Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ονοματοδοσία της πλατείας στην περιοχή «Κόρακα Καμάρα» σε «Εθελοντισμού»

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Βαθιές οι ρίζες του εθελοντισμού στον τόπο μας. Χρόνια προσφοράς στους κοινωνικούς αγώνες, στις αρχές και τα ιδεώδη της πατρίδας μας και του ανθρωπισμού. Ετυμολογικά, προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «εθέλω», που σημαίνει «θέλω πολύ».
Ο εθελοντισμός ή το εθελοντικό κίνημα, είναι η ανιδιοτελής προσφορά χρόνου, γνώσεων, δεξιοτήτων, ενέργειας, εμπειριών, χωρίς ανταλλάγματα.
Περιλαμβάνει σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις (προγράμματα, οργανωμένοι συλλόγοι), και αποκαλείται συνήθως «επίσημος εθελοντισμός», από τη μία και από την άλλη, οι προσωπικές- μεμονωμένες δράσεις, και αποκαλείται «ανεπίσημος εθελοντισμός».
Σκοπός του εθελοντισμού, είναι η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης και η καλλιέργεια της συνεργασίας και της ομαδικότητας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Στις μέρες μας, πολλές μορφές εθελοντισμού προσφέρουν υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο, φροντιστήριο), ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας.
Άλλες «διαχρονικές» δράσεις που χαρακτηρίζουν και διέπουν το εθελοντικό κίνημα, είναι η δενδροφύτευση, η αιμοδοσία, η πολιτική προστασία, ο καθαρισμός ακτών και θαλασσών, η βελτίωση δημόσιων κοινόχρηστων χώρων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κτλ.
Στο Ρέθυμνο- ειδικά τα τελευταία χρόνια-, δραστηριοποιούνται αρκετοί εθελοντικοί σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα, που προσφέρουν ανιδιοτελώς υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση του κόσμου στην πλειονότητα των δράσεων, που έχουν ως επίκεντρο των άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι συγκινητική και άκρως ενθαρρυντική.
Αποτελεί δείγμα υγιούς συμπεριφοράς της τοπικής κοινωνίας και αντίδοτο στην περιρρέουσα βεβαρημένη οικονομικά ατμόσφαιρα.
Η δημιουργία σχέσεων συνεργασίας μεταξύ συλλόγων, τοπικών αρχών και φορέων, μεμονωμένων εθελοντών, αναπτύσσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης στους κατοίκους του Ρεθύμνου.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, προτείνουμε στην επιτροπή ονοματοδοσίας του Δήμου Ρεθύμνου (θα κατατεθεί σχετικό αίτημα), την ονομασία της πλατείας (κηπάριο) στην περιοχή του Κόρακα τη Καμάρα (κόμβος), σε πλατεία «Εθελοντισμού».
Η παραπάνω πρόταση δεν πρέπει να ληφθεί ως μέρος ανταμοιβής και αναγνώρισης της προσφοράς των εθελοντών (ατομικά ή συλλογικά, επώνυμα ή ανώνυμα)- τύποις αντιδώρου- αλλά ενέργεια με την οποία θα επικροτεί και θα επιβραβεύει την αξία του εθελοντισμού εν γένει, και επιπλέον θα δίνει κίνητρα σε νέους ανθρώπους του τόπου μας να συμμετέχουν ενεργά στο εθελοντικό κίνημα, και να γνωρίσουν τη χαρά και την ευθύνη της προσφοράς στον συνάνθρωπο.
Εκ του Δ/Σ του ΣΥΝΠΟΛΙΣ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ