Βρειτε μας στα Social Media

VIRAL

Αδιανόητο περιστατικό σε ιδιωτική κλινική: Του αφαίρεσαν λάθος νεφρό!

Δημοσιεύτηκε

στις

νοσοκομειο
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης, μετά τη μήνυση- έγκληση που υπέβαλε 65χρονος, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του δεξιού νεφρού αλλά διαπίστωσε ότι του αφαιρέθηκε ο αριστερός!

Ο καταγγέλλων, ο οποίος έχει διαγνωστεί με καρκίνο, στρέφεται κατά του χειρουργού – γιατρού της ιδιωτικής κλινικής όπου χειρουργήθηκε και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ζητώντας την ποινική τους δίωξη για πρόκληση βαριάς σωματικής και ηθικής βλάβης.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πταισματοδίκη, κλήθηκε να καταθέσει ο 65χρονος μηνυτής, προσκομίστηκαν δύο πραγματογνωμοσύνες από ισάριθμους γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και μια γνωμοδότηση από τεχνικό σύμβουλο. Στη μήνυση, μεταξύ άλλων, επισυνάφθηκαν το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, έκθεση παθολογοανατομικής εξέτασης, βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις, γνωματεύσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, καθώς κι άλλα ουσιώδη έγγραφα.

Η εν λόγω επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021, σε ιδιωτική κλινική της Κατερίνης.

«Ακόμη και την προηγούμενη της πραγματοποίησης της επίμαχης επεμβάσεως, ο πρώτος μηνυόμενος με διαβεβαίωνε ότι το διαπιστωθέν παθολογικό πρόβλημα περιοριζόταν στο πάσχον δεξί νεφρό και με την αφαίρεση αυτού δεν θα υπήρχε και δεν θα προκαλούνταν κανένα περαιτέρω πρόβλημα στην υγεία μου και θα απολάμβανα μια καλή ποιότητα ζωής», αναγράφεται στη μήνυση του παθόντος.

»Δυστυχώς, μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης διαπίστωσα ότι κατά την εν λόγω χειρουργική επέμβαση δεν είχε αφαιρεθεί το δεξί νεφρό (το οποίο είχε προγραμματιστεί να αφαιρεθεί και στο οποίο είχε διαγνωστεί νεοπλασία) αλλά το αριστερό μου νεφρό! Ταυτόχρονα παρέμεινε το πάσχον νεφρό στο οποίο είχε διαγνωστεί νεοπλασία», επισημαίνεται.

Οι εξηγήσεις και τα ερωτήματα

Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται πως ο ασθενής ζήτησε εξηγήσεις από τον γιατρό και αυτός του ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι πράγματι ο δεξιός νεφρός του είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από καρκινικό όγκο, ο ίδιος ξεκινώντας την επέμβαση διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα λειτουργικότητας και ως προς τον αριστερό νεφρό του. Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να του αφαιρέσει τον αριστερό αντί του δεξιού νεφρού.

Σε μετεγχειρητική φωτογραφία του 65χρονου φαίνεται ότι ο χειρουργός έκανε τομή πρώτα στην πλευρά που βρίσκεται ο αριστερός νεφρός. Στη μήνυση τίθενται σχετικά ερωτήματα ορισμένα από τα οποία είναι τα εξής: «Μπορεί να συμβεί και είναι επιτρεπτό, με βάση τη χειρουργική πρακτική και την ιατρική δεοντολογία, αυτό το ενδεχόμενο, σε μια επέμβαση που έχει προγραμματιστεί για την αφαίρεση ενός οργάνου στο οποίο έχει διαπιστωθεί – δυνάμει αναλυτικών απεικονιστικών ιατρικών εξετάσεων – σοβαρό πρόβλημα; Δηλαδή, στην αρχή ή στην εξέλιξη της επέμβασης, ο χειρουργός να διαπιστώνει «παρεμπιπτόντως» ορισμένο πρόβλημα σε ένα άλλο όργανο και να αποφασίσει επί τόπου να το αφαιρέσει αντί του οργάνου το οποίο αρχικά προγραμματίστηκε να αφαιρεθεί;».

Ο μηνυτής- ασθενής αναφέρει ότι οι ιθύνοντες της ιδιωτικής κλινικής, όπου πραγματοποιήθηκε η χειρουργική επέμβαση, απέφευγαν επιμελώς να του χορηγήσουν οποιοδήποτε στοιχείο (φάκελο νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις κ.α). «Στο αίτημα να μου χορηγηθεί αντίγραφο της βιοψίας η οποία θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί στο αφαιρεθέν νεφρό προς εξέταση, μου δόθηκε η απάντηση ότι δεν διενεργήθηκε καμία βιοψία και ότι το νεφρό που αφαιρέθηκε δεν υπάρχει γιατί πετάχτηκε αμέσως μετά στα σκουπίδια» σημειώνεται στη μήνυση.

Τελικά, το επίμαχο όργανο βρέθηκε, μετά τα εξώδικα που απέστειλε η δικηγόρος του 65χρονου στους εκπροσώπους της κλινικής.

Εφιαλτικό δίλημμα

«Εγώ κατέληξα να έχω χάσει το υγιές νεφρό μου για το οποίο δεν είχα δώσει καμία συγκατάθεση να αφαιρεθεί και συνεχίζω να ζω με το νεφρό το οποίο έχει διαγνωστεί με παθολογικά ευρήματα καρκίνου. Κατόπιν τούτου, βρίσκομαι προ του εφιαλτικού διλήμματος: Εάν αφαιρέσω κι αυτό θα καταστώ νεφροπαθής, χωρίς κανένα νεφρό, με ολική νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη διενέργειας αιμοκαθάρσεων, κάθε 48 ώρες, για το υπόλοιπο της ζωής μου η οποία προμηνύεται με άθλια ποιότητα. Δεν έχω καμία πιθανότητα εύρεσης άλλου οργάνου για μεταμόσχευση λόγω του υγειονομικού προφίλ μου, επειδή είμαι 65 ετών και έχω ήδη διαγνωστεί με τον ως άνω καρκίνο. Εάν, αντιθέτως, αποφασίσω να μην αφαιρέσω το προβληματικό εναπομείναν νεφρό μου, τότε βρίσκομαι υπό την αναμονή μετάστασης του καρκίνου σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος μου ή άλλο όργανο» αναφέρει ο παθών.

Πηγή: larissanet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ