κορονοιος

Κορονοϊός: Ένα ψέμα οδήγησε σε 6ημερο lockdown στην Αυστραλία

Shares

Το ψέμα ενός άνδρα από την Αυστραλία για μια… πίτσα οδήγησε στην επιβολή ενός δραστικού lockdown έξι ημερών σε μια ολόκληρη πολιτεία της χώρας.

Ο άνδρας που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό είπε ψέματα στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών για τον τρόπο που κόλλησε και εξαιτίας του επιβλήθηκε lockdown στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας πολύ νωρίτερα από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μόλις δύο ημέρες ύστερα από την εντολή που έδωσε η πολιτειακή κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας στους κατοίκους της να μένουν στο σπίτι και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις για να αναχαιτιστεί το ξέσπασμα ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας Στίβεν Μάρσαλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωτεύουσα Αδελαΐδα ότι ένας άνδρας σε πιτσαρία που συνδέεται με το ξέσπασμα του κορονοϊού ανέφερε στην υπηρεσία ιχνηλάτησης ότι είχε μόνο αγοράσει πίτσα από το μαγαζί ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν εκεί κάνοντας, μάλιστα, αρκετές βάρδιες μαζί με έναν άλλο εργαζόμενο, ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Αρχικά οι Αρχές υπέθεσαν ότι ο άνδρας προσεβλήθη από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής παρουσίας του στο μαγαζί, πράγμα το οποίο τους οδήγησε στο να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό. «Ωστόσο η ιστορία τους δεν έβγαζε νόημα. Τους κυνηγήσαμε. Τώρα ξέρουμε ότι είπαν ψέματα», σημείωσε ο Μάρσαλ. «Αν αυτός ο άνθρωπος είχε πει την αλήθεια στις ομάδες ιχνηλάτησης επαφών, δεν θα είχαμε μπει σε εξαήμερη καραντίνα», τόνισε και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Το να πω ότι βγάζω καπνούς για τις ενέργειες αυτού του προσώπου είναι πολύ λίγο. Οι εγωιστικές ενέργειες αυτού του ατόμου έβαλαν όλη μας την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», συνέχισε.

Αν και το ξέσπασμα του κορονοϊού στη Νότια Αυστραλία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο Μάρσαλ, θα αρθούν γρήγορα με την ισχύ της εντολής που δόθηκε στους κατοίκους για παραμονή στο σπίτι να εκπνέει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ενώ θα επιτραπεί και το άνοιγμα των περισσότερων επιχειρήσεων.

Δεν θα τιμωρηθεί ο άνδρας

Ερωτηθείς για το τι είδους τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνδρας αυτός, ο αρχηγός της αστυνομίας, Γκραντ Στίβενς, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται «κάποια ποινή» για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης στην τρέχουσα νομοθεσία, αν και αυτή μάλλον θα αναθεωρηθεί. «Νομίζω ότι λέω το προφανές, αν πω ότι οι ενέργειες αυτού του προσώπου είχαν έναν ολέθριο αντίκτυπο στην κοινότητά μας», σημείωσε επίσης ο Στίβενς. «Δεν μας έλειπε η δοκιμασία αυτή», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι η ομάδα που ερευνούσε τις πληροφορίες που είχε δώσει αυτός ο άνδρας στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών δεν ήταν ικανοποιημένη «από το αίσθημα που είχε αποκομίσει» από την ιστορία του. Ωστόσο, ο Στίβενς σημείωσε ότι δεν θα διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το πιθανό κίνητρο του άντρα για την παραπλάνηση της υπηρεσίας ιχνηλάτησης.

Η Νότια Αυστραλία, πολιτεία με 1,8 εκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει 25 κρούσματα μέχρι στιγμής από το πρόσφατο ξέσπασμα του κορονοϊού, το οποίο συνδέεται με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Βρετανία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Η Αυστραλία στο σύνολό της έχει καταφέρει με σχετική επιτυχία να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετρώντας μόνον περίπου 95 ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή. Η πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα είναι η 21η ημέρα με μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, πράγμα το οποίο κατορθώθηκε έπειτα από ένα μαραθώνιο lockdown που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσά της και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας, Μελβούρνη.

Πηγή: ethnos

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *