαστα σε περιοχές όπως είναι τα Χανιά και κυρίως η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι. Μάλιστα, στο βενετσιάνικο λιμάνι οι τιμές ενοικίασης εμπορικών ακινήτων φτάνουν και τα 45 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στις πιο εμπορικές περιοχές του Ηρακλείου μπορούν να φτάσουν και τα 70 ευρώ ανά τ.μ. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές στο κέντρο του Ρεθύμνου (15-30 ευρώ/τ.μ.) και στο Λασίθι (15 ευρώ/τ.μ.). Ωστόσο, πολύ μεγάλο πρόβλημα κυρίως για το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι η έλλειψη σπιτιών προς ενοικίαση με το airbnb να βάζει ανάχωμα στην εύρεση κατοικίας.

Σύμφωνα τώρα με τα στοιχεία της remax Ελλάς και το πώς κοστολογείται ένα ακίνητο ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης έχει ως εξής: Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, για ακίνητα έως 5 έτη, η μέση τιμή είναι στα 2.900 ευρώ και για ακίνητα από 5 έτη και άνω στα 1.850 ευρώ το τ.μ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, για ακίνητα έως 5 έτη η τιμή είναι στα 2.950 ευρώ και για ακίνητα από 5 έτη και άνω στα 1.850 ευρώ το τ.μ.

H Κρήτη κατατάσσεται ανάμεσα στις περιοχές που έχουν μεγάλη αξία τα ακίνητα, παράλληλα έχει μεγάλη ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά, δείχνει πόσο υψηλές είναι και οι αντικειμενικές αξίες στο νησί, με τον ΕΝΦΙΑ να “γονατίζει” αρκετά νοικοκυριά

Στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου, που συγκαταλέγεται στις ακριβότερες περιοχές, για ακίνητα έως 5 έτη, η τιμή είναι στα 3.000 ευρώ και για ακίνητα από 5 έτη και άνω στα 2.100 ευρώ το τ.μ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για ακίνητα έως 5 έτη η τιμή είναι στα 2.900 ευρώ και για ακίνητα από 5 έτη και άνω στα 2.490 ευρώ το τ.μ.

Στα ύψη το κόστος κατασκευής

Την ίδια ώρα, ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε και την αύξηση του κόστους κατασκευής ιδίως μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία από τα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ.

«Επίσης, έχουν ανέβει και οι τιμές των οικοπέδων. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν φτάσει τις τιμές του 2009, όμως έχουν ανέβει σε σχέση με τις τιμές πριν. Όλα αυτά λοιπόν μας δίνουν αυξημένες τιμές, καθώς ως γνωστόν η τελική τιμή διαμορφώνεται σε σχέση με το κόστος κατασκευής, την τιμή οικοπέδου, αλλά και από το εργολαβικό κέρδος», σημείωσε ο κ. Αράπογλου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Αράπογλου στην Π.Ε. Λασιθίου, ακριβή περιοχή θεωρείται η Ελούντα και ο Άγιος Νικόλαος, και ακολουθούν η Σητεία και η Ιεράπετρα και από πλευράς οικοπέδων και από άποψη παραθεριστικών κατοικιών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, οι περιοχές με τα ακριβότερα ακίνητα είναι το παραλιακό μέτωπο και περιμετρικά του κέντρου της πόλης. Συνολικά, πάντως, ακίνητα στη βόρεια Κρήτη θεωρούνται πιο ακριβά σε σχέση με τα ακίνητα σε νότιες περιοχές του νησιού. Στο Ρέθυμνο τώρα ο λόγος που έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι διότι, όπως είπε, οι ανάγκες για στέγαση και λόγω των φοιτητών είναι μεγαλύτερη.

Ο ίδιος, επίσης, υπογράμμισε πως «αυτό που έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση των τιμών είναι ότι με το πρόγραμμα “Το Σπίτι μου”, που αφορούσε σπίτια παλαιότητας πριν από το 2007 και με τον δανεισμό που υπήρχε με πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο, δημιούργησε μεγάλη ζήτηση», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Μεγάλος “βραχνάς” ο ΕΝΦΙΑ

Η Κρήτη κατατάσσεται ανάμεσα στις περιοχές που έχουν μεγάλη αξία τα ακίνητα, παράλληλα έχει μεγάλη ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά δείχνει πόσο υψηλές είναι και οι αντικειμενικές αξίες στο νησί, με τον ΕΝΦΙΑ να “γονατίζει” αρκετά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η Κρήτη είναι η 3η περιφέρεια μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία και στην αξία των ακινήτων της και στους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Στην Κρήτη 364.000 είναι όσοι έχουν ακίνητη περιουσία συνολικού ύψους 41,46 δισ. ευρώ, με τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν να ανέρχεται στα 122 εκατομμύρια ευρώ.

«Υπάρχει ανάγκη να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, γιατί δεν μπορεί μια περιοχή, παρά την ανάπτυξη που έχει η Κρήτη, να πληρώνει τόσο υψηλό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος είναι ο φόρος εκείνος που πλήττει τα ακίνητα εκείνα τα οποία δε δίνουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους, είτε αυτά είναι αδόμητα οικόπεδα, είτε κτίσματα», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ