ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με το κλιματιστικό στο μπαλκόνι
Τι να κάνουμε με το κλιματιστικό και τι να αποφεύγουμε σε συνθήκες καύσωνα.
Στο «φουλ» αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά τα κλιματιστικά τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας επιστρέφει με θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου.
Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται μία φορά τον χρόνο, ενώ τα φίλτρα τους μπορούν να πλένονται ακόμη και από τον ίδιο τον χρήστη τους.
«Το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργεί και όλο το 24ωρο χωρίς κανένα θέμα, αρκεί να έχει επιλεγεί και να έχει εγκατασταθεί σωστά. Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε παράπονα από πελάτες που λένε ότι δεν αποδίδει σωστά το κλιματιστικό. Δεν αποδίδει γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές, τα μηχανήματα είναι αερόψυκτα και δεν είναι σωστά επιλεγμένα όταν τα αγόρασαν οι πελάτες. Δηλαδή οι αποδόσεις που λένε για τα κλιματιστικά είναι για εξωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 35 βαθμούς και μέσα στον χώρο 25 βαθμούς.
Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν 45 και 46, το αερόψυκτο μηχάνημα χάνει απόδοση 10-15%, ανάλογα με την εταιρεία και τον βαθμό απόδοσης που έχει το κάθε κλιματιστικό», εξήγησε πρόσφατα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο μηχανολόγος, Βαγγέλης Κόκοτας.
Αναφορικά με το ζήτημα της εγκατάστασης, ο κ. Κόκοτας ανέφερε ότι «βλέπουμε κλιματιστικά σε μπαλκόνια να έχουν μπροστά εμπόδια ή να είναι ψηλά τοποθετημένα, να έχει μια τέντα στους 20 – 30 πόντους μπροστά του.
Ο αέρας που βγάζει η εξωτερική μονάδα χτυπά στην τέντα, επιστρέφει στο κλιματιστικό, δημιουργείται ένα μικροκλίμα εκεί υπερκαύσωνα 55-56 βαθμών και τότε αρχίζει η μειωμένη απόδοση και οι βλάβες. Καίγεται η πλακέτα, ο συμπιεστής, ο πυκνωτής και διάφορα άλλα θέματα», τόνισε.
Κλιματιστικά: Οι οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τον πρόσφατο πολυήμερο καύσωνα που σάρωσε τη χώρα με θερμοκρασίες που άγγιξαν ακόμα και τους 46 βαθμούς, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες και προτεινόμενα μέτρα.
Στις ακραίες αυτές συνθήκες, για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας συστήνονται τα εξής μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές:
Τι κάνουμε:
- Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.
- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
- Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες όταν λειτουργεί κλιματισμός, για να μειώσουμε τις απώλειες.
Τι αποφεύγουμε:
- Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
- Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
- Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).
Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.
Πηγή: ieidiseis
-
Ρέθυμνο13 ώρες πριν
Εδώ και 1.000 χρόνια οι Κρητικοί ανηφορίζουν στην Παναγία στα Μυριοκέφαλα
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: 48χρονος έφτιαχνε ρακή με… κάνναβη!
-
ΚΡΉΤΗ12 ώρες πριν
10 παραλίες της Νότιας Κρήτης που θα λατρέψεις τον Σεπτέμβρη
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Σοκ στο Ρέθυμνο: Έκοψαν τη γλώσσα και πυροβόλησαν 69χρονο σε ενέδρα – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση