Βρειτε μας στα Social Media

XANIA

Μιχαήλ Αρχάγγελος: Επισκέψιμος ο ιδιόμορφος Ναός της Κρήτης με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επισκέψιμος είναι ο Ιερός Ναός Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα) στα Χανιά, μετά από σειρά δράσεων του Δημάρχου, Γιάννη Μαλανδράκη.

Ο ιδιόμορφος παλαιοχριστιανικός Ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου- βαπτιστήριο του 6ου αιώνα μ.χ., είναι κτισμένος σε επικλινές έδαφος έξω από τον οικισμό Κάτω Επισκοπή Κισάμου του Δήμου Πλατανιά.

Πρόκειται για περίκεντρο, ορθογώνιο κτίσμα, που αναπτύσσεται γύρω από μεγάλο, βαθμιδωτό εξωτερικά και μαστοειδή εσωτερικά τρούλο.

Ο ναός έχει ψηφιδωτά δάπεδα με διάκοσμο από φολίδες, κληματίδες, κισσόφυλλα, ψάρια και πλαίσιο από τεμνόμενα ημικύκλια, που μπορούν να χρονολογηθούν στο β’ μισό του 6ου αιώνα, εποχή κατά την οποία κατασκευάστηκε ολόκληρο το συγκρότημα. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται αποσπασματικά σε τέσσερα, ή πέντε στρώματα. Ο αρχικός διάκοσμος με την παράσταση της Ανάληψης και Αγίων στον τρούλο, του Ευαγγελιστή Ματθαίου στο νάρθηκα, του Αγίου Γεωργίου στο νότιο τμήμα και Αρχαγγέλου στην κόγχη του Ιερού, χρονολογούνται κατά τον 7ο αιώνα.

Ο ναός στα ανατολικά του οποίου υπήρχε κοιμητήριο είχε διατελέσει και έδρα Επισκοπής και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθόδοξης πίστης που παρά το πλήρωμα του χρόνου, παραμένει πολύ καλά διατηρημένος».

Πότε θα είναι επισκέψιμος

Τη Ροτόντα μπορούν πλέον να την επισκέπτονται οι πολίτες καθώς έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δήμου Πλατανιά και του Δήμαρχου σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένης Παπαδοπούλου.

Ο χώρος θα παραμένει επισκέψιμος καθημερινά από τις 8:00π.μ., έως και τις 3:00μ.μ., από Δευτέρα έως και Κυριακή, (εκτός Τρίτης) για τους επόμενους μήνες.

Η ανάπτυξη εναλλακτικών και θεματικών μορφών τουρισμού ώστε να εμπλουτισθεί και να διαφοροποιηθεί το υπάρχον σήμερα τουριστικό μοντέλο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του δήμου Πλατανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δημιούργησε ειδικό πόρταλ για το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ