Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Στο στόχαστρο τα «κλειστά» διαμερίσματα – Πώς επηρεάζουν τις τιμές των ενοικίων

Δημοσιεύτηκε

στις

χανια ακινητα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις 700.000 περίπου, φτάνουν συνολικά τα «κλειστά» ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για διαμερίσματα από τους ενοικιαστές είναι υψηλή όπως, αντίστοιχα, σε συνεχή ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τιμές των ενοικίων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη, με μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα.

Περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους, ιδιοκτήτες επιλέγουν να αφήνουν κενά τα ακίνητα τους o κ. Γιάννης Ρεβύθης, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής σημειώνει στο CNN Greece πως, προκειμένου ένας ιδιοκτήτης να νοικιάσει το ακίνητό του θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος των εργασιών για την ανακαίνισή του καθώς και να αντιμετωπίσει την υψηλή φορολογία. Παράλληλα, θα πρέπει στη συνέχεια να εξασφαλίσει ότι ο ενοικιαστής που θα μπει στο ακίνητο, θα του καταβάλλει σταθερά το ενοίκιo.

«Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες» υπογραμμίζει ο κ. Ρεβύθης εξηγώντας πως αυτά θα πρέπει αφενός να είναι φορολογικά ώστε να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση και αφετέρου να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες εκείνους που θέλουν να ανακαινίσουν το ακίνητό τους.

Υπενθυμίζεται πως στην είσοδο περίπου 12.500 κλειστών ακινήτων στην στεγαστική αγορά στοχεύει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» το οποίο επιχειρεί να βοηθήσει ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνισή τους, με την προϋπόθεση πως θα τα νοικιάσουν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Περιγράφοντας την συνολική εικόνα στην αγορά ακινήτων και τις τιμές πώλησης, ο κ. Ρεβύθης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με τα υψηλά επιτόκια και τις υψηλές τιμές των υλικών οικοδομής, δεν θα έχουμε «παίκτες» για αγορά ακινήτων, θα έχουμε «παίκτες» για ενοικίαση». Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ενοικίων, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έχουν πάρει την ανηφόρα ενώ όπως εκτιμά ο κ. Ρεβύθης, εφόσον δεν δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, θα συνεχίσουν σε ανοδική πορεία. «Οι τιμές είναι υψηλές και στα ενοίκια στην Αττική και στις ακριβές θεωρούμενες περιοχές και αυτό οφείλεται στη φορολογία που ξεκινά από 15% και φτάνει έως και 45%, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να μην τα μισθώνουν» σημειώνει.

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας, αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί, δεν αυξάνονται, λόγω των αδειών παραμονής από το πρόγραμμα της Golden Visa, ούτε εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. «Τουλάχιστον το 97% των ακινήτων από κατόχους Golden Visa, μένει στην αγορά και μόλις το 3% των ιδιοκτητών επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι στην προσφορά βγαίνουν νέα, ανακαινισμένα, ακίνητα προς μίσθωση» επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ