Δείτε την Πύλη για τον Άλλο Κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων | ΦΩΤΟ

Shares

Κάθε λαός έχει τη δική του δοξασία για το που καταλήγουν οι ψυχές των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή. Ποια ήταν όμως η πύλη για τον άλλον κόσμο των Αρχαίων Ελλήνων;

Ο ποταμός Αχέροντας που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ηπείρου, λειτουργούσε στο μυαλό τους ως ο διάδρομος για την ζωή μετά τον θάνατο. Όποιος έχει επισκεφτεί τις κοίτες του και έχει περπατήσει στα μονοπάτια του, μπορεί να καταλάβει τον λόγο. Η λέξη που θα χαρακτήριζε το τοπίο είναι μία: επιβλητικό.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρων αποτελεί τον ποταμό εκείνο τον οποίο ακολουθούσε ο Ερμής για να δώσει στον Χάροντα τις ψυχές των νεκρών, που κατέληγαν στον Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά. Η ονομασία του (μάλλον) προέρχεται από τη λέξη «άχος» και σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να πούμε πώς πρόκειται για το ποτάμι των στεναγών.

Ο Αχέροντας διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και οι πηγές του φτάνουν από το Νομό Ιωαννίνως ως το Σούλι και τη Θεσπρωτία.

Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος ενώ το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα. Κάποιοι επισκέπτες ακόμη και σήμερα διασχίζουν όλη τη διαδρομή του. Κι όχι δεν εννοούμε πως πηγαίνουν στον άλλο κόσμο αλλά ότι επιλέγουν να μαγευτούν από το τοπίο.

Αχέροντας, το ποτάμι των στεναγμών των Αρχαίων Ελλήνων

 

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *