Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

ΕΛΛΑΔΑ

Τελικά, πόσα έχει επενδύσει ο Ιβάν Σαββίδης στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Real estate, ποδόσφαιρο, καπνοβιομηχανία, τουρισμός-αναψυχή και μετά… τηλεοπτικός σταθμός; Μπορεί ο Ιβάν Σαββίδης να μην συμπεριλήφθηκε στους τέσσερις υπερθεματιστές που απέκτησαν ισάριθμες τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο η πρόθεσή του να εμπλακεί με τα media φαίνεται πως παραμένει ισχυρή.

Ο ίδιος φρόντισε να συντηρήσει τη σεναριολογία γύρω από θέμα. Μετά τη λήξη της κυριακάτικης αναμέτρησης στην Τούμπα μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναιτωλικού, ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου Ιβάν Σαββίδης τοποθετήθηκε για το θέμα, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως “ο χώρος των media στην Ελλάδα με ενδιαφέρει. Θέλω να έχω συμμετοχή στο χώρο της media business”. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “στο πλαίσιο της προστασίας των θέσεων των εργαζομένων, να προτείνω σε οποιοδήποτε κανάλι από αυτά που έχασαν στο διαγωνισμό, κι εγώ εγγυώμαι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν”.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, σημειωτέον, είχε προσφέρει το ποσό των 61 εκατ.ευρώ για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας, χωρίς ωστόσο να αναδειχθεί πλειοδότης. Η πρόθεσή του να δαπανήσει αυτό το ποσό, αλλά και οι κατά καιρούς δηλώσεις του περί νέων επιχειρηματικών κινήσεων στην Ελλάδα, δείχνουν πως ο Σαββίδης επιθυμεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη των επενδύσεων που υλοποιεί στη χώρα.

Που, όπως τοποθετείται αυτό ο πήχης; Με μια αρχική προσέγγιση, εκτιμάται ότι ο επιχειρηματίας έχει τοποθετήσει περί τα 150 εκατ.ευρώ μέχρι σήμερα σε διάφορα assets, χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις που δρομολογούν οι εταιρείες συμφερόντων του, με κύρια τον όμιλο Dimera.

Αναλυτικά, στην κορυφή της λίστας των κινήσεων βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, η ενασχόλησή με τον οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή.

Πέρυσι πλήρωσε χρέη της ομάδας προς το Δημόσιο, τα οποία ανέρχονταν στα 10,3 εκατομμύρια ευρώ. Νωρίτερα είχε αξιοποιήσει δυνατότητα για ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου για να “καθαρίσει” ο ισολογισμός της ΠΑΕ. Εκτιμάται πως από το 2002, όταν και ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΟΚ, ο Σαββίδης έχει δαπανήσει περί τα 75 εκατ.ευρώ για να εξυγιάνει την ΠΑΕ και για την εσωτερική της αναδιοργάνωση (64 εκατομμύρια ευρώ μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και άλλα 9 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί σε ομολογιακό δάνειο που δόθηκε στην ΠΑΕ από εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη). Προ ημερών, η ΠΑΕ πλήρωσε παλαιότερη οφειλή 833 χιλ. ευρώ προς την «Εγνατία Ασφαλιστική» και πλέον η ομάδα του Βορρά είναι «καθαρή» από οφειλές προς τρίτους.

Από εκεί και πέρα, μια σημαντική επένδυση του επιχειρηματία αφορά στην ΣΕΚΑΠ. Σε ενημερωτική εκδήλωση τον περασμένο Ιούλιο, οι επικεφαλής της βορειοελλαδίτικης καπνοβιομηχανίας τόνισαν πως από το 2013 έως το 2015, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού το οποίο κόστισε περίπου 4,2 εκατ, ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και όλες όλες οι υποχρεώσεις απέναντι από τις τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες της ΣΕΚΕ έχουν εκπληρωθεί.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ), η ιδιοκτησία η ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη. Το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Εταιρεία συμφερόντων Σαββίδη έχει αναλάβει τη διαχείριση και του Μακεδονία Παλάς, στο οποίο δρομολογείται επένδυση ύψους 12,4 εκατ. ευρώ για την ολική ανακαίνιση του εμβληματικού ξενοδοχείου, με στόχο να καταστεί σημείο αναφοράς στον τομέα του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Έπειτα από διαγωνισμό, το 2013 ο όμιλος Dimera του Ιβάν Σαββίδη υπέγραψε σύμβαση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το “Μακεδονία Παλάς”, για την 30ετή μίσθωσή του, με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 1,7 εκατ.ευρώ.

Συγχρόνως, έναντι προσφοράς 14 εκατ. ευρώ, ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε δικαίωμα χρήσης της γης (για περίοδο 99 ετών) σε έκταση 322 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, Η συμφωνία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποχρέωση ανακαίνισης του εγκαταλελειμμένου σήμερα “Ξενία”, ενώ η επένδυση υπολογίζεται σε 80 εκατ.ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Ιβάν Σαββίδης έχει προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ακινήτων στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, απέκτησε το «Κόκκινο κτίριο» απέναντι από την εκκλησίαν της Αγίας Σοφίας, δαπανώντας 4,7 εκατ.ευρώ και επιπλέον 3 εκατ.ευρώ για την ανακαίνισή του και τη “Βίλα Ζαρντινίδη” έναντι 2,7 εκατ.ευρώ, συν το κόστος ανακαίνισης.

economy365

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ