Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το υπολογίσετε και μέχρι πότε μπαίνει

Δημοσιεύτηκε

στις

δωρο χριστουγέννων
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το Δώρο Χριστουγέννων, το «πότε μπαίνει» και το «πώς υπολογίζεται», ενδιαφέρονται να μάθουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τα χρήματα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες ανάγκες και να αγοραστούν δώρα για συγγενείς και φίλους. Μετά την πληρωμή από τη ΔΥΠΑ του Δώρου Χριστουγέννων ΟΑΕΔ, σειρά παίρνει ο ιδιωτικός τομέας.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η πληρωμή σε είδος του δώρου στους δικαιούχους, παρά μόνο σε μετρητά, όπως επίσης είναι παράνομη οποιαδήποτε αξίωση του εργοδότη για επιστροφή των χρημάτων από τον εργαζόμενο μετά την καταβολή.

Σημειώνεται ότι το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περιλαμβάνονται επίσης και στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (άρθρα 135-142, 213 ΠΔ 80/2022).

Μέχρι πότε μπορεί να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2023 στον ιδιωτικό τομέα

Το Δώρο Χριστουγέννων μπορεί να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που φροντίζουν τα χρήματα να καταβάλλονται νωρίτερα στους εργαζόμενους της επιχείρησης, κυρίως την περίοδο μεταξύ 11 και 18 Δεκεμβρίου.

Υπολογισμός για το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι η χρονική περίοδος που ενδιαφέρει είναι από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το Δώρο Χριστουγέννων συνδέεται με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών (ημερομίσθιο, ωρομίσθιο).

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, εντάσσεται επίσης και το επίδομα αδείας. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ, για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζεται το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666.

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων υπάρχει διαθέσιμη online εφαρμογή υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί με λίγα κλικ να μάθει πόσα χρήματα θα πάρει.

Ποιοι το παίρνουν ολόκληρο και πότε καταβάλλεται ένα μέρος του

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που προαναφέρθηκε, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ίσο:

  • Με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και
  • με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι από τους μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5/2023 έως και 31/12/2023), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους. Σε αυτήν την περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

  • 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
  • Οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δώρο Χριστουγέννων 2023 σε ωρομίσθιους και εργαζόμενους με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2023 μέχρι 31-12-2023. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2023 έως 31/12/2023.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί εντός της προθεσμίας

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων 2023 δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Από εκεί και μετά:

  1. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
  2. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
  3. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
  4. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
  5. Οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Πηγή: powergame

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ