Βρειτε μας στα Social Media

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Τα παλιά, πέτρινα σπίτια στο χωριό είναι γεμάτα αναμνήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

πετρινο σπιτι στο χωριό
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ζωή στο χωριό: Το αγαπημένο μας χωριό, το μέρος που μεγαλώσαμε και που μας συνδέουν ρίζες, μνήμες, άνθρωποι και πολλές αναμνήσεις. Τα σπίτια στο χωριό, πέτρινα και παραδοσιακά, φυλάνε μέσα τους όλες τις αναμνήσεις μας και την ξεγνοιασιά της εποχής εκείνης.

Τα πέτρινα σπίτια στο χωριό!

Μικρά, γραφικά, πέτρινα σπιτάκια, με λιτή διακόσμηση και παραδοσιακά βαριά ξύλινα έπιπλα. Τα σπίτια αυτά, χωρίς να έχουν κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς τις σύγχρονες ανέσεις των σημερινών σπιτιών, είχαν κάτι το όμορφο και ιδιαίτερο. Νοσταλγική διάθεση και κρυμμένες παιδικές αναμνήσεις και ιστορίες από το χωριό μας.

Τα σπίτια στο χωριό συχνά είχαν μεγάλη αυλή, πολλά λουλούδια γύρω, ζωάκια και ήταν μία ανάσα από τη φύση. Είτε ορεινά είτε παραθαλάσσια, τα χωριά μας είναι τα αγαπημένα μας μέρη όσο κι αν ταξιδέψουμε και όσες περιοχές κι αν γνωρίσουμε μεγαλώνοντας.

Πώς ήταν τα παλιά σπίτια στο χωριό:

Τα παλιά σπίτια στα χωριά μας συνήθως είχαν έναν ή δύο ορόφους, τον ξυλόφουρνο τοποθετημένο έξω από το σπίτι που οι νοικοκυρές έψηναν φρέσκο ζυμωτό ψωμί και τα κυρίως δωμάτια. Το δωμάτιο του ζευγαριού του σπιτιού, έναν χώρο που έπαιζαν τα παιδιά, τη σάλα που ήταν κυρίως για τους καλεσμένους και όχι για όλες τις ώρες κάθε μέρα και το υπόγειο. Εκεί κρατούσαν τα ζώα ή έφτιαχναν έναν διαμορφωμένο χώρο για τους επισκέπτες.

Τα σκεύη της κουζίνας που χρησιμοποιούσε η νοικοκυρά ήταν ξύλινα, μεταλλικά ή χάλκινα και η διακόσμηση ήταν λιτή αλλά περιποιημένη στο εσωτερικό. Το εξωτερικό των σπιτιών ήταν συνήθως λευκό, ασβεστωμένο και είχε μικρά ξύλινα παράθυρα. Αν και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα άνετα και λειτουργικά σπίτια της εποχής μας, ήταν έτσι σχεδιασμένα για να ζουν οι άνθρωποι προστατευμένοι από την κακοκαιρία και για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Αυτά τα σπίτια έχουν μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση που στο πέρασμα των ετών θεωρείται παραδοσιακή και αποπνέει κάτι το ζεστό και γοητευτικό.

Πηγή: click2athens

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ