Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

Ρέθυμνο

Μανώλης Κακλής: Χιλιάδες κόσμου κράτησε ζωντανή τη μνήμη του σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση! | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Κακλής
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έναν μεγάλο κρητικό καλλιτέχνη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, τίμησε ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στον Δημοτικό Κήπο.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Αντώνη Τσουρδαλάκη, τέως προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης:

«Τι να πει και που ν’ αρχίσει κανείς γι’ αυτό που ζήσαμε προχθές το βράδυ στον Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου. Το καλύτερο μουσικό μνημόσυνο που θα μπορούσε ποτέ να γίνει για τον ΜΕΓΑ Μανώλη Κακλή μπροστά σε χιλιάδες κόσμο ανάμεσα σε δεκάδες καλλιτέχνες που ήρθαν σχεδόν όλοι να τον τιμήσουν με την παρουσία τους.

Απολαύσαμε τη μουσική εγκυκλοπαίδεια που μας άφησε ο Μανώλης Κακλής, την οποία ερμήνευσαν οι άξιοι συνεχιστές Ζαχαρίας Μελεσανάκης, Μανώλης Αλεξάκης, Κώστας Κακουδάκης, Μιχάλης Αλεφαντινός, Γιάννης Κακλής, Κώστας Βερδινάκης, Σήφης Τσουρδαλάκης, Γιώργος Βογιατζής, Ηλίας Σαββάκης, Μιχάλης Πετσάκης, Γιώργος Ρεράκης, Μιχάλης Μαυράκης, Νίκος Γκαλονάκης.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που δάκρυσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τραγουδώντας τα υπέροχα αυτά κομμάτια, τα οποία ήταν τόσα πολλά που δεν αρκούσε ο χρόνος να παρουσιαστούν όλα μέσα σε ένα βράδυ.

Αν και είχα τη χαρά και την τιμή να είμαι σε πολλές τιμητικές βραδιές των μεγάλων καλλιτεχνών σίγουρα η προχθεσινή ξεχώρισε γιατί ήταν γεμάτη συναίσθημα και κατάθεση ψυχής.

Θερμά συγχαρητήρια στον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής και ειδικά τον ακούραστο και δραστήριο πρόεδρο τους Γαλάτιο Μοσχονά που μίλησε από καρδιάς και συγκίνησε τον κόσμο, τη φοβερή αφηγήτρια Βιργινία Παπυράκη, τον πανταχού παρών Γιώργο Βιτώρο, που παρουσίασε το πρόγραμμα και τον αγαπητό γιατρό Μανώλη Παπυράκη που παρουσίασε τον βίο του Μανώλη Κακλή.

Την οικογένεια εκπροσώπησαν οι κόρες του Αγάπη και Αργυρώ Κακλή, οι οποίες έλαβαν την τιμητική πλακέτα από τον Σύλλογο, ενώ στην συνέχεια ευχαρίστησαν τον κόσμο που παρευρέθηκε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα τους.

Κλείνοντας λοιπόν δευτερώνω την πρόταση του Βιτώρου ότι αυτή η εκδήλωση θα πρέπει να πάει στο Ηρώδειο Αττικής.»

 

Λίγα λόγια για τον τεράστιο Μανώλη Κακλή:

Πριν εμφανιστεί στο πρώτο του γλέντι το 1963 στον Πλάτανο Ρεθύμνου σε ηλικία 18 χρονών μαζί με τον συγχωριανό του αείμνηστο λυράρη Παντελή Δαμανάκη, είχε επηρεαστεί ουσιαστικά από τον οικογενειακό γείτονα και γνωστό μουσικό Νίκο Μανιά. Στα επόμενα χρόνια έπαιξε ακόμη με τον Μανώλη Κοτζάμπαση από το Χρωμοναστήρι, με τον Μάρκο Δασκαλομαρκάκη από την Ασή Γωνιά και με αρκετούς άλλους Κρητικούς μουσικούς που προσέφεραν τα μέγιστα ώστε να ζήσουν μια χρυσή εποχή τα τοπικά παραδοσιακά γλέντια την δεκαετία του 1960.

Οι πρώτες συμμετοχές σε ορχήστρες και η μοναδική αίσθηση διασκέδασης του κόσμου σε χωριά και πόλεις του νησιού, ήταν σε συνδυασμό με την αγάπη του για την Κρητική παράδοσητα στοιχεία που άνοιξαν την όρεξη στον νέο Μανώλη Κακλή να εξασκηθεί ακόμη πιο εντατικά με το λαούτο. Αμέσως μετά την απόλυσή του από τον στρατό το 1969 ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική και να γίνεται όλο και πιο γνωστός στο κοινό της Κρήτης για τις ικανότητες του στο λαούτο.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 συνέχισε να παίζει μαζί με τον Δασκαλομαρκάκη και στην συνέχεια έχτισε μια συνεργασία αρκετών ετών με τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Μανώλης Κακλής όπως ήταν πλέον γνωστός, ήταν διαρκώς δραστήριος και δημιουργικός…

Η πλούσια δισκογραφία που παρουσίασε τις δεκαετίες του 1970-1980 και  ακόμη περισσότερο οι δισκογραφικές συνεργασίες με τον Ροδάμανθο, τον Κλάδο και τον Μελεσσανάκη, τον έφτασαν από αναγνωρίσιμο ταλέντο του Ρεθύμνου, στην κορυφή της Κρητικής μουσικής με αμέτρητες παρουσίες σε παραδοσιακά κρητικά δρώμενα και σε κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητών στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο.

Ο «Κακλής» αγαπήθηκε από όλους όσους συνεργάστηκε για το μεράκι του, το ήθος και τον επαγγελματισμό του. Συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Νίκο Μανιά, τον Λεωνίδα Κλάδο, τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, τον Ζαχαρία Μελεσσανάκη, τον Θανάση Σκορδαλό, τον Μανώλη Καρπουζάκη, τον σύντεκνό του Νίκο Αλεφαντινό και άλλους, ήταν όλες σχέσεις που ανέπτυξαν την Κρητική μουσική και της έδωσαν μια νέα πνοή σε μία εποχή που υπερίσχυαν οι νεωτερισμοί σε κάθε καλλιτεχνικό χώρο.

Όσο για το κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και τους Έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο, η σχέση ήταν αμοιβαία. Ο κόσμος μαγεύτηκε μονομιάς από το λαούτο του και ο Μανώλης Κακλής αγάπησε όσο τίποτε άλλο το χάρισμα που είχε να προσφέρει διασκέδαση, αλλά και να εκφράζει όσους αγαπούσαν την Κρητική μουσική. Για χρόνια ο Ρεθυμνιώτης λαουτιέρης μεγαλούργησε μέσα από την μουσική και το τραγούδι του, αυξάνοντας διαρκώς τους θαυμαστές του όσο φυσικά και τις επιτυχίες του στο μουσικό προσκήνιο.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής σε μια Ελλάδα που άλλαζε ραγδαία και τα άσχημα παιχνίδια της μοίρας που αντιμετώπισε η οικογένεια του Μανώλη Κακλιδάκη όσο βρισκόταν στην κορυφή της Κρητικής μουσικής, ο αγαπημένος λαουτιέρης της Κρήτης δεν λύγισε ποτέ και στάθηκε στο ύψος της τεράστιας προσωπικότητάς του.

Συνέχισε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του (έφυγε από την ζωή στις 18 Οκτωβρίου 2017) να είναι πιστός στις αρχές που τον ανέδειξαν από ταλαντούχο έφηβο μουσικό στην Επισκοπή Ρεθύμνου, σε έναν θρύλο της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Πάθος για το λαούτο, επαγγελματική αφοσίωση και σεβασμός σε συνεργάτες και μουσικό κοινό.

Σήμερα, μουσικοί και άνθρωποι όπως ο Μανώλης Κακλής έχουν αφήσει ένα τεράστιο κενό με την απουσία τους, αλλά και ένα επίσης τεράστιο κληροδότημα παραδοσιακής μουσικής παιδείας και ήθους…

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πολιτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ