Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Ρέθυμνο με διυλιστήρια και γεωτρήσεις

Shares

Τι λέει ο Βασίλης Θεοδωράκης για τα έργα της ΔΕΥΑΡ για βιολογικό, αποχέτευση και ύδρευση
Με δύο κινητά διυλιστήρια, στου Γάλλου και τον Πλατανιά, και ένα μόνιμο στον Μαρουλά, και με την ενεργοποίηση γεωτρήσεων σε διάφορα σημεία του δήμου επιχειρεί να σταματήσει τις συνέπειες της λειψυδρίας η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση και Αποχέτευσης Ρεθύμνου μέχρι την υλοποίηση του μεγάλου έργου, που δεν είναι άλλο από το διυλιστήριο του Φράγματος των Ποταμών.

Αυτό περιγράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» επεσήμανε ότι η επιχείρηση προσπάθησε να αμβλύνει τα προβλήματα σε μία πολύ δύσκολη υδρολογικά χρονιά.

«Η λειψυδρία μας χτυπά την πόρτα και αυτό είναι γεγονός. Όμως εμείς κάνουμε κάποιες ενέργειες. Ήδη, λειτουργεί το διυλιστήριο του Αγίου Μάρκου. Χθες, τοποθετήθηκε και το δεύτερο κοντέινερ στον Πλατανιά. Τα αποτελέσματα, τα πρώτα, είναι πολύ καλά για την ποιότητα του νερού. Πιστεύουμε ότι το αργότερο την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και αυτό. Άρα άμεσα η πόλη θα μπορεί να παίρνει διυλισμένο νερό 5 χιλ. κυβικά εκτός της λίμνης του Κουρνά.

Επίσης, μέσα στο επόμενο 15μερο θα βγάλουμε στον αέρα το διαγωνισμό του Μαρουλά, επομένως μιλάμε για επιπλέον έξι χιλιάδες κυβικά. Άρα τα 11 χιλ. κυβικά είναι ένα καλό απόθεμα νερού για να προστατευθεί η πόλη από τη λειψυδρία. Δεν θα πάψουμε να παίρνουμε το νερό που μας αναλογεί από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη, αλλά βεβαίως θα ανακουφιστεί ο Κουρνάς από αυτά τα διυλιστήρια.

Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουμε είναι για μία πενταετία, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο κράτος, στον ΟΑΚ – δεν ξέρω ποιος θα το κάνει τελικά – να γίνει το διυλιστήριο στο Φράγμα Ποταμών, το οποίο θα υδρεύσει και θα αρδεύσει την περιοχή και θα κλείσει το θέμα. Το μεγάλο διυλιστήριο θα δώσει τη λύση που περιμένουμε όλοι μας. Πιστεύουμε, όμως, ότι η πενταετία που έχουμε βάλει σαν όριο θα είναι αρκετή για να έχει γίνει το μεγάλο διυλιστήριο», σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά στις γεωτρήσεις, ο ίδιος τόνισε πως γίνεται προσπάθεια ενεργοποίησης κάποιων, ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ποιότητα του νερού.

«Στις γεωτρήσεις πολλά πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Έχουν μία ελαφρά μείωση, αλλά όχι και τόσο ανησυχητική. Εν τω μεταξύ έχουμε και ένα πρόγραμμα νέων γεωτρήσεων, όπως για παράδειγμα μία νέα στο Ατσιπόπουλο, που περιμένουμε να συνδεθεί.

Όσο για την ποιότητα, μπορεί να αυξάνονται τα άλατα των γεωτρήσεων, όπως μειώνεται το νερό, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το νερό είναι κακό. Το νερό ελέγχεται τακτικότατα και χλωριώνονται τα πάντα και βεβαιώνουμε τον κόσμο γι’ αυτό και μπορεί όποιος θέλει να έρθει να δει τις αναλύσεις που κάνουμε στα εργαστήριά μας», είπε.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑ 15 ΕΚ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΔΗΜΟ

Για τον κ. Θεοδωράκη είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει προφορική δέσμευση πως η ΔΕΥΑΡ θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκ. ευρώ για έργα αποχετεύσεων και ύδρευσης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Έχουμε πάρει προφορικές εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Μιλάμε για τις αποχετεύσεις για Πρινέ, Γεράνι, χωριά του Βρύσινα, Γουλεδιανά, Όρος, Αμπελάκι, Καρέ, Σελί, Μύρθιος με 5 εκ. και έχουμε και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης εντός της πολης, Καλλιθεα, Κριάρη, Κολωνάκι και να αντικαταστήσουμε τον αγωγό από τα Δράμια άλλα 3 εκ. ευρώ.

Άρα η ΔΕΥΑΡ θα εκτελεί έργα 15 εκ. ευρώ και για μας είναι πολύ σημαντική αυτή η προοπτική».
Δήλωσε, δε, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την έναρξη του έργου εγκατάστασης του συστήματος τηλεμετρίας, για την ένταξη του έργου αποχέτευσης Ατσιποπούλου, Βιολί Χαράκι, Πανόραμα με 5,2 εκ. και για την εξέλιξη στο έργο του βιολογικού καθαρισμού. «Ο συλλεκτήριος αγωγός για όλα αυτά τα λύματα έχει τελειώσει και ορισμένα τμήματα συνδέονται ήδη. Η γραμμή λυμάτων έχει τελειώσει.

Η γραμμή ιλύος συνεχίζεται και εκτιμούμε ότι επειδή υπάρχουν ακριβά μηχανήματα να έρθουν θα πάμε στο νέο χρόνο, αλλά κι αυτό το έργο τελειώνει».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΣΜΗΣΗΣ

Στο μεταξύ, η ΔΕΥΑΡ προχωρά σε σύμβαση με μία εταιρεία για την εγκατάσταση συστήματος απόσμησης σε όλη την πόλη, προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες οσμές που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Όσο για την περίπτωση της οδού Άρη Βελουχιώτη, το πρόβλημα με τις δυσάρεστες οσμές εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε με μέθοδο απόσμησης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Πηγή: goodnet.gr

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *