Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσοκομεία που δεν εφημερεύουν: Πρέπει να δέχονται ή όχι ασθενείς και τι γιατρό φωνάζεις σε “κλειστό” νοσοκομείο;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο περιστατικά σε πολύ μικρό διάστημα μεταξύ τους, με τραγική κατάληξη, που γέννησαν πολλά ερωτηματικά και προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας. Σε δύο νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου το ένα τελείωνε εφημερία του και το δεύτερο δεν εφημέρευε.

Το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Η 30χρονη ετοιμόγεννης έγκυος κατήγγειλε πως πήγε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όμως όπως σημειώνει έληγε η εφημερία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε, δεν την υπέβαλαν σε επείγουσα καισαρική τομή, με αποτέλεσμα να υποστεί επιπλοκές και να χαθεί η ζωή του νεογέννητου παιδιού της. Η γυναίκα και ο σύζυγός της υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ποινική δίωξη των γιατρών που επιλήφθηκαν του περιστατικού και στα δύο νοσοκομεία.

Η 30χρονη καταγγέλλει πώς η αργοπορημένη αντίδραση των ιατρών και νοσηλευτών του Ιπποκράτειου και του Παπαγεωργίου, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο βρέφος της, με αποτέλεσμα αυτό να γεννηθεί καθυστερημένα, με επιπλοκές, και να καταλήξει μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διασωλήνωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Η γυναίκα, επικαλούμενη τις εξετάσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζει ότι κυοφορούσε ένα υγιέστατο αγοράκι, με δυνατό καρδιακό παλμό και βάρος 3.970, το οποίο ωστόσο, μετά τη γέννησή του δεν είχε εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε πέντε μέρες πριν κλείσει τους τέσσερις μήνες ζωής.

Η απάντηση των δύο νοσοκομείων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ιπποκράτειο και υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Αντωνάκης, γίνεται λόγος για ανακριβή στοιχεία στα σχετικά δημοσιεύματα και σε σχέση με την αντιμετώπιση του περιστατικού αναφέρεται: “από τον διενεργηθέντα στο αρχείο του νοσοκομείου έλεγχο προκύπτει ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7.25 π.μ., προσήλθε έγκυος σε τελειόμηνη κύηση με αναφερόμενο κοιλιακό άλγος και διαγνωσμένη από ημερών με COVID-19.

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, εξετάστηκε από τη μαία και την ιατρό της εφημερίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τις θετικές σε COVID-19 εγκύους. Διενεργήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν βρέθηκαν στοιχεία που να επιβάλουν την άμεση εισαγωγή της. Η έγκυος αποχώρησε από το τμήμα επειγόντων στις 8.10 π.μ., χωρίς αιμόρροια ή άλλη συμπτωματολογία και με οδηγίες. Τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου της χορηγήθηκαν την 9-6-22 κατόπιν αιτήσεως της”.

Από την πλευρά του, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σημειώνει πως αφότου εξετάστηκε η ασθενής, η οποία είχε covid, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επείγουσα καισαρική, όμως το έμβρυο γεννήθηκε χωρίς σφυγμό και διασωληνώθηκε άμεσα. Τονίζεται δε, πως όταν η μητέρα πήρε εξιτήριο, της δόθηκε πλήρες αντίγραφο του ιατρικού της φακέλου. “Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρέχει στη συντριπτική του πλειοψηφία τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ με πλήρη σεβασμό στους ασθενείς και αυταπάρνηση. Οποιαδήποτε καταγγελία για τυχόν ιατρική αμέλεια στο ΕΣΥ διερευνάται με τη δέουσα σοβαρότητα από τα αρμόδια όργανα και υπάρχει σαφής εντολή μου προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων για άμεση διερεύνηση, ειδικά στις περιπτώσεις που η καταγγελία συνδέεται με απώλεια ανθρώπινης ζωής” ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Ο 49χρονος στην Πάτρα

Ήταν πριν λίγες ημέρες, όταν ο 49ρονος ζαχαροπλάστης Θεόδωρος Νεμουτιάνος, αισθάνθηκε έναν δυνατό πόνο στην πλάτη. Έσπευσε στο κοντινότερο νοσοκομείο, στον “Άγιο Ανδρέα” της Πάτρας όπου απευθύνθηκε σε όποιον γιατρό βρήκε μπροστά του.

Του περιέγραψε τον ισχυρό πόνο που ένιωθε στην πλάτη, για ν’ ακούσει την φράση: “Ψύξη θα ‘ναι, εμείς δεν εφημερεύουμε, πηγαίνετε στο Ρίο”, όπως ο ίδιος είπε σε οικείους του. Λίγα λεπτά μετά, έφθασε στο νοσοκομείο ο μικρότερος αδελφός του, τον οποίον είχε ειδοποιήσει για να σπεύσει για βοήθεια. Παρά τις εκκλήσεις και των δύο, οι γιατροί ήσαν ανένδοτοι. Τον έστειλαν στο Πανεπιστημιακό στο Ρίο.

Τα δύο αδέλφια μπήκαν στο αυτοκίνητο του μικρότερου και ξεκίνησαν για εκεί. Στον δρόμο ο αδελφός του, του μίλησε για όλα. Του εξήγησε πώς έφθασε στον “Άγιο Ανδρέα”, τι είπε στους γιατρούς κι όλα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Ξαφνικά, και ενώ ο αδελφός οδηγούσε, ένιωσε έναν ακόμα πιο ισχυρό πόνο και κατέρρευσε στο κάθισμα. Έφτασαν στο νοσοκομείο Ρίου και απλά… διαπίστωσαν τον θάνατό του, από καρδιακή ανακοπή.

Ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Μια ανάρτηση για τα νοσοκομεία που γεννά προβληματισμό “Τι γιατρό φωνάζεις 12 η ώρα το βράδυ σε “κλειστό” νοσοκομείο για να εξετάσει έναν περιπατητικό άρρωστο με πόνο στην πλάτη, που ο ιατρός του είπε ότι έχει “ψύξη” (μη υπαρκτό νόσημα); Καρδιολόγο, πνευμονολόγο, παθολόγο ή ορθοπεδικό; Πως κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις σε ένα εργαστήριο που δεν εφημερεύει; Πώς κάνεις αξονική, στεφανιογραφία ή ότι άλλο χρειάζεται; Όλοι εκ των υστέρων λένε εκ του ασφαλούς ότι είχε έμφραγμα (πώς το ξέρουν;), αλλά θα μπορούσε να έχει διαχωριστικό ανεύρυσμα, πνευμονική εμβολή η απλά μυοσκελετικό άλγος (όπως προφανώς θεώρησε ο κωλόφαρδος ιδιώτης ιατρός που χάρη στην αστοχία του συστήματος την γλύτωσε για το σοβαρό ιατρικό λάθος). Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις πριν εξετάσεις ενδελεχώς τον άρρωστο και πριν ολοκληρωθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός-απεικονιστικος έλεγχος. Πόσο χειρότερη πρόγνωση θα μπορούσε να είχε ο ασθενής αν μετά την καθυστερημένη διάγνωση έπρεπε και να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο για αγγειοπλαστική, θρομβόλυση ή χειρουργείο;”.

Το κείμενο-ανάρτηση στο Facebook ανήκει σε πνευμονολόγο και αναπαράχθηκε από συναδέλφους του γιατρούς, δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης στα νοσοκομεία. “Νομίζετε ότι ένα νοσοκομείο κλειστό έχει όλες τις δυνατότητες stand by όλες τις ημέρες και ώρες; Το λάθος της νοσηλεύτριας ήταν ότι πήρε την ευθύνη να διώξει το περιστατικό ενώ δεν μπορούσε να αξιολογήσει την βαρύτητα. Έπρεπε να τον βάλει μέσα και να καλέσει ασθενοφόρο μαζί με τον δύσμοιρο ειδικευόμενο παθολόγο που έτυχε να εφημερεύει στην παθολογική κλινική και στα χέρια του οποίου πιθανότατα θα πέθαινε μέσα στα έρημα επείγοντα.

Αν μπορεί να γίνεται διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των περιστατικών σε “κλειστό” νοσοκομείο, ας πηγαίνουν όλοι όπου τους βολεύει, ότι ώρα τους βολεύει. Έτσι κι αλλιώς μετά την υπεραντίδραση του άσχετου με την ιατρική υπουργού, για να ικανοποιηθεί η αδηφάγος κοινή γνώμη, δεν θα αφήνουν κανέναν να φύγει από τα κλειστά επείγοντα ότι ώρα και ημέρα να είναι. Ο άτυχος ασθενής έκανε μια λάθος επιλογή που εν μέρει μπορεί να ήταν η μοιραία. Ακόμα όμως και να έμπαινε στο κλειστό νοσοκομείο πιθανώς θα κατέληγε εκεί.

Η νοσηλεύτρια βάρδιας προφανώς έχει ευθύνη για την μη αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού που οδήγησε στον θάνατο του ασθενούς καθ’ οδόν και θα τιμωρηθεί. Όλοι οι υπόλοιποι κάνουμε το σταυρό μας που δεν έτυχε η συγκεκριμένη ‘στραβή στη βάρδια μας’, γιατί είμαστε μόνοι και απροστάτευτοι” συνεχίζει το κείμενο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ