Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να ψεκάσει με ανθρακικό ασβέστιο τη στρατόσφαιρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπιλ Γκέιτς
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρόπους για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη επιδιώκουν να βρουν οι ειδικοί, με την πρώτη δοκιμή να αναμένεται τον Ιούνιο.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θα στείλουν ένα μεγάλο μπαλόνι 12 μίλια πάνω από την πόλη Κιρούνα της Σουηδίας και θα ρίξουν 2 τόνους ανθρακικού ασβεστίου (κιμωλίας) στη στρατόσφαιρα. Στόχος είναι να «σκοτεινιάσουν» τον Ήλιο και να ψυχθεί η Γη.

Ο σκοπός της αποστολής, την οποία στηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς, με εκτιμώμενο κόστος 3 εκατομμύρια δολάρια, είναι το ανθρακικό ασβέστιο να εκτρέψει ένα μέρος της ακτινοβολίας του ηλίου, εμποδίζοντας τις ακτίνες του να πέσουν στην επιφάνεια της Γης, με στόχο να ψυχθεί ο πλανήτης.

Πάντως, η ιδέα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη στιγμή που διατυπώθηκε, με ορισμένους να μιλούν για ενδεχόμενες τρομακτικές συνέπειες. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η ασυνήθιστη και μάλλον αντισυμβατική τεχνική θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή σε καιρικά συστήματα, με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Η δοκιμαστική αποστολή ξεκινά στη Σουηδία

Η δοκιμαστική αποστολή θα ξεκινήσει από τη Σουηδία, πιθανώς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Το εγχείρημα στηρίζουν πολλοί ιδιώτες δωρητές, μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς.

Το δοκιμαστικό μπαλόνι θα ανυψώσει 600 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού 12 μίλια πάνω από την επιφάνεια της πόλης που βρίσκεται στην Αρκτική. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου περίπου 2 κιλά σκόνης θα απελευθερωθούν.

Η ρίψη της κιμωλίας θα δημιουργήσει νέφος σκόνης σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων. Ωστόσο δεν θα είναι αρκετό για να επηρεάσει την ένταση από τις ακτίνες του ηλίου που πέφτουν στη Γη. Στην πρώτη δοκιμή, η επιστημονική ομάδα θα συγκεντρώσει πληροφορίες για το πώς τα σωματίδια της σκόνης αντιδρούν στον αέρα.

Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν υπολογιστικά μοντέλα για να προσδιορίσουν τι θα συνέβαινε αν ένα τέτοιο σχέδιο πραγματοποιούνταν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

nasa_chalk

Ποιοι είναι οι στόχοι των ερευνητών

Ο διευθυντής του σχεδίου δήλωσε στους Times ότι θέλει να προσδιορίσει τις πραγματικές επιπτώσεις , καθώς τα τρέχοντα υπολογιστικά μοντέλα ενδέχεται να είναι «πολύ αισιόδοξα» και να κάνουν την τεχνική να δείχνει ελκυστική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα χρειάζονταν τόνοι σκόνης και εκατοντάδες χιλιόμετρα απόσταση για να υπάρξει αποτέλεσμα. Η θεωρία υποστηρίζει ότι η σκόνη θα δημιουργούσε ένα τεράστιο σκίαστρο πάνω από τη Γη. Ως εκ τούτου, θα μείωνε τις ακτίνες που περνούν στη Γη, προστατεύοντάς την από τις καταστροφές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Frank Keutsch, που ηγείται του εργαστηρίου του Χάρβαρντ που έχει αναλάβει το σχέδιο, υποστηρίζει ότι η στρατηγική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, προκειμένου να εμποδίσει τμήματα του πλανήτη να γίνουν ακατοίκητα.

nasa_chalk1

Αν δεν υπάρξει καμία προσπάθεια για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα και άλλους ρύπους, σε ορισμένα μέρη του κόσμου αναμένεται ότι θα είναι έως και 12 βαθμούς Κελσίου θερμότερα απ’ ότι σήμερα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα μέρη του πλανήτη θα ήταν ακατοίκητα από τους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών και περιοχές της Αυστραλίας, όπου η μέγιστη θερμοκρασία ήδη ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ