Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου – Το «λάθος» με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

Δημοσιεύτηκε

στις

σκορδαλιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρκετός λόγος γίνεται για το τι περιλαμβάνει το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου με τα πράγματα να είναι λίγο συγκεχυμένα.

Είναι γνωστό πως στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, περιλαμβάνει ψάρι και σύμφωνα με την παράδοση αυτό είναι ο παστός μπακαλιάρος που συνοδεύεται από σκορδαλιά. Όμως, όσον αφορά την 28η Οκτωβρίου, τα πράγματα αρκετά μπερδεμένα.

Τι τρώμε την 28η Οκτωβρίου

μπακαλιαροσ σκορδαλια, 28η οκτωβριου, τι τρωμε την 28η οκτωβριου

Οι γαστρονομικοί περιορισμοί για το τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου είναι λίγοι και σχετίζονται κυρίως με τις επιταγές της ορθόδοξης εκκλησίας, για όσους τις ακολουθούν.
Με απλά λόγια, εάν η 28η Οκτωβρίου πέσει σε περίοδο ή ημέρα όπου κανονικά ακολουθούμε νηστεία (π.χ.: Παρασκευή, Τετάρτη), παραδοσιακά δεν θα καταναλώσουμε κρέας εκείνη την ημέρα. Κατά τις ημέρες αυτές κανονικά απαγορεύεται το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά αλλά και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ωστόσο, φέτος δεν υφίσταται κάποιος περιορισμός αφού η εθνική εορτή πέφτει Σάββατο.

Και καθώς η 28η Οκτωβρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φάμε μπακαλιάρο, αλλά μπορούμε να προτιμήσουμε κρέας, ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα επιθυμούμε αφού δεν υφίσταται κάποια νηστεία.

Πάντως, αν τελικά επιλέξετε να γεμίσετε με μπακαλιάρο σκορδαλιά το τραπέζι σας τότε δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

Για το κουρκούτι:

  • 300 ml μπύρα
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. corn flour
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά:

  • 500 γρ. ψωμί μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο
  • 100 γρ. καρύδια
  • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακαλιάρο:

Σε πλατύ τηγάνι βάζουμε άφθονο λάδι, τουλάχιστον δύο δάχτυλα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το corn flour, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε την μπύρα και ανακατεύουμε με σύρμα. Εναλλακτικά μπορούμε αντί για μπύρα να χρησιμοποιήσουμε ανθρακούχο νερό ή σόδα.

Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι ένας ρευστός χυλός. Βάζουμε τον χυλό στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και τον βουτάμε στον χυλό. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε με προσοχή στο καυτό λάδι.

Προσοχή! Τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους στο τηγάνι.

Για τη σκορδαλιά:

Αφαιρούμε από το σκόρδο το φύτρο. Χτυπάμε σε γουδί με λίγο χοντρό αλάτι μέχρι να γίνει αλοιφή. Μεταφέρουμε στο μούλτι μαζί με το ξύδι, το ψωμί και τα καρύδια και χτυπάμε.

Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε μέχρι η σκορδαλιά να αποκτήσει τη σύσταση που μας ικανοποιεί.

Δείτε το βίντεο:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ