Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Πότε να σας ανησυχήσουν οι παλμοί της καρδιάς σας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όταν έχουμε κάποια ίωση, συνήθως περιμένουμε λίγο για να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Όταν το θέμα, όμως, είναι συμπτώματα από την καρδιά, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πώς μπορείτε, όμως, να ξέρετε αν οι καρδιακοί παλμοί σας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά;

«Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ο ηλεκτροφυσιολόγος Dr. Shady Nakhla, από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Στα παιδιά οι αντίστοιχες φυσιολογικές τιμές που αναφέρονται είναι λίγο υψηλότερες. Εν τούτοις, οι τιμές αυτές μπορεί να είναι παραπλανητικές, προσθέτει. Και αυτό διότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για τον καθένα μας, όπως:

 • Η ηλικία
 • Το σωματικό βάρος
 • Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
 • Τυχόν υποκείμενα νοσήματα που επηρεάζουν τον σφυγμό μας (π.χ. διαβήτης, άγχος, υπνική άπνοια κ.λπ.)

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν τη διακύμανση που θα έχουν οι καρδιακοί παλμοί κάθε ανθρώπου», τονίζει ο Dr. Nakhla.

Επομένως, αν βρίσκεστε εκτός του ορίου των 60-100 παλμών το λεπτό, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι διατρέχετε κίνδυνο. Ένας αθλητικός 20χρονος, 30χρονος ή ακόμα και 40χρονος άνθρωπος, λ.χ., μπορεί όταν ηρεμεί να έχει 50 παλμούς το λεπτό. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, εφ’ όσον είναι πάντοτε το ίδιο και δεν συνοδεύεται από πρωτόγνωρα συμπτώματα. Απλώς αποτελεί ένδειξη ότι η καρδιά του (που είναι μυς) είναι καλογυμνασμένη και αποδοτική.

Πώς να ελέγξετε σωστά το σφυγμό σας

Μπορείτε να ελέγξετε τον σφυγμό σας είτε μετρώντας τους εσείς οι ίδιοι, είτε μηχανικά. Για να τους μετρήσετε εσείς, τοποθετήστε το μεγάλο δάκτυλό σας (ή τον δείκτη και τον παράμεσο) στο εσωτερικό του καρπού σας (στη μέση και λίγο προς το άκρο του όπου βρίσκεται το μεγάλο δάκτυλο). Όταν ψηλαφήσετε τον παλμό σας, μετρήστε για ένα (1) λεπτό.

Εναλλακτικά, μπορεί να τους μετρήσει για εσάς ένα πιεσόμετρο, ένα οξύμετρο (μετρά το οξυγόνο στο δάκτυλο) ή το smartwatch σας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η μέτρηση πρέπει να γίνει αφού πρώτα καθίσετε σε μία καρέκλα και ηρεμήσετε για 5-10 λεπτά.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Με τον γιατρό σας πρέπει να επικοινωνήσετε εάν οι καρδιακοί παλμοί σας είναι:

 • Κάτω από 35-40 το λεπτό ή
 • Πάνω από 100 το λεπτό

Η επικοινωνία με τον γιατρό είναι ακόμα πιο απαραίτητη, εάν οι πολύ χαμηλοί ή πολύ υψηλοί παλμοί σας συνοδεύονται από ορισμένα συμπτώματα, όπως:

 • Αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς)
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Πόνος στο στήθος
 • Ζάλη ή τάση λιποθυμίας
 • Ίλιγγος

Στον γιατρό πρέπει να πάτε και αν ανιχνεύσετε κάτι ακανόνιστο στους παλμούς σας, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για εσάς, συνεχίζει ο Dr. Nakhla. Θα μπορούσε, λ.χ., να αποτελεί ένδειξη κάποιας αρρυθμίας όπως ενδεικτικά:

 • Η κολπική μαρμαρυγή
 • Η κολπική ταχυκαρδία
 • Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία
 • Οι έκτακτες κοιλιακές συστολές

Γιατί να μην καθυστερήσετε

Ο Dr. Nakhla τονίζει πως αν, όταν χαλαρώσετε, οι καρδιακοί παλμοί σας είναι κάτω από 35 ή πάνω από 100 το λεπτό, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό δίχως καθυστέρηση.

«Εάν οι καρδιακοί παλμοί σας είναι πολύ χαμηλότεροι ή υψηλότεροι απ’ ό,τι συνήθως, πρέπει να εξακριβωθεί που οφείλονται», εξηγεί. «Εάν δεν έχετε κάποιο γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα, η ανησυχία είναι μήπως υπάρχει κάτι αδιάγνωστο και σοβαρό. Έως ότου μάθετε τι συμβαίνει, δεν συνιστάται να κάνετε τίποτα μόνοι σας».

Ει μη τι άλλο, «θα μπορούσε να υπάρχει μέχρι και σοβαρή διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Στα «τυφλά» δεν μπορεί κανένας να σας πει με βεβαιότητα τι να κάνετε», καταλήγει.

Πηγή: iatropedia

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ