Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Σε απόγνωση δανειολήπτες που πέφτουν στα νύχια των funds

Δημοσιεύτηκε

στις

πλειστηριασμοι
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δραματική είναι η μεγέθυνση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων το περασμένο έτος σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021.

Τα νούμερα είναι αμείλικτα με τις καταγεγραμμένες πράξεις που αφορούν πλειστηριασμούς να είναι 5.760, έναντι 2.393, με αύξηση 140,7%. Αντίστοιχα, οι καταγεγραμμένες πράξεις που αφορούν καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων έκαναν άλμα 141% στις 14.939, έναντι 6.199. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολόκληρη πόλη στο «σφυρί» με κατοικίες, μεζονέτες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και πάρκινγκ να αλλάζουν χέρια.

Στην έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ ως προς τις εργασίες συμβολαιογράφων (2022) οι συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν είναι δραματικά χαμηλότερες και  ανέρχονται σε 804.322 έναντι 727.610 το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,5%.

Μόνοι και αβοήθητοι οι δανειολήπτες

Με τη θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό των δανειοληπτών (και όχι τον στρατηγικά κακοπληρωτών) βροχή είναι οι καταγγελίες όσων δεν ξέρουν τι οφείλουν, δεν έχουν ενημέρωση, δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους καθώς συνήθως η αντιπρόταση που τους γίνεται οδηγεί σε αδιέξοδο και οι servicers τους ασκούν ψυχολογικό πόλεμο τηλεφωνικά.

Μόνοι, αβοήθητοι και με τα funds να κλείνουν οποιαδήποτε δίοδο επικοινωνίας έχουν να ανέβουν έναν «Γολγοθά».

Ο κ. Γιώργος, δανειολήπτης ανέφερε στο MEGA: «To πλήρωνα κανονικά το δάνειο αλλά έκανα μία σοβαρή εγχείρηση καρδιάς, και μετά το πήρε η Ίντρουμ ενώ πλήρωνα κανονικά τις δόσεις που μου είπε. Άρχισα να τους καλώ, πέστε μου το υπόλοιπο μου ποιο είναι, δεν μου λέγαν το υπόλοιπο, δεν μου λέγαν ποιος είμαι δεν μου έδιναν ονόματα με ποιον να μιλήσω».
Η αγωνία του δανειολήπτη: Εγώ παίρνω μία πολύ μικρή σύνταξη και τώρα έχω φρακάρει

Η περιπέτεια ξεκίνησε για τον κύριο Γιώργο μόλις ο servicer αγόρασε το δάνειο του, και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον ίδιο να προσθέτει: «H Ίντρουμ κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο και μου λέει χρωστάτε αυτά τα χρήματα και σας κάνουμε μια δόση το διπλάσιο από ότι παίρνω σύνταξη, εγώ παίρνω μία πολύ μικρή σύνταξη και τώρα έχω φρακάρει και δεν ξέρω τι να κάνω, στο τέλος ελπίζω να μη χάσω το σπίτι μου γιατί δεν έχω άλλο σπίτι».

Αξεπέραστα τα προβλήματα

Ο Γιώργος Νικολακόπουλος, νομικός σύμβουλος δανειοληπτών, εξήγησε: «Ζητάνε υπέρογκες προκαταβολές για τις ρυθμίσεις, δηλαδή προκαταβολές που δεν συνάδουν ούτε με τον κώδικα δεοντολογίας, ούτε με τα επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης και τις δυνατότητες του δανειολήπτη».

Η έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας από τους servicers προς τους οφειλέτες είναι ένα από τα ζητήματα που ταλανίζουν χιλιάδες δανειολήπτες.

Η Νανά Παπαγεωργάκη, δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια σημείωσε: «Δεν μπορούν οι δανειολήπτες να εντοπίσουν ποιος έχει το δάνειο τους, εάν λοιπόν δεν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, οι άνθρωποι μπορεί να ταλαιπωρούνται επί σειρά μηνών».

Αλλαγές με σχέδιο νόμου

Με την κατάσταση να έχει φτάσε στο απροχώρητο η κυβέρνηση επιχειρεί με καθυστέρηση να βάλει τάξη στο χάος καταθέτοντας το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή.

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ασυδοσίας

Επιβάλλει την υποχρέωση στους servicers να παρέχουν προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής. Όσοι δεν συμμορφώνονται απειλούνται με καμπάνες έως 500.000€ ακόμη και με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Οι τρεις διατάξεις που προβλέπονται:

Οι servicers θα υποχρεούνται να δημιουργήσουν ψηφιακές πλατφόρμες προκειμένου να γίνεται πλήρη ενημέρωση των οφειλετών όσον αφορά τις δόσεις, τις προμήθειες και τα επιτόκια

Προωθείται η επικοινωνία οφειλετών και servicers χωρίς παρενοχλήσεις

Θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την πλευρά των πιστωτών σε περίπτωση μεταβίβασης των δανείων

Πηγή: in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ