Ρέθυμνο: Πότε ξεκινάει η λειτουργία της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου;

Shares

«Στοίχημα» η ενίσχυση της δομής με επιπλέον προσωπικό
Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση του νέου οργανισμού του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης που θα δώσει νέες δυνατότητες φιλοξενίας
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία για τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου Ρεθύμνου , αφού μετά από σειρά ετών από την έναρξη της κατασκευής τίθεται σταδιακά σε λειτουργία. Μάλιστα έως τα τέλη του έτους και με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, υπάρχει η αισιοδοξία πως η νέα πτέρυγα θα μπορέσει να λειτουργήσει στο σύνολο των κλινών της.
Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από την Περιφέρεια Κρήτης ο βασικός εξοπλισμός στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη παραληφθεί από την διοίκηση του Παραρτήματος ΑμεΑ Ρεθύμνης. Πρόκειται για εξοπλισμό που αφορά κομοδίνα και τηλεοράσεις ενώ ταυτόχρονα αναμένεται έως τις 3 Δεκεμβρίου να αποσταλούν και τα νοσοκομειακά κρεβάτια που έχουν πάρει το «πράσινο φώς» από την διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και θα τοποθετηθούν στα δωμάτια της νέας πτέρυγας. Επιπλέον οι διαδικασίες για τον συμπληρωματικό διαγωνισμό έχουν ολοκληρωθεί συνεπώς σύντομα αναμένεται και η προμήθεια εξοπλισμού που αφορά πολυθρόνες και τροχήλατα.
Υπενθυμίζεται πως για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού η Περιφέρεια Κρήτης εξασφάλισε κονδύλια ύψους 74 χιλιάδων ευρώ.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» η υπεύθυνη του παραρτήματος ΑμεΑ Ρεθύμνου Ζωή Σιταρένιου Μπριλλάκη ήδη λειτουργούν τέσσερις κλίνες της νέας πτέρυγας όπου τοποθετήθηκε προσωρινά παλαιός εξοπλισμός ο οποίος και αναμένεται σύντομα να αντικατασταθεί. Όπως τόνισε η κα Μπριλλάκη η λειτουργία των τεσσάρων κλινών κρίθηκε αναγκαία καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλές αιτήσεις για φιλοξενία στη δομή. «Η λίστα αναμονής μας ήταν μεγάλη και υπήρχαν άνθρωποι σε μεγάλη ανάγκη που έπρεπε να φιλοξενηθούν. Μόλις ολοκληρωθεί η προμήθεια του νέου εξοπλισμού θα αντικατασταθεί ο παλιός και θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις κλίνες στο ισόγειο της νέας πτέρυγας» επεσήμανε η κα Μπριλλάκη.
Για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας στο σύνολό της όμως είναι απαραίτητη η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και η παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως επεσήμανε η υπεύθυνη του παραρτήματος ΑμεΑ Ρεθύμνου υπάρχει αισιοδοξία καθώς οι διαδικασίες για την παράταση των συμβάσεων οκτώ ατόμων επικουρικού προσωπικού έως το τέλος του 2019 έχουν μπει σε «τροχιά» ενώ η δομή έχει ήδη υποβάλλει αίτημα και για τη στελέχωση με επιπλέον επικουρικό προσωπικό.
Όπως εξήγησε η κα Μπριλλάκη : «Με την παράταση των συμβάσεων θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των κλινών του ισογείου της νέας πτέρυγας και ήδη έχουμε ζητήσει επιπλέον άτομα επικουρικό προσωπικό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το σύνολο των κλινών. Ο συγχρονισμός μεταξύ της προμήθειας του εξοπλισμού και του προσωπικού δεν ήταν εύκολη υπόθεση λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας μιας και για τον εξοπλισμό μερίμνησε η Περιφέρεια ενώ για το προσωπικό απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο , είμαστε αισιόδοξοι για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες».
Υπενθυμίζεται πως αυτή την ώρα η δομή στελεχώνεται με εννέα άτομα μόνιμο προσωπικό, επτά άτομα επικουρικό ενώ αναμένεται η παράταση των συμβάσεων για 8 άτομα που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις στην φύλαξη, τον καθαριότητα και τα μαγειρεία. Για την πλήρη και ασφαλή λειτουργία του συνόλου των κλινών της παλιάς αλλά και της νέας πτέρυγας , όπως εξήγησε η κα Μπριλλάκη, απαιτούνται επιπλέον 6 άτομα νοσηλευτικό και 8 άτομα βοηθητικό προσωπικό που θα προστεθεί στην υφιστάμενη δυναμική.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως τόνισε η κα Μπριλλάκη, πως στη δομή φιλοξενούνται αυτή την ώρα 42 ηλικιωμένοι ενώ πάνω από 25 αιτήσεις εκκρεμούν και αξιολογούνται βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση πάντως, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του παραρτήματος υπάρχουν περιορισμοί , αφού σημασία έχει και η κλινική εικόνα των ηλικιωμένων. Για να μπορέσει η δομή στο Ρέθυμνο, να φιλοξενήσει ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει να εγκριθεί ο νέος οργανισμός των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τα αρμόδια υπουργεία.
Η ίδια πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στήριξη που έχει η δομή από την τοπική κοινωνία , γεγονός που έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο έργο που επιτελείται για την στήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας. «Φορείς, σύλλογοι , πολίτες είναι όλοι πολύ κοντά μας. Η κοινωνία του Ρεθύμνου μας στηρίζει και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς δεν συμβαίνει σε άλλους νομούς. Οι διαδικασίες προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η κοινωνία βρίσκεται στο πλευρό μας και αυτό μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον» επεσήμανε η κα Μπριλλάκη.

Πηγή: goodnet.gr

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *