Ελκυστικές προσφορές και ελπίδες για τόνωση του τζίρου στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου

Shares

Ξεκίνησαν χθες οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις με ελκυστικές προσφορές αλλά και ελπίδες για τόνωση των τζίρων στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 15 Νοεμβρίου ενώ την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου στις 4 Νοεμβρίου , προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά.
Στην εμπορική αγορά του Ρεθύμνου η κίνηση χθες ήταν αυξημένη ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγορές. Αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που έκαναν τη βόλτα τους στα τοπικά καταστήματα κάνοντας έρευνα αγοράς και εξετάζοντας προσεκτικά τις τιμές και τις προσφορές που υπάρχουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπτώσεις ξεκίνησαν με ελκυστικές προσφορές στην εμπορική αγορά, ωστόσο όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης Γιώργος Πολιουδάκης, οι επαγγελματίες αν και ελπίζουν σε ανάταση των τζίρων τους , παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.
ΕΣΕΕ: Πρόστιμα για τυχόν παραπλανητικές αναγραφές
Μεταξύ άλλων σε εγκύκλιό της η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως για τυχόν παραπλανητικές ή ανακριβείς αναγραφές στα ποσοστά των εκπτώσεων προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
«Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνάδελφοι, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21 ν. 4177/2013), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι:
α) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
β) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
γ) Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
δ) Οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.
στ) Οι Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχτεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.
Εύχομαι σε εμπόρους και καταναλωτές, καλές εκπτώσεις, καλές αγορές και καλές δουλειές…».

Πηγή: goodnet.gr

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *